PLINSKE KUNE LIJEPO PUNE PRORAČUNE

Počelo sa desecima tisuća, sada preko milijun kuna

Autor: Stjepan Mesarić Foto/Video: Stjepan Mesarić
- Advertisement -

– Lijepo i dobro nam dođu ove kune od plinske rente, ali nisu stalno jednaki iznosi, odnosno nikada ne znamo kada i koliko ćemo dobiti pa je stoga i teško planiramo njihovu potrošnju, no svakako je dobro, kaže o plinskim kunama Stanislav Rebernik, načelnik Općine Štrigova.

Pred nekoliko godina u tri gornje međimurske općine, Selnica, Sveti Martin na Muri i Štrigova, od hrvatske nacionalne kompanije INA Zagreb počele dobivati novce kao naknadu za crpljenje ugljikovodika iz bušotinama na njihovom području. U najvećem primjeru radi se o zemnom plinu i nešto od nafte, a najviše kuna do sada i za sada dobiva Općina Štrigova.

Negdje u kolovozu prošle godine načelnik Općine Selnica Ervin Vičević rekao je kako se u početku radilo o nekoliko desetaka tisuća kuna koje je su sjedale na općinski proračun, a koje su ovoj prezaduženoj općini jako dobro došle za smanjenje dugovanja prema Geodetskom zavodu Split u koje je Vičevića uvalio njegov prethodnik na čelu općine. – To stalno varira i nikada nismo sigurni kad i koliko ćemo dobiti, no to je tako i bolje da je i to nego ništa, a možda se i stanje popravi kazuje ovih dana Vičević. Njegova općina je od lipnja do listopada ove godine ukupno dobila 1.366.276,44 kuna, a najviše, 653.884,06 kuna u rujnu.

Štrigova dobro žanje i ulaže

Općina Štrigova za sada od plinske i naftne rente ubire najviše od triju gornje međimurske općine, pa je tako od kolovoza do rujna ove godine na njezin račun sjelo 3.794.509,15 kuna, najviše 1.773.732,40 kuna u rujnu.

– Lijepo je to što dobivamo novce na koje nismo u početku računali i dobro nam dođu. Bilo bi nam puno lakše kada bismo znali kada i koliko ćemo dobiti, lakše bi planirali, ali ovo dobro i mudro ulažemo i ovako nije slabo, samo velim, zadovoljno govori Stanislav Rebernik, načelnik Općine Štrigova.

Pročelnica jedinstvenog upravnog odjela Općine Svet Martin na Muri Vlatka Županec, rekla nam je kako j njezina općina od kolovoza do listopada ove godine, na ime koncesije uprihodila ukupno 381.944,07 kuna, što je u odnosu na preostale dvije susjedne općine najmanje, ali svakako dobro. Nitko od njih u potpunosti ne zna što se sve obračunava i razračunava i na to za sada ne mogu utjecati, nego ono što dobiju prigrliti.

Ako je hladno vrijeme, a je uvjet, da se više plina i nafte troši, onda su studeni, prosinac i siječanj mjeseci kada će se energenti više trošiti, pak bi realno bilo da i kuna za ove općine bude više.

- Advertisement -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još