POMOZITE U OTKRIVANJU NOVIH JAMA I ŠPILJA

Speleološka udruga “Međimurje” vas poziva na uvodno predavanje

Želite li upoznati pobliže speleologiju, dati svoj udio u otkrivanju novih jama i špilja, ili samo iskusiti nešto novo i drugačije, Speleološka udruga „Međimurje“ poziva vas na uvodno predavanje koje će se održati u utorak, 13. travnja, u 19 sati u prostorijama Tehnološko-inovacijskog centra, Ul .bana Josipa Jelačića 22b, Čakovec, Međimurje.

Škola će se sastojati od teorijskog i praktičnog dijela gdje se teorijski dio odnosi na predavanja koja će se održavati većinom u utorak od 19 sati i praktičnog dijela koji će se sastojati od jednodnevnih i dvodnevnih izleta vikendima.

Cilj škole je polaznike upoznati s osnovama speleologije, tehnikama kretanja i istraživanja speleoloških objekata, višednevnim boravkom u prirodi, potrebi očuvanja i zaštite prirode i alternativnim načinom aktivnog provođenja slobodnog vremena

Škola se organizira u skladu s planom i programom Hrvatskog planinarskog saveza i prema preporukama Komisije za speleologiju. Po završetku škole polaznici mogu polagati ispit za kategoriju speleološki pripravnik. Svim polaznicima je osigurana speleološka oprema. Broj mjesta je ograničen.

Speleologija je skup aktivnosti kojima je glavni cilj istraživanje špilja, jama, ponora, kaverni i drugih podzemnih krških fenomena. Hrvatski krš je poznat u svijetu po dubokim jamama. U Hrvatskoj je do sada istraženo 54 jama dubljih od 250 m, od čega su tri jame dublje od 1000 m (Jamski sustav Lukina jama-Trojama, Slovačka jama i Jamski sustav Velebita), a ukupno ih je 18 dubljih od 500 m.

Najveći broj dubokih jama nalazi se na planini Velebit. Speleolozi svake godine pronalaze veći broj do sada neistraženih špilja i jama. Speleološka istraživanja u velikim špiljama i jamama traju godinama (npr. špilje Kita Gaćešina i Munižaba, jamski sustav Velebita). Također, u dijelu najvećih špilja postoje perspektive za daljnja istraživanja. Stoga unatoč tisućama do sada istraženih špilja i jama, daleko smo od nekog konačnog broja istraženih špilja.

– Program škole organiziramo strogo poštujući sve epidemiološke mjere i preporuke vezane za pandemiju virusa Covid -19 koje su na snazi u trenutku održavanja škole. Zbog navedene epidemiološke situacije moguće su promjene i prilagodbe u organizaciji predavanja i termina – poručuju organizatori.

Za prijave i sve dodatne informacije o školi i speleologiji dostupni su na webu, emailu i mobu.

Najnovije vijesti

Pročitajte više