Čakovčanac Zvonko Knezić je vrsni vatrogasac, inženjer sigurnosti na radu, koji se je kao inovator posvetio izradi i usavršavanju kestenjare. No, kako ima druge obveze dao ju je u ruke Vlade Jurasa, kako kaže najboljeg kestenjara u Međimurju i šire, čiji se ruku djela u nedjelju počeo širiti gradom miris kestena.. I dok je Vlado bio zaokupljen pečenjem, ne odajući recepturu priprave, Zvonko nam je „približio” bogatstvo, odnosno vrijednost kestena.

– Karakterizira ga crvenkasto-smeđi plod, a ovo orašasto voće raste u južnom dijelu Europe i na Sredozemlju. Bogat je prehrambenim vlaknima, koji snižavaju masnoće u krvi te je namirnica koja zasićuje pa tako sto grama pečenog kestena sadrži 245 kalorija – pojašnjava naš sugovornik i naglašava:- Stoga, on spada u namirnicu visoke energetske vrijednosti.
Također, više od četrdeset posto kestena je škrob pa je tako izvrstan za pire, kremaste juhe i slatke deserte. Isto tako potiče i rad crijeva, ubrzavajući metabolizam. Ono što trebate znati o ovom plodu jeseni je i kako je on namirnica koja čuva bubrege i srce te je dobar u snižavanju visokog krvnog tlaka te u prevenciji dijabetesa, a također je izvrstan i za kosti jer je bogat kalijem i fosforom, kao i nezasićenim masnim kiselinama.

Obiluje i vitaminima A, B i C, kao i željezom i magnezijem. Antioksidans je pa je i dobar pojačivač imuniteta jer obiluje bakrom, a to je mineral koji će vam pomoći i u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca.
Zvonko je zaljubljenik u ovu jesensku slasticu, ali i „tvornicu” njihove priprave: -Kestenjara je moja inovacija kao plod višegodišnjeg iskustva u radu i kreiranju raznih uređaja i alata slične namjene. U izradi su sudjelovali majstor za plin i limar, a prema mojoj ideji i nacrtima- kaže i dodaje:- Vladek je moj bratić i peče kestene kod mene već 10 godina i radi to po moj uputi, koju sam ja razvio također na osnovu promišljanja kako unaprijediti proces pečenja, a da iste ne režemo nego cijele ispečemo. Tako da isti ne ispucaju.

Tome služi i ovaj kestenjar, tako sam ga konstruirao baš za takav proces rada. Isto tako su kesteni nakon pečenja skoro pa potpuno čisti, a okusom su između kuhanog i pečenog. Dakle proces pečenja i metoda su također jedinstveni u cijeloj Hrvatskoj mogu slobodno reći. I za kraj, osobno ne pečem jer se bavim još i drugim stvarima, a imam ljude koji rade za mene. A kad zatreba i sam s kuhačom u ruci priskačem u pomoć – kazao je za kraj.
Njegove riječi mogu potvrditi mnogi s glavnog čakovečkog trga, odnosno oni koji su probali ovaj jesenski dar.


