CHEFOV OBED

RECEPT MARKA PALFIJA: Raca z mlincima

Jako je bitno da se patka prije pečenja ostavi bar 4-6 sati na sobnoj temperaturi. na taj način se cijela patka iz temperira što znači da će se i ravnomjerno peći. Kad je pečena patka mora odmarati pola sata do sat. Kad se izvadi iz pećnice pod utjecajem topline sokovi u mesu se kreću i ako se patka reže vruća sve iscuri van. Odmaranjem nakon pečenja se sokovi povlače nazad u mesu pa je zato patka puno sočnija.

Sastojci za četiri osobe:

Raca 2.5 kg
Sol, papar
Timjan
Luk 4 kom
Mrkva 4 kom
Češnjak 4 režnja
Celer 1 kom
Mlinci 300 g

Patku posoliti, popariti i začiniti timjanom. Najbolje je ovo učiniti bar noć prije. Prije pečenja patku izvaditi iz frižidera minimalno 4 sata da dođe na sobnu temperaturu. Zagrijati pećnicu na maksimum, 250 stupnjeva. Korjenasto povrće očistiti i narezati na krupne komade pa staviti u protvan ispod patke. Ubaciti patku i povrće na pečenje, 15 minuta na maksimumu da patka dobije boju pa smanjiti temperaturu na 150 stupnjeva i peći još dva sata. Nakon pečenja ostaviti patku da se odmara u protvanu minimalno pola sata. Povrće maknuti i servirati kao prilog uz mlince. Mlince pofuriti kratko u vreloj vodi te uvaljati u pačju masnoću.

Najnovije vijesti

Pročitajte više