MNOŠTO GRAĐANA OKUPILO SE U CENTRU

FOTO Međimurje obilježilo Dan mimoza

Autor: Mladen Grubić Foto/Video: Županijska liga protiv raka Čakovec/T. Borković,
- Advertisement -

16. Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice danas je od 10 do 12 sati održan na glavnom trgu u Čakovcu.

Unatoč hladnom vremenu, mnogi su došli dati podršku organizatorima. Uz Županijsku ligu protiv raka Čakovec i Zavoda za javno zdravstvo MŽ to su Kluba žena oboljelih od ginekoloških zloćudnih tumora „Vita“.

Dan mimoza je Hrvatski sabor 2011. godine proglasio Nacionalnim danom borbe protiv raka vrata maternice.

U spomenute u akciju su se uključiti i zdravstveni djelatnici Županijske bolnice Čakovec, Doma zdravlja Čakovec i primarnih ginekoloških ordinacija te ordinacija obiteljske medicine, kao i učenici Srednje škole Čakovec.

U sklopu Dana mimoza građanima ponuđene grančice mimoza, edukativni materijali, a davat će se i savjeti.
Dan mimoza u Hrvatskoj obilježava se u sklopu Europskoga tjedna borbe protiv raka vrata maternice (16. – 22. siječnja), a u organizaciji udruge “Zdravka” i Hrvatske lige protiv raka te brojnih drugih zdravstvenih ustanova i nevladinih organizacija.

Cilj ove akcije je podizanje svijesti javnosti, a posebice žena (ali i njihovih partnera!), o važnosti redovitih ginekoloških pregleda, cijepljenja protiv Humanog papiloma virusa (HPV-a) te brige za vlastito zdravlje.

Financijska sredstva prikupljena tijekom ovogodišnjeg Dana mimoza u Međimurju namijenit će se za nabavu opreme (radnog stola) Citološkog laboratorija Županijske bolnice Čakovec u kojem se godišnje obradi oko 13000 PAPA testova.

Točan iznos prikupljenih sredstava znat ćemo sutra kada će se neprodane mimoze biti ponuđene vjernicima kod svetih misa kod nekih župnih crkvi u Međimurju.

- Advertisement -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još