NEPREPOZNATI POTENCIJAL

Kapelica bi mogla biti turistička atrakcija, a zjapi prazna!

Autor: Blanka Lozić Foto/Video: Blanka Lozić
- Advertisement -

I dok se u Međimurju naveliko radi na rekonstrukciji i restauraciji svih povjesih spomenika i lokaliteta, onaj jedini nulte kategorije na području naše županije, ostaje zapušten i neprepoznat. Na taj veliki propust tijekom 10. sjednice Općinskog vijeća Općine Šenkovec održane 12. svibnja 2022. godine upozorila je vijećnica Jelena Fuss. Svoje pitanje uputila je načelniku općine Robertu Megliću.

– Imam pitanje u vezi našeg kulturno-povijesnog spomenika nulte kategorije, odnosno, o kapelici Sv. Jelene. Vjerujem da više od polovica naših mještana nije bila u toj kapelici, nije upoznala i nije vidjela gotičke freske iz 14. stoljeća koje su stvarali talijanski majstori. To je jedan od najvažnijih kulturno-povijesnih spomenika izuzev Starog grada. Ljudi odlaze u mnoge druge države kako bi upoznali povijesti i kulturu drugih krajeva, a mi imamo vrhunsko povijesno djelo za koje čak ni ne znamo! Zanima me ima li nade da Šenkovec bude poznat kao važan povijesni lokalitet, da kapela Sv. Jelene bude pristupačna mještanima, djeci i turistima? Hoće li Šenkovec ikad biti prepoznat po toj  toj vrednoti? Voljela bih da se ta znamenitost otvori i da barem jednom tjedno bude pristupačna posjetiteljima. Ona ima potencijala da postane turistička atrakcija. Te freske mogle bi biti dio identiteta naše općine i smatram da je bitno da se povežemo s muzejem i Županijom, bila je oštra vijećnica Fuss.


Na njezino pitanje odgovorio je sam načelnik R. Meglić.
– Točno je. Ovo je jedini spomenik nulte kategorije u Međimurju. Razgovarao sam s ravnateljicom muzeja Mašom Hrustek Sobočan. Velika većina nas sudjelovala je na 455. godišnjici kapelice, no osim velikih obećanja, napravilo se nažalost nije ništa. Vlasnik lokaliteta je Međimurska županija. Razgovarao sam o tome sa županom Matijom Posavcem, no zasad nema značajnijih koraka da se išta poduzme u tom smjeru, isticao je R. Meglić.

U raspravu su se uključili i drugi vijećnici, no J. Fuss i dalje je vodila riječ.
– Nemojmo dozvoliti da se žičana ograda od četiri metra ispred tako vrijednog spomenika otvara samo jednom godišnje. Jedno je ući u kapelu i pogledati sliku, a nešto sasvim drugo ono kad bi ti netko ispričao našu bogatu povijest i kontekst nastanka ove građevine.Trebamo nastojati da se to taj spomenik otvori barem za naše mještane. Pogledajte samo crkvu Sv. Jeronima u Štrigovi, od nje su napravili atrakciju! Zašto to ne bi mogli i mi? Jako sam razočarana radom Turističke zajednice Međimurske županije. Kada autobusi idu od Štrigove do Donjeg Međimurja i posjećuje kulturne spomenike i lokalitete, oni preskoče Šenkovec i našu kapelu! Oko tog se pitanja moramo potruditi, nastavila je Fuss.

Unatoč slaganju svih da bi se kapela trebala pretvoriti u turističku lokaciju, ruke su Općine vezane. Ostaje vidjeti hoće li agitiranje općinskih čelnika kod Međimurske županije uroditi plodom, a kapelica Sv. Jelene otvoriti svoja vrata.

– Kapelica svete Jelene u Šenkovcu otvorena je za posjet svim posjetiteljima svaki dan u tjednu od ponedjeljka do petka, u radno vrijeme Muzeja Međimurja. Za posjet kapelici potrebno se unaprijed najaviti na telefon ili e-mail muzeja (313 -499; mmc@mmc.hr) – poručju iz Muzeja Međimurja Čakovec.

- Advertisement -

Podijeli:


Najnovije

Pročitajte još