PROJEKT VRIJEDAN 20 MILIJUNA KUNA

MURID-ov Centar za ranu intervenciju u djetinjstvu graditi će se europskim novcem

Sutra (srijeda) će u Maloj vijećnici Međimurske županije od 11 sati biti predstavljen projekt izgradnje Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID vrijedan oko 20 milijuna kuna.

Ovaj će se projekt realizirati u sklopu EU natječaja „Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije – druga faza K.K.08.1.3.04“, u kojem su partneri MURID-a Međimurska županija i Općina Pribislavec.

Međimurska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu (MURID) već 10 godina pruža stručnu podršku djeci rane dobi, njihovim roditeljima i obiteljima, kao i edukaciju i senzibilizaciju okoline i javnosti na specifične potrebe obitelji i djece s razvojnim i socijalnim rizicima na području Hrvatske i regije. Kvaliteta MURID-ovih programa prepoznata je i na nacionalnoj razini te su 2016. godine postali jedini licencirani pružatelj usluga rane intervencije u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

U 2017. godini primili su nagradu za najbolji lokalni EU projekt pod nazivom AGENTI 0-7, u 2018. godini u Međimurje su doveli volontersku priču „Pripovjedači priča za laku noć – Tete i stričeki Pričalice“ koja je u 2020. primila nagradu „Ponos Hrvatske“. 

Te godine održali su i prvi Festival medvjedića za vrijeme manifestacije Porcijunkulovo koji je postao njihova najveća volonterska akcija okupljajući više od 40 volontera u tjedan dana provedbe. 2019. godine organizirali su svoj prvi kongres pod nazivom „S.M.A.R.T. pristup u ranoj intervenciji“ te su izdali prvu slikovnicu „Sretna priča jednog medvjedića“ kao nastavak Festivala medvjedića koji je osvojio nagradu za Naj naj akciju Hrvatske u 2019. godini. Treće izdanje ovog festivala održat će se tijekom Porcijunkulova 2021.

Međimurska županija podržava rad MURID-a od samog početka, a od 2017. sufinanciraju uslugu rane intervencije za sve korisnike s područja Međimurske županije što je stvorilo temelje za sustavno pružanje potrebnih usluga. Župan Međimurske županije Matija Posavec povodom obilježavanja 10 godina djelovanja potpisao je s direktoricom Silvijom Pucko ugovor o sufinanciranju za 2021. godinu vrijedan 350 000 kuna.

U prvih 10 godina postojanja u rehabilitacijske programe rane intervencije uključilo se preko 800 djece, a dodatnim programima podrške i edukacije podržano je preko 2 000 djece iz sjeverozapadne Hrvatske i šire. U svibnju 2020. započeli su projekt Centra stabilne podrške s ciljem širenja mreže socijalnih usluga na još 3 županije sjeverozapadne Hrvatske (Koprivničko-križevačku, Bjelovarsko-bilogorsku i Virovitičko-podravsku), a pred njima je još niz projekata i planova među kojima je zasigurno najvažniji izgradnja Regionalnog centra za ranu intervenciju MURID vrijednog 20 milijuna kuna.

Najnovije vijesti

Pročitajte više