MLADI DAMIR CAFUK PLIJENIO POZORNOST POJAVOM I VINIMA

U Štrigovi se prvi put javnosti velikim zlatima predstavio mladi vinar iz Svetog Urbana!

Na prošlotjednoj podjeli brončanih, srebrnih i zlatnih obličja, kao velikih zlata i šampionskih titula u Štrigovi, za vina koja su najbolje ocijenjena na 5. međunarodnom ocjenjivanju, pozornost nazočnih privukao je jedan mladi vinogradar, potpuno nepoznat onima koji stalno obilaze ovakve manifestacije. Markantne pojave, druželjubiv, veseo, željan znanja, obilazio je štandove, upoznavao se sa starijim i iskusnijim vinarima… Riječ je od 35-godišnjem Damiru Cafuku iz Svetog Urbana, koji se najbolji mogući način predstavio publici.

Damir je, naime, zet (oženio je Ramonu) poznatog i priznatog vinogradara Tonija Kojtera, koji se polako sprema u mirovinu, pa je posao prepustio Damiru. A on je već prvih godina pokazao da ga vinogradarstvo i vinarstvo zanimaju, pa se u potpunosti posvetio tom napornom, ali izrazito propulzivnom poslu, koji na kraju ipak pruža veliko zadovoljstvo, ne samo vinaru, nego i onima koji njegov proizvod kušaju.

Damir ima iskustva s radom na zemlji. Rodom iz Vidovca kod Varaždina i cijeli život je u poljoprivredi, a specijalnost njegovoj obitelji vila je proizvodnja salate i jabuka. Pod marketinškim nazivom Vina Kojter, Sveti Urban, Damir je dobio veliko zlato za Rajnski rizling kasna berba, veliko zlato za Pinot bijeli izborna berba i srebro za Pušipel kasna berba. To samo potvrđuje da je na samom početku dobro krenuo i zato osvojio najviše ocjenje stručnih ocjenjivača, pa se ima čime ponositi. Istina, razloga za zadovoljstvo ima i mentor Toni Kojter, jer svoje nasade i podrume ostavlja u najboljim rukama.

S obzirom da rado skupnja nova iskustva, na svečanosti u Štrigovi iskoristio je priliku da porazgovara i sa Štefanom Krampačom, legendom slovenskog vinogradarstva, iz Koprive kod Raskrižja. Njegova Graševina, ledena berba, bila je šampion u kategoriji predikatnih vina i najbolje ocijenjeno vino na izložbi u Štrigovi. U podužem razgovoru Damir Cafuk je imao što naučiti od ljubaznog Krampača.

Najnovije vijesti

Pročitajte više