MEĐIMURSKI U VRTIĆIMA

Posjetili smo DV Dječja mašta i ispitali kako barataju međimurskim riječima!

Sposobnost komuniciranja djeci pomaže steći prijatelje, učiti i uživati u životu u potpunosti, a na tome aktivno rade u Dječjem vrtiću Dječja mašta u Čakovcu. Posjetili smo matični objekt u ulici France Prešerna u Čakovcu, gdje nas je ugostila skupina Mravići koju čine djeca u dobi od navršenih 5 godina do polaska u školu. S njima rade odgajateljice Ivančica Treska i Riana Tkalčec te prevoditeljica za znakovni jezik Tatjana Trupković.

Skupina Mravići je u petak, 12. ožujka dio dana posvetila rječniku svog zavičajnog govora, čiji je razvoj i poticanje kod djece vrtićke dobi važan upravo zato što se djeca više zbližavaju sa svojom okolinom, ponajviše sa svojim djedovima i bakama, s obzirom na to da su oni ti koji najviše znaju o tradiciji i dijalektu.

Posebno su im bile zanimljive riječi “lasi” i “fijolice”

Iako im je riječ “baleda” (svečana odjeća) zvučala nepoznato i nastala je potpuna tišina, pojam “cifrasto” posjetio ih je na mikroskop, mali dio grupe je zbunjeno prihvatio riječ “čmelja” dok su ostali glasno vikali točan odgovor – pčela. Odgajateljica Ivančica nastavila je: “Japa si je oblekel ajncuga.”, a odgovori su pouzdano glasili “Tata je obukao odijelo.” ili “Tata nosi košulju.” Na rečenicu “Dok ide dešč trebamo mamrelu i gumene škornje.” riječi kiša, kišobran, a ni gumene čizmice nisu bili upitni pojmovi. Što je to “škedenj”, Erik iz skupine Mravići ponosno je odgovorio: “Tamo gdje se pospremaju poljska vozila, strojevi i alat.” Posebno su im bile zanimljive riječi “lasi” i “fijolice”.

– Neki pojmovi djeci su bili novi, ali odmah su pokazali interes i zapamtili ih. Zabavili smo se i naučili puno starijih međimurskih pojmova. Ovih dana bavimo se i aktivnostima vezanima uz dolazak proljeća, a to je cvjetanje, životinje koje se vraćaju s juga, život na selu i gradu, promjene u prirodi koje pratimo tijekom šetnje. Od projekata vrijedno je spomenuti kako smo krenuli s učenjem o ljudskom tijelu, vanjskog dijela i unutarnjeg, živaca, organa, tijekom cijele godine radimo na aktivnostima vezanima uz emocionalni razvoj koji potičemo – nadovezala se odgajateljica Ivančica Treska o aktivnostima skupine Mravići.

Kako ističe, fokus je i na istraživačkim aktivnostima gdje su djeca aktivni sudionici, sami dolaze do zaključaka, daju svoje mišljenje, a sve uče i rade, naravno, kroz igru.

– To su teme koje su njima zanimljive te ima se uvijek daje izbor, odnosno polazište nam je interes djece. Tako se najviše može naučiti. Također, imamo i djecu s teškoćama u razvoju poput polaznika s gluhoćom, a kojem pomaže prevoditeljica znakovnog jezika. Odlično se socijalizirao i u grupi je savršeno prihvaćen. Na takvoj integraciji radimo već dugi niz godina – dodaje.

O DV Dječja mašta

Dječji vrtić Dječja mašta prisutan je već 26 godina u Međimurskoj županiji. Od 1994. godine pa do danas kontinuirano rade na unapređenju kvalitete rada te je 2020., kao logičan rezultat osuvremenjivanja i ulaganja u rani i predškolski odgoj i obrazovanje, otvoren novi objekt u Čakovcu. Osim matičnog objekta, u sklopu ustanove djeluju i dva područna objekta, u Sivici i u Zebanec Selu.

Kako ističe psihologinja Julija Kukec, obrazovna specijalistica za rad s darovitima, misija DV Dječja mašta je osigurati poticajno materijalno i nematerijalno okruženje te uz uvažavanje djetetovih specifičnih potreba interesa i sposobnosti podržati razvoj njegove kreativnosti, motivacije i razvoj talenata.

– Kako bismo to ostvarili provodimo sve programe javnih potreba, rad s darovitom djecom, program predškole, rad s djecom s teškoćama u razvoju te integracija djece pripadnika romske nacionalne manjine, zatim Program za okoliš i održivi razvoj (EKO vrtić) i Sigurnosno zaštitne i preventivne programe te posebne programe prema interesima djece: Plesno dramski, Rano učenje stranog jezika, Sportski program. Igraonice za potencijalno darovitu djecu (STEaM kurikulum) te Program katoličkog vjerskog odgoja. Svi su ovi programi verificirani od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Za svoj rad u ožujku 2020. godine primili smo međunarodno priznanje postali smo prva Europska točka za darovite na području predškolskog odgoja u Međimurskoj županiji. – naglasila je.

Najnovije vijesti

Pročitajte više