Home Blog Page 3730

Uživali u druženju, bacanju kolutova i – gulašu!

0

Željni druženja i okupljanja, da što više budu zajedno, ovih su dana članovi Podružnice umirovljenika Domašinca osmislili još jedno društveno sportsko nadmetanje.

Odlučili su odmjeriti oštro oko i sigurnu ruku u bacanju kolutova. Ekipe su sastavljene izvlačenjem brojeva. Najbolja je osvojila i pehar, dok su svi ostali dobili medalje.

Pobijedila je družina na čijem je čelu bila Kata Vrzan.

Za snagu i okrijepu dobili su gulaš i sve ostalo što ide tome. Kuhar je po običaju bio Franjo Pintarić, a pomoćnice Marija Peršak, Marija Peras, Kata Vrzan, Verona Mezga i Ana Pintarić.

No Images found.

Možda nekoga prepoznajete!?

0

-Čeči i Boys, dva Serjančana, dva prijatelja, dva kuma, dva nogometaša, dva suigrača, prvo dvije godine u NK Rudar M. Središće da bi kasnije 1973. godine zajedno prešli u ondašnji NK MTČ Čakovec. Tamo su zajedno proveli godinu i pol dana. Nakon toga se razilaze, Čeči s 18 godina prelazi u NK Dinamo… Ostalo je povijest.

Još ih i dan danas veže zajedničko prijateljstvo iz mladenačkih dana, raspričao se o fotografijama koje nam je, iz silnog mnoštva, s nostalgijom pokazao Anton Srša-Boys iz Murskog Središća, danas dvostruki umirovljenik, profesionalni i sportski. Kada kažemo sportski govorimo o stažu koji je proveo u nogometu kao igrač te kasnije trener mnogih klubova murskog bazena.

Pišemo to zbog starijih generacija kako bi ih podsjetili na Srećka Bogdana-Čečija i Antona Srše-Boysa iz Murskog Središća (Središćance zovu Serjančani, op.a.) dva nogometna bisera koji su davno u nogometnoj mirovini, ali će njihova imena i impozantni nogometni nastupi krasiti povijest nogometa u M.Središću i izvan njegovih granica.

Raduje nas što danas Boys iz svoje sportske arhive nerijetko vadi fotografije koje su krasile stranice sportskih tiskovina bivše države. Posebno su mu drage one s utakmica MTČ-a i zagrebačkog Dinama u kojima su „zemljaci“ nosili kapetanske trake svojih momčadi.

Fotografije koje nam je ovoga puta pokazao Boys su iz 1978.godine. Čeči je već bio standardni igrač prve momčadi, a rezultat je bio 5:2 (2:1) za Dinamo. Ipak, MTČ je poveo golom Srše 1:0 .

Za sve što su u nogometu postigli, nisu zaboravili zahvaliti svojim prvim nogometnim učiteljima: Vladimru Cizaru, prvom pravom pedagogu u NK Rudar, a potom i drugom Zvonimiru Rihtarcu.

Bez njih ne bi ostvarili zavidne igračke karijere, pogotovo Čeči – kazao je Boys.

Prečasni Ivan Herceg javno zahvalio obitelji Senčar na poklonu!

0

U nedjelju, 19. rujna,  u kapeli Svetog Florijana u Slakovcu, za vrijeme misnog slavlja, blagoslovljen je vitraj Preobraženja Gospodinova.
Vitraj je podijeljen u 3 cjeline. U gornjem dijelu Isus u nebeskom sjaju, u sredini su proroci Mojsije i Ilija, a u donjem dijelu su apostoli Petar, Jakov i Ivan.
Vitraj je blagoslovio prečasni Ivan Herceg, župnik župe Presvetog Trojstva iz Nedelišća, a maloj vjerskoj zajednici iz Slakovca ovo je dar supružnika Josipa i Ljijane Senčar. Ovo je drugi vitraj koji je obitelj Senčar darovala za svoje mještane i vjernike kako bi boravak u hramu molitve i vjere bio ugodniji i svečaniji.
Obitelj Senčar je još 2002. darovala vitraj Svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca i Slakovca. Oba vitraja su rad tvrtke Vitraji Stab iz Zagreba, majstora Siniše Bačića.
Misno slavlje puno vjere i Božje radosti, uveličao je kapelski zbor pod ravnanjem gđe. Marijane Delost i veliki broj mještana.

-Iskrena zahvala obitelji Senčar na predivnom daru i neka im Bog uvijek bude na pomoći – ističe župnik Ivan Herceg.

No Images found.

