DRSKA KRAĐA KUKURZA U POLJU ZVANOM PODGAJ KOD PALOVCA

Stjepanu Novaku lopov kombajnom noću pobrao kukuruz vrijedan 20 tisuća kuna!

Iako je prošlo već tjedan dana, Stjepan Novak (64) iz Palovca nikako da dobije odgovor od policije tko mu je to pobrao najkvalitetniji kukuruz na njivi u predjelu zvanom Podgaj. Tamo preko autoputa i preko pruge, nekoliko kilometara udaljenoj od sela. Poljoprivredno gospodarstvo Stjepan Novak i supruga Ljiljana osnovali su prije desetak godina. Uzgajaju kukuruz, žitarice, soju, suncokret, uljanu repicu… Bave se i tovom junadi. Trenutno imaju 35 bikova, kojima je bio i namijenjen ukraden kukuruz. Priča je doista nesvakidašnja.

– Ono što smo proizveli za prodaju, već smo ubrali i plasirali na tržište. Kukuruz na ovoj njivi od 2.100 klaftri, odnosno 7.600 četvornih metara, smo čuvali za prehranu naše stoke. Riječ je o visokoproteinskoj sorti, koja je jako skupa za proizvodnju: od sjemena do agrotehničkih mjera. Ta sorta ima od 9,5 do 10 posto proteina, dok ga običan kukuruz ima oko 8 posto. Visokoproteinski kukuruz je pogodan i za ljudsku ishranu, za brašno i krupicu – priča nam Stjepan Novak, dok nam pokazuje opustjelo kukuruzište.

– Prošli petak tu je još bio kukuruz u klipu na stabljiki, spreman za branje. U subotu ujutro već ga nije bilo! A upravo taj dan dogovorio sam se s prijateljem koji mi bere kukuruz iz usluge da ga oberemo oko podneva kad sunce malo osuši vlagu. Kad sam vidio da nema kukuruza nisam mogao doći sebi. Okretao sam se i shvatio da ge je netko pobrao tokom noći. U nevjerici sam nazvao i suprugu, a onda i policiju. Odmah sam vidio da je berba obavljena kombajnom, uočio sam tragove, kasnije ih i snimio. Došlo je dvoje policajaca, valjda inspektorica i mladić koji nije ništa govorio. Ona me prvo pitala jesam li osigurao kukuruz od krađe? To pitanje me malo iznenadilo, jer se usjevi osiguravaju od elementarnih nepogoda, pa sam odgovorio: da mi je netko na vrijeme javio da ću biti pokraden ja bih osigurao. Drugo pitanje je bilo: sumnjate li na koga? Da znam, već bih bio kod njega. No, policija je svoj posao obavila i dala prijavu Državnom odvjetništvu protiv nepoznatog počinitelja – kaže Stjepan Novak.

Uz pomoć rodbine i prijatelja, sam je fotografirao tragove guma kombajna, isti takav trag nađen je i na njivi 500 metara dalje, gdje je ubrao svoje. Zatim je na Arkodu potražio vlasnika. Otkrio je da se radi o nekom tipu iz Belice koji ima isto takav kombajn. Otišao je odmah i u Gramex u Donji Kraljevec koji otkupljuje kukurz i saznao da je upravo on u subotu ujutro dopremio tri prikolice kukuruza. Sve je to rekao policiji, oni su razgovarali s dotičnim iz Belice, ali on, naravno, nije priznao.

– Zanimljivo je da je moj kolega lovac u petak navečer bio na lovačkoj čeki udaljenoj od poljskog puta dvjestotinjak metara i u mraku vidio kombaj oko pola osam navečer, traktor s dvije prikolice i još jedan s jednom prikolicom kako idu u pravcu mojeg kukuruza. Mislio je da sam to ja i još se razljutio, jer brujanje strojeva preplaši divljač, koja se tada pritaji i ne kreće. I to sam rekao policiji. E, sad ćemo vidjeti – kaže u nevjerici Novak.

Ukradeno mu je između 10 i 12 tona visokokvalitetnog kukuruza, vrijednog oko 20 tisuća kuna. Tu je najkvalitetnija zemlja, naglašava, koju gnojimo prirodnim gnojivom i primijenjujemo sve agrotehničke mjere, kao i na drugim našim oranicama.

Stjepan vjeruje da će se pronaći kradljivac koji je drsko i bez straha kombajnom pod okriljem mraka pobrao tuđi kukuruz. Možda mu to nije bio prvi takav čin, možda ima još vlasnika kojima je u noći nestao urod, kojega su gajili cijele godine?

Najnovije vijesti

Pročitajte više