Odgađaju se pričesti i krizme, u Varaždinskoj nadbiskupiji možda tek nakon 20. svibnja
Kobni korona virus svima je od nas pokvario određene planove, a u posljednje vrijeme stradavaju čak i crkveni obredi koji su dugo vremena bili neprikosnoveni.
Kao što piše Večernji list, sve je veći broj nadbiskupija i biskupija koje su zbog loše epidemiološke situacije privremeno odgodile pričesti i krizme. Sam čin čin podjele sakramenata epidemiološki nije problematičan, jer se crkve, uglavnom, drže svih propisanih mjera, nego zato što su izvor zaraze obiteljska slavlja koja slijede nakon toga.
Obilna i nerijetko neumjerena hrvatska slavlja poznata su i van granica domovine, a kada se slavi ljudi si daju oduška, zaboravlja se na bilo kakve epidemiološke mjere. U to smo se imali prilike uvjeriti i na svadbama prošle godine, nakon čega je krenuo najsmrtonosniji drugi val zaraze koji je najviše poharao upravo naš sjeverni dio Hrvatske.
Na području Varaždinske nadbiskupije krizmeni i prvopričesni obredi planiraju se održavati na vanjskim prostorima nakon 20. svibnja tj. blagdana Duhova, no ipak sve ponajviše ovisi o epidemiološkoj situaciji. Na stranicama biskupije još uvijek nisu objavljeni predviđeni datumi.
Neočekivano visoke brojke za nedjelju, cijepljenje se nastavlja u srijedu i četvrtak
Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata obrađeno je 298 uzoraka, od čega je evidentirano 89 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 29,8% pozitivnih od broja testiranih. U protekla 24 sata oporavilo se 77 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 712.
Obavljenim testiranjima brzim antigenskim testovima evidentirano je 10 pozitivnih slučajeva, dok je iz drugih županija javljeno o jednom pozitivnom slučaju osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurju. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 52 547 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.
U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 86 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 5 pacijenata, otpuštena su 2 pacijenta, a 2 pacijenta su na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.
Subotnjim, 11. masovnim cijepljenjem, ukupno je cijepljeno 1 615 osoba, i to 1 547 osoba Pfizer cjepivom, a 68 Astra Zenecom. Na Mesapu je cijepljeno 883 osoba (Pfizer 831 osoba, Astra Zeneca 52), u Prelogu 363 osobe (Pfizer 358 osoba, Astra Zeneca 5) i u Murskom Središću 369 osoba (Pfizer 358 osoba, Astra Zeneca 11).
Jučerašnjim cijepljenjem, 18 241 osoba primilo je barem jednu dozu što iznosi 16,5% stanovništva, odnosno 20,2% stanovništva starije od 16 godina.
Cijepljenje građana u idućem tjednu planirano je u srijedu i četvrtak u poslijepodnevnim satima.
Do kraja travnja još tri akcije dobrovoljnog darivanja krvi
GDCK Čakovec organizira i u posljednjem tjednu travnja tri akcije dobrovoljnog darivanja krvi. Prva je na rasporedu u utorak 27. travnja u Čakovcu. Od 10 do 17:30 sati krv možete darivati u prostorijama Međimurske hiže.
U Međimurskoj hiži se krv može darovati i dan kasnije, 28. travnja od 10 do 17:30 sati. Posljednja akcija ovog mjeseca održat će se 29. travnja u Prelogu od 10 do 17:30 sati u prostorijama Gradske kavane Lovac.
„Imajte na umu da darivanjem krvi spašavate nečiji život“, poruka je iz GDCK.
RECEPT MARKA PALFIJA: Pečena svinjska vratina s hajdinskom kašom
SASTOJCI ZA 4 OSOBE:
SVINJSKA VRATINA, 1KG
SOL, PAPAR
RUŽMARIN
ČEŠNJAK, 2 REŽNJA
SENF, 20G
LUK, 2KOM
MRKVA, 2KOM
BIJELO VINO, 3DCL
HAJDINSKA KAŠA, 250G
Svinjsku vratinu prije pečenja posoliti i ostaviti u frižideru da odstoji minimalno 24 sata. Izvaditi iz frižidera i na vrućoj tavi prepeći sa svih strana da dobije lijepu boju.
Usitniti češnjak i ružmarin pa pomiješati sa paprom i senfom te dobivenom marinadom premazati popečeno meso. Povrće očistiti i narezati na krupne komade i staviti u protvan zajedno sa vinom.
Meso položiti na povrće i vino, prekriti protvan alu folijom pa peći polako na 120 stupnjeva celzijusa 4 sata dok nije skroz mekano. Hajdinsku kašu skuhati u slanoj vodi pa začiniti sokovima i masnoćom od pečenja. Meso prije rezanja odmoriti bar pola sata.
Čakovečki polumaratonci trče počasni krug od 21 kilometra
Polumaraton je trkačka disciplina koja se odvija na dionici od 21 kilometra. Još uvijek, za razliku od “starijeg brata” koji se trči na 42,195 kilometara, nije u programu Olimpijskih igara, ali svakako zahtijeva izuzetnu fizičku pripremljenost.
Takva se natjecanja održavaju diljem svijeta, a kada govorimo o Hrvatskoj, najpoznatiji su oni u Zagrebu, Rijeci, Dubrovniku.
Unatrag nekoliko godina se i Međimurje može podičiti vlastitim polumaratonskim natjecanjem. Trenutno je u tijeku 4.Polumaraton Zrinskih. Trkači su startali u 9 sati, a zbog odvijanja utrke tijekom prijepodneva zatvorene su neke čakovečke ulice, pa se promet odvija prema posebnoj regulaciji.
Za ulaganje u digitalnu i zelenu tranziciju poduzetnicima i do 7,5 milijuna kuna
Razvojna agencija Međimurske županije je prenijela poziv za poduzetnike u prerađivačkoj industriji “Jačanje konkurentnosti poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju”.
Mali i srednji poduzetnici u sektoru prerađivačke industrije mogu se javiti za bespovratna sredstva iz instrumenta „Pomoć za oporavak za koheziju i europska područja – REACT EU“ u minimalnom iznosu od 500.000,00 kuna do maksimalno 7,5 milijuna kuna.
Intenzitet regionalne potpore za srednje poduzetnike je 35 % vrijednosti projekta, za male poduzetnike 45 %.
Prihvatljivi su projekti osnivanja nove poslovne jedinice, proširenje kapaciteta postojeće poslovne jedinice, diversifikaciju proizvodnje ili temeljitu promjenu u sveukupnom proizvodnom procesu i to ulaganjem u materijalnu i nematerijalnu imovinu, unapređenjem organizacije poslovanja i usavršavanjima.
Prijave se zaprimaju već od 30. travnja 2021. do 31. svibnja 2021. putem sustava eFondovi.
Javni poziv i sva potrebna dokumentacija je OVDJE.
Najavljena je i Radionica za poduzetnike će se održati u utorak, 27. travnja 2021., u 14 sati u suradnji s Tehnološko-inovacijskim centrom Međimurje, na kojoj će biti predstavljeno što poduzetnike očekuje u novom programskom razdoblju, a predstavit će se i aktualan natječaj.
Više o radionici pročitajte OVDJE