Eugen Žinić iz Čakovca dobitnik nagrade ‘Andrej Barbieri’ za mladog chefa u usponu

0

Na dodjeli nagrada Dobri restorani, održanoj u ponedjeljak, 20. rujna veliko priznanje i nagrada “Andrej Barbieri” za mladog chefa u usponu pripala je 23-godišnjem Eugenu Žiniću iz Čakovca. Skroman, ali ambiciozan, Eugen je odmah po dodjeli priznao kako nagradu nije očekivao te da ga je iznimno razveselila i da mu je jako drago što je upoznao velike chefove iz Hrvatske.

Kako prenosi Jutarnji.hr, koji je imao prilike razgovarati s njim nakon dodjele, Eugen je karijeru započeo u čakovečkoj Mundoaki, kuhajući u kuhinji chefa Marka Palfija. Njemu je i skromno prije nekoliko godina pokucao na vrata i pitao ga za posao. Kroz cijeli period proveden u kuhinji čakovečke Mundoake slušao je priče o sjajnom Ledburyju, u kojem su svojevremeno kuhali i sam Palfi i Bogdan, a zatim uspio i sam dobiti mjesec dana stažiranja u tom, jednom od najznačajnijih restorana na svijetu uopće. Nije dvoumio, već je spakirao kofere i krenuo put Londona. Nakon toga, otvorila su se nova vrata i ponovno je stigao  poziv iz kuhinje velikog Bretta Grahama i ponuđena mu je stalna pozicija u restoranu.

Nakon zatvaranja Ledburyja, u Hrvatskoj ga je čekao posao u zagrebačkom restoranu ManO kod kolege i čakovečkog susjeda Matije Bogdana kod kojeg sada radi već godinu dana.

Spomenimo i to da je zagrebački restoran ManO i chef Matija Bogdan iz Čakovca također nagrađen titulom Najbolji restoran visoke kuhinje!

Čestitka našim dečkima od portala Medjimurski.hr!

KORONAVIRUS Međimurci danas broje okruglih 20 novih slučajeva virusa

0
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Županijska bolnica Čakovec, koronavirus

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata obrađen je 121 uzorak, od čega je evidentirano 20 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 16,52% pozitivnih od broja testiranih. Iz drugih županija prijavljen je 1 pozitivan slučaj kod osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 27 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 124. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 68 136 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je ukupno 14 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirane su 2 osobe, nema otpuštenih osoba, nema pacijenata na invazivnoj respiraciji i nema preminulih osoba.

Sunčanije i toplije

0

Danas pretežno sunčano i danju malo toplije. Zapuhat će slab jugozapadni vjetar. Jutro prohladno uz minimalnu temperaturu od 5 do 10, a najviša dnevna oko 20 Celzijevih stupnjeva.

I sutra suho s dužim sunčanim razdobljima. Vjetar slab do umjeren jugozapadni. Jutarnja temperatura od 8 do 12, a dnevna oko 23 ili 24 Celzijeva stupnja.

Časnu Magdalenu Dovečer iz HDZ-a izbacio Časni sud čiji je ona bila član!

0

Nakon što je jučer uhićena Magdalena Dovečer iz Mihovljana, voditeljica ureda HAMAG-BICRO-a i Tihomir Pajić iz Čakovca, vlasnik grafičkog obrta Studio P u Nedelišću, počele su se odmotavati brojne priče: kako i zbog čega je do toga došlo. Određen im je jednomjesečni pritvor, a iz Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) pojasnili su da je Magdalena Dovečer zatvorena zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke te zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela, dok je Pajiću određen pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. U predmetu će biti ispitano nekoliko desetaka svjedoka. Kod svega toga, EPPO ne navodi imena.

Hapšenje i zatvaranje Magdalene Dovečer te ekspresno izbacivanje iz HDZ-a, nagnalo je našeg čitatelja A.R. da nam se javi sa svojim zanimljivim viđenjem čitave situacije. Čitatelj pojašnjava da je član HDZ-a, one starije “poštene grupacije” i da je izuzetno oštar kritičar i polemičar na stranačkim sastancima. Njegov osvrt donosimo u cijelosti.

