Vesna Kos (66) iz Goričana žena je koju svi potežu za rukav s molbom da kuha – od njezinih ukućana do članova Udruge sportske rekreacije „Sport za sve“ iz Goričana čija je članica. Ova skromna žena, koja je do mirovine 30 godina radila u tvornici obuće Meiso u Goričanu i koja za sebe kaže: „Velim da ne znam kuhati, tj. da kuham kao i svi drugi, ali vele mi ukućani da odlično kuham“, nije ni svjesna da u sebi zapravo krije veliki kuharski talent.
Zahvaljujući Vesni Kos, koja im je bila glavna kuharica, Udruga „Sport za sve“ Goričan osvojila je 1. mjesto na nedavnoj Grahijadi u Goričanu, a na manifestaciji „Kulinarske tajne“ povodom Dana Goričana protekle subote jedina je kuhala fiš paprikaš.

– Skuhala sam grah više na baranjski način, nije bio pregust, ali nije bio niti preljut i to se ljudima sviđalo – rekla je Vesna. Zašto „baranjski“?
Vesnini roditelji preselili su se naime u Baranju, pa je Vesna tamo provela prvih 20 godina života, udavši se, kako je to tada bilo uobičajeno, već sa 17 godina, a već sa 14 je, kaže, već naučila kuhati.
– Kuham od svoje 14., osamostalila sam se već sa 15 godina, bili smo takva generacija. O kuhanju sam puno naučila od mame Katarine Lepoglavec, zatim od bake Rozalije Lepoglavec iz Međimurja, koju smo posjećivali, te od samih Baranjaca – otkrila je.

Kad je jednom prilikom, sa 20 godina, došla s mamom u posjet baki u Goričan, odlučila je zajedno sa suprugom ovdje i ostati. I… što se dogodilo? Dogodio se vrhunski kulinarski miks baranjskog i međimurskog, koji je svima zavrtio glavom, odnosno nepcima!
– Baranjska kuhinja je jaka i ljuta, međimurska je slabija. Baranjci slažu jako ljute čobance i fiš paprikaše. Ovdje recepte prilagođavam Međimurcima koji ne vole preljuto. Osobno volim laganiju hranu, kakva se jede u Međimurju. Odvikla sam se od te jake, ljute baranjske hrane – kaže Vesna, iako si, priznaje, pojede jedan ljuti čobanac prilikom posjeta Baranji.

Vesna zna kuhati sve i svašta: od sarme i filane paprike, preko baranjskih specijaliteta kao što su juhe od piletine i povrća s trgancima do međimurskih kao što su juha od tikve itd. Napekla se i kolača i torti svih vrsta djeci i unucima za rođendane i ostale prigode.
Početkom ove godine priključila se ekipi USR-a „Sport za sve“ Goričan, koja je odmah „nanjušila“ njezin kulinarski talent, pa ju sad mole da bude glavna kuharica u raznim prigodama kad kuhaju udruge. Uz Vesnu je uvijek njezin suprug Dragutin Kos, s kojim ima sina Dalibora i kći Lauru, koji su im podarili unuke: Nou, Tenu, Antoniju i Domagoja.

Kad je na „Kulinarskim tajnama“ na Šuderici Goričanu kuhala fiš paprikaš, za koji je sama zamijesila i donijela za uz to prefine domaće rezance, primijetili smo da opušteno sjedi te je neobično smirena za jednu kuharicu na ovako posjećenoj manifestaciji gdje vlada uzbuđenje. Moguće je, jer se fiš ne mora miješati i luk neće zagorjeti, ali sve je zapravo – u glavi!
– Fiš se ne miješa, samo se malo stepe kotao. Za fiš se luk mora kuhati u vodi, zatim se dodaju začini, pa riba – bitno je da je kvalitetna – onda se sve kuha još pola sata i to je to. Sve skupa fiš se kuha sat vremena… Smirena sam i sve radim polako i strpljivo, na mamu. Ne volim napetost i žurbu – rekla je Vesna s osmijehom na licu.
Otkrila je još zanimljivih stvari o sebi pa smo sigurni da ćemo o njezinim umijećima još pisati!

