Još je preostalo samo 4 dana do završetka online samopopisivanja!

Autor: Foto/Video:
- Advertisement -

Vjerojatno već znate da država, nakon 10 godina, provodi novo veliko popisivanje stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj, koja se odvija u dvije faze. Prva faza, započela 13. rujna 2021. godine, u kojoj se možete godine možete sebe i članove svog kućanstva sami popisati putem elektroničkog sustava e-Građani, završava za svega nekoliko dana, odnosno u nedjelju, 26. rujna 2021. godine.

Stoga, ako ne želite tzv. osobni intervju s popisivačima na terenu, imate još nekoliko dana da sebe i članove svojeg kućanstva popišete online putem poveznice „Samopopisivanje“ na stranicama Popis2021.hr. Taj će vas link odvesti na sustav e-Građani gdje trebate napraviti autentifikaciju za ulazak te zatim ispuniti upitnik.

Od Ivane Sopte iz Državnog zavoda za statistiku saznajemo da se s današnjim danom, 23. rujnom 2021. godine, do jutra na području cijele Republike Hrvatske popisalo više od 900 000 stanovnika, od čega više od 20.000 Međimuraca.

– Svi građani koji to još nisu učinili, a žele, imaju dovoljno vremena da sami popišu sebe i sve članove svoga kućanstva jer samopopisivanje traje još do nedjelje, 26. rujna. Uvjet je računalo, pristup internetu i vjerodajnica niske, značajne ili viske razine. Popis vjerodajnica može se naći na stranicama e-Građana.

Pravilo samopopisivanja je: jedna vjerodajnica – jedno kućanstvo. Na kraju uspješnog popunjavanja e-Upitnika treba zapisati i čuvati kontrolnu šifru kako bi ju predali popisivaču u drugoj fazi Popisa. Kontrolnu šifru moguće je zalijepiti na vrata kada popisivači krenu na teren ili predati osobno u ruke popisivaču – rekla je Ivana Sopta.

Iz Državnog zavoda za statistiku ističu i kako upitnike nije moguće zaključati ako nisu odgovoreni do kraja, a faza obrade podataka uslijedit će nakon završetka Popisa. Također, ekipa za terensko popisivanje koje kreće u ponedjeljak 27. rujna 2021. godine, je spremna.

Tko daje podatke za koga?

Prema Zakonu o popis stanovništva 2021. godine, kod terenskog popisivanja podatke o odsutnim članovima kućanstva daje punoljetni član kućanstva. Za djecu do 15 godina podatke daje jedan od roditelja, posvojitelj ili skrbnik.

Ako popisivač u vrijeme popisivanja u kućanstvu ne zatekne osobu obuhvaćenu Popisom, a podatke ne može prikupiti od osobe koja ih može dati, ostavit će kućanstvu pisanu obavijest o dužnosti davanja podatka u nadležnoj popisnoj ispostavi ili u popisnom centru.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još

FOTO U Štrigovi je proslavljen spomendan svetog Florijana

U nedjelju, 5. svibnja, u Štrigovi je proslavljen spomendan...

Za pola godine više nego dovoljno nastupa

Agilne članice KUU "Duštvo žena Gornji Kraljevec" su bile...