VATROGASNI INOVATOR JOSIP LONČARIĆ

Zakaj bi se dečki močili ručno namatati?

Autor: Mladen Grubić Foto/Video: Mladen Grubić
- Advertisement -

S pitanjem iz naslova nam je 85-godišnji Josip Lončarić predstavio i isprobao uređaj za namatanje vatrogasnih cijevi, za koje kaže da po njegovom saznanju ne postoje.

Bilo je to  na nedavnim Sportskim susretima vatrogasnih veterana VZ Međimurske županije. Bio je u odori DVD Mala Subotica, čiji je član, ali se nije natjecao.- Došao sam ovdje kako bi kolegama pokazao i prezentirao „kaj sam zmudroval v svojoj glavi”, a potom i „sklepal” u svojoj radionici. Pojasnio nam je kako je od odbačenih metalnih dijelova, koje voli koristiti jer je „željezne struke” , došao na ideju da složi ranije spomenuti uređaj koji samo treba vrtjeti od će cijevi uredno namatati i složiti.  I tako bi. Prezentirao nam je kako to funkcionira pa su vatrogasni veterani po okončanim vježbama cijevi namatali pomoću toga uređaja. – Još nije do kraja gotov, treba pričvrstiti još neke „šrajfe” i onda će biti stabilan. No, žurio sam se kako bi upravo na ovom natjecanju pokazao čime se bavim- kazao je i u šali dometnuo kako se nada da će i druga DVD od njega otkupiti tu inovaciju.

Josip je još uvijek aktivan u Klubu vatrogasnih veterana MŽ gdje lani u Svetoj Mariji na tradicionalnom natjecanju s ručnim vatrogasnim špricama proglašen najstarijim natjecateljem.

- Advertisement -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još