SASTANAK VLADE SA ŽUPANIMA

FOTO Župan Posavec na sastanku u Sisku o besplatnim vrtićima, dogradnji škola te zdravstvenom sustavu

Autor: Međimurska županija Foto/Video: Međimurska županija
- Advertisement -

U Sisku je održan 16. sastanak članova Vlade RH sa županicama i županima, predstavnicima Udruge gradova u Republici Hrvatskoj i Hrvatske zajednice općina.

Na sastanku se razgovaralo se o aktivnostima unapređenja obrazovnog sustava, razvoju primarne zdravstvene zaštite, ublažavanju posljedica vremenskih neprilika u poljoprivredi te klimatskim promjenama.

Prije samog sastanka ministar turizma i sporta Tonči Glavina, županu Međimurske županije Matiji Posavcu uručio je ugovor za razvoj javne turističke infrastrukture. Međimurska županija je na javnom pozivu prijavila projekt uređenja okoliša Starog grada u Čakovcu. Projektom će se urediti parkiralište, koje je oštećeno tijekom obimnih radova na povijesnom kompleksu proteklih godina, a uz dovoljan broj parkirališnih mjesta, na raspolaganju će biti i električna punionica za vozila. Ukupna vrijednost cijelog projekta iznosi 145.043 eura, a prijavom na javni poziv Međimurska županija ostvarila je maksimalan iznos podrške od 69.000, dok će razliku od 76.043 eura u jednakom omjeru pokrit će Međimurska županija i Grad Čakovec. 

U uvodnim obraćanjima predsjednik Vlade RH Andrej Plenković osvrnuo se na događanja od zadnjeg sastanka prije sedam mjeseci istaknuvši daljnju namjeru kvalitetne suradnje i komunikacije državnih tijela i lokalne i regionalne samouprave. Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić podnio je izvješće o obnovi i revitalizaciji potresom pogođenih područja, ministar poljoprivrede Josip Dabro dao je informaciju o ublažavanju posljedica vremenskih nepogoda u poljoprivredi, a ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković o mjerama za borbu protiv klimatskih promjena. Informacije o ulozi razvoja primarne zdravstvene zaštite dao je ministar zdravstva Vili Beroš, dok je ministar znanosti obrazovanja i mladih Radovan Fuchs govorio o projektima davanja suglasnosti na unaprjeđenje sustava obrazovanja dogradnjom osnovnih škola, najavivši pritom mogući početak školske godine tjedan dana kasnije.

U pojedinačnim raspravama i izlaganjima predstavnika županija, župan Matija Posavec osvrnuo se na dinamiku ulaganja u prometnu infrastrukturu osobito u izgradnju cestovnih obilaznica, te početak izgradnje obilaznice Čakovec-Varaždin, kao i dinamiku izgradnje Regionalno edukacijsko rehabilitacijskog centra u Čakovcu. Međimurska županija od svih hrvatskih županija ima najviše riješenih predmeta raspolaganja državnom imovinom, čije su stručne službe u svega nekoliko mjeseci riješile preko 50% svih preuzetih predmeta za imovinsko pravno rješavanje.

Župan Posavec podsjetio je na važnost bržih izdavanja suglasnosti na glavne projekte izgradnje i dogradnje osnovnih i srednjih škola, kako bi se oni mogli prijaviti na natječaje za financiranje. U Međimurskoj županiji riječ je o više od dvadeset projekata dogradnje osnovnih i srednjih škola, izgradnje dvije nove škole i pet sportskih školskih dvorana. Po dobivanju suglasnosti, Međimurska županija pokrenuti će najveći investicijski ciklus za uvođenje jednosmjenske ili cjelodnevne nastave u svim školama.

Župan je nametnuo i raspravu o inicijativi Kolegija međimurskih općina i gradova o preuzimanju plaća odgajatelja u vrtićima i rasterećenju roditelja plaćanja dijela cijene vrtića.

Govoreći o zdravstvu, župan je spomenuo potrebu kvalitetnije suradnje s resornim ministarstvom zdravstva, osobito u kontekstu preuzimanja osnivačkih prava nad općim i županijskim bolnicama tražeći da Ministarstvo izda suglasnost za nastavak ulaganja u zdravstveni sustav, izgradnjom centra palijativne medicine te dogradnjom prostora za laboratorije za vađenje krvi, osobito jer su spomenuti projekti definirani i Razvojnim sporazumom Sjever potpisanim s Vladom još 2020. godine.    

Prvi sastanak u tom formatu održan je u Zagrebu 2016. godine, radi uspostave načela partnerstva u komunikaciji sa svim hrvatskim županijama, gradovima i općinama. Tada je dogovorena praksa redovitog usklađivanja višerazinskog upravljanja Hrvatskom, radi njezinoga ravnomjernog regionalnog razvoja.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još

Krenula sezona Sportova na vodi prvim nedjeljnim druženjem

Turistička zajednica Grada Preloga i ove godine nastavlja sa...

Bila je privilegija poznavati Danijelu

Na preloškom groblju u subotu prije podne održan je...

FOTO Emotivni oproštaj župnika Mislava Mikaca sa župljanima! Bilo je i suza!

Izuzetno emotivno bilo je danas na oproštajnim svetim misama...