“Odmah da bude jasno: najoštrije osuđujem svaku vrstu kriminala i zalažem se za strogo sankcioniranje svih. Ali, ni kod toga nema pravice. Gledajte, M. Dovečer su naši istog trenutka izbacili iz HDZ-a čim je uhapšena. “Siroticu” valjda nisu dopeljali ni do Zagreba, a već nije bila u HDZ-u. S druge strane imate bivšeg ministra Darka Horvata iz Donje Dubrave. On je osumnjičen i za teža kaznena djela, ali nije izbačen iz HDZ-a. Bit će tek kad mu se na sudu dokaže krivnja. Na sveto nigdarjevo! Bio je bliže vrhu, pa su i sankcije drugačije. On nekoliko mjeseci više nije ni predsjednik međimurskog HDZ-a, ali njegovo ime još uvijek ponosno stoji u rubrici Predsjednik. Zna se da sve ovo Magdalena Dovečer nije radila na svoju ruku, nego vjerojatno nekog iznad sebe. Sad je samo pitanje kako će “trasirati” svoju obranu. Mogle bi pasti i mnogo veće ribe. Neke već dugo imaju proljev od straha.

Slično se dogodilo i s onom ekipom koja je opljačkala Inu za milijardu kuna. Pa tko vjeruje da je trećeredni šef sve to sam radio i osmislio!? Dajte najte!

No, vratimo se mi ovoj našoj domaćoj ekipi. Magdalenu Dovečer je na osnovu prijedloga HDZ-a Grada Čakovca, a sukladno Statutu stranke, Sud časti Županijskog odbora HDZ-a isključio iz članstva HDZ-a. Pazite sad, najveća fora je što je i časna Magdalena Dovečer (bila) članica tog istog Časnog suda! Ostali članovi su Iva Najman, Ivan Kos, Dragutin Stojko i Neven Hercigonja.

Mnogo je časnih u HDZ-u, ali ima ih i u drugim strankama. Međimurje je proteklih godinu dana imala nekoliko nekoliko velikih višestranačkih hapšenja. Od bivšeg gradonačelnika, aktualnog župana, do ministra. Horvat više nije ministar ni predsjednik HDZ-a Međimurja i čeka pravorjek. Bivši gradonačelnik Stjepan Kovač je u Saboru. Iskoristio je staturnanu mjeru i članstvo u SDP-u stavio u mirovanje dok se postupak ne završi. Nije želio biti na teret stranci, ali i izbjeći moguće izbacivanje. I župan Matija Posavec je zanimljiv slučaj. On je član i osnivač stranke koja se zove “Matija Posavec – nezavisna lista”. Iako su naši županijski vijećnici iz HDZ-a nekoliko puta na aktualnom satu Skupštine MŽ tražili da otkrije imena članova, odnosno svoga stranačkog tajnika, zamjenika i ostalih dužnosnika, pa i članove časnog suda, to nije učinio nego skrivao kao zmija noge. I tko bi onda mogao njega izbaciti iz njegove stranke. Nitko. A i kakva bi to bila Nezavisna lista Matije Posavca bez Matije Posavca?”, poentirao je na kraju A.R., HDZ-ovac iz “poštene grupacije”.

Radujemo se njegovim budućim komentarima. Makar i iz Remetinca!

Veći prostor i asortiman s raznim akcijskim ponudama, uz osiguran parking!

0

Na novom prodajnom mjestu Vajde, dakle u Čakovečkoj ulici 24 u Prelogu, prvo smo se ugodno iznenadili kad su nas prodavačice Irena Talan i Kristina Jantol uputile da se parkiramo u lijepo uređenom dvorištu s parking mjestima za posjetitelje susjednog Staklarskog obrta Šestan, s kojim je Vajda dogovorila korištenje parkinga. Takve raskoši parkiranja na prethodnoj lokaciji nije bilo.

Nadalje, ulaskom u novi prodajni prostor, velik oko 130 m2, odmah je jasno da se značajno povećao i asortiman, a za one koji ne znaju, u Vajdi se ne prodaje samo svježe meso i mesni proizvodi, već i mnogo drugih različitih prehrambenih i neprehrambenih proizvoda. O svemu su nas informirale osobe koje svakodnevno preslaguju proizvode i dočekuju kupce – prodavačice.

– Osim svježeg mesa i suhomesnatih proizvoda brendova Vajda, PPK i Pivac, u Vajdi prodajemo i razne prehrambene proizvode, uključujući i mlijeko, kruh, voće i povrće, Kraševe slatkiše itd., sredstva za čišćenje i kozmetiku, hranu za kućne ljubimce, alkoholna pića i sokove i dr. – objasnile su.

Na upit što se najbolje prodaje od svježeg mesa, odgovorile su kako su to svinjska lopatica, svinjski but, carsko meso, svinjski kare s kostima. Od suhomesnatih proizvoda najtraženiji su jeger, vratina, hamburška slanina, šunka u crijevu te polutrajni proizvodi Kraljica