DEJAN HRASTIĆ IZ IVANOVCA 2.500 KM DALEKO:

FOTO Meni i mojoj obitelji Norveška je dala sve, ali Međimurje je samo jedno i zato mu se vraćamo!

Autor: Ivica Jurgec Foto/Video: I.Jurgec/Fb D.H.
- Advertisement -

Norveška je meni i mojoj obitelji dala sve što čovjek može poželjeti, ali Međimurje je samo jedno. I zato mu se krajem godine vraćamo. Zauvijek!

Tim je riječima razgovor započeo simpatični Dejan Hrastić (36) iz Ivanovca, koji je prije osam godina otišao na rad u daleku Norvešku.

– U Hrvatskoj sam jedno vrijeme radio u Vajdi, a onda sreću potražio ovdje na sjeveru, daleko od rodnog Međimurja, ali koje je i meni, mojem ocu Mladenu i djevojci Jacinti Balog iz Donje Dubrave stalno u srcu. Zaposlio sam se u jednoj mesnoj industriji u mjestu Flåm, u zapadnom dijelu Norveške, gdje i sada živimo. Prije četiri godine došao je i moj otac, a onda i djevojka. Ja sam u tom poduzeću menadžer-direktor, a otac kuhar, dok djevojka radi u hotelu – kaže Dejan.

Majka Dušanka ostala je u Ivanovcu, gdje u blizini roditeljske, svoju kuću gradi i Dejan.

– Ovdje u Norveškoj plaće su više nego u Njemačkoj, ali je viši i standard, sve je skuplje. No, nas je troje u kući, dijelimo troškove, pa se isplati ovdje raditi. Zarada ovisi i o tome gdje, koliko i kako radiš. Ima posla, kao i mogućnost napredovanja. Mi smo se snašli i dobro nam je. Ostvarili smo sve ono što smo planirali, riješili probleme i krajem godine se vraćamo doma za Božić i više nejdemo natrag. Došli smo s ciljem koji je ostvaren i život nastavljamo u rodnoj Hrvatskoj – ističe Dejan.

– Norveška je nevjerojatno lijepa zemlja. Zrak je čist, priroda fascinantna. Majka Dušanka imala je velike probleme sa sinusima i teško je disala. Za tri tjedna boravka ovdje, ti problemi su potpuno nestali. Naučili smo već na zime jače nego kod nas u Hrvatskoj i na ljeta koja su blaga i svježa. Vode ima doslovno na svakom koraku, zadivljujući fjordovi, a tata i ja smo odlični ribiči – ističe Dejan i dodaje da je otac, kao vrstan kuhar, prije dvije godine osvojio 1. mjesto i nagradu za najbolji Lapskaus (gulaš) u Norveškoj. Na natjecanju je svoje predstavnike imalo oko 200 mesnih tvrtki. Ponosna firma,ponosan sin!, smije se Dejan.

OD NORVEŠKE DO HRVATSKE AUTOM PUTUJEMO 35 SATI

Zanima nas je li na početku bilo problema s poznavanjem norveškog jezika?

– Tu 99 posto ljudi perfektno govori engleski, tako da nismo imali problema jer smo više-manje i svi mi dobro govorili engleski. No, ja kao menadžer moram znati norveški dovoljno dobro za razgovor, iako nije uvjet. Tata je na engleskom – kaže Dejan.

A kako putujete od Međimurja do Norveške? Avionom? – pitamo dalje.

– Za protekli Božić smo došli avionom, a inače putujemo automobilom. Treba prijeći oko 2.500 kilometara, vozimo oko 30 do 35 sati od Norveške preko Danske, Njemačke, Austrije i Slovenije do Hrvatske. Već smo naučeni – kaže Dejan, koji usput gradi i uspješnu glazbenu karijeru.

Sve slobodno vrijeme koristi za usavršavanje pjevanja i sviranja harmonike, a i gitara mu dobro ide.

Kupio je najnovije klavijature, razglas…

Dejan je odličan pjevač i dosad je u Hrvatskoj snimio osam pjesama, koje su pravi hitovi na lokalnim radio-postajama. Zadnja je bila “Nevjernica”, koju je, kao i većinu dosadašnjih, napisao i uglazbio Varaždinec Vlado Marinić, a aranžirao i snimio Daniel Galar u Studiju DG Zagreb.

Po povratku u domovinu Dejan namjerava izdati CD, a onda se posvetiti glazbi i nastupima pred publikom. Kažu oni koji su ga čuli i vidjeli da ima sve preduvjete da uspije ostvariti svoje snove na hrvatskoj estradi, kao što je uspješno realizirao i svoje planove u Norveškoj. Medjimurski.hr želi mu od srca da u tome uspije!

- Advertisement -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još