ČETVRT STOLJEĆA VINCEKOVOG POHODA

FOTO/VIDEO Prvi put ih je bilo samo troje, a danas više od tri tisuće!

Autor: Miljenko Ovčar Foto/Video: Stjepan Hranilović/Miljenko Ovčar
- Advertisement -

Tradicionalni Vincekov pohod u organizaciji PD Bundek iz Murskog Središća danas je doživio svoje jubilarno 25.izdanje. Sa starta u Toplicama Sv. Martin na put dugačak 15 kilometara krenulo je oko 2400 sudionika, ali kako su se mnogi priključili putem procjenjuje se da ih je bilo i daleko više. Svi oni, unatoč nešto hladnijem vremenu i snijegu, uživali su u ljepotama međimurskog krajolika prelazeći preko vinorodnih brežuljaka Grkaveščaka i Venca do Gradiščaka, Kapelščaka, Koncovčaka, Baloga i Bundeka. Završnica je po običaju održana u sportskoj dvorani OŠ Mursko Središće gdje se sudionicima pohoda obratio i gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak.

Predsjednica PD Bundek Sonja Vršić, alfa i omega ove manifestacije, prisjetila se samih početaka kada je na prvom pohodu bilo svega troje planinara.

– Danas su ovdje članovi 80 planinarskih društava iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske, kao i mnogi drugi sa svih strana koji su svojim dolaskom uveličali naš jubilarni pohod. Na samim počecima nismo ni sanjali da bi se ova akcija mogla tako dugo održati i postati ovako velika. Na tome svakako moram zahvaliti svojim prijateljima i kolegama iz društva bez čijeg angažmana i pomoći ne bi bilo moguće odraditi ovako veliki posao – rekla je Vršić.

Naša ekipa je, također, od sudionika čula samo riječi hvale za organizaciju i trasu, a iako im je za pohod trebalo u prosjeku 4-5 sati nitko nije bio umoran što se najbolje vidjelo na završnoj veselici. Posjetili smo i jednu od tradicionalnih stajanki na Mezgovom bregu gdje domaćin Ivan Mezga sa svojom obitelji i prijateljima pruža okrijepu i zabavu sudionicima pohoda gotovo od samih njegovih početaka.

– Veliko nam je zadovoljstvo družiti se sa sudionicima pohoda svih ovih godina i uvijek se trudimo da s naše stajanke ponesu lijepe uspomene. Korona je donekle poremetila druženja kakva su ovdje znala biti, ali mi ćemo i ubuduće nastojati da se naši susreti dugo pamte – rekao je Mezga.

Ovogodišnji pohod pamtiti će se i po najmlađoj sudionici kojoj je tek 5 godina, ali i najstarijem planinaru koji je napunio 87 godina.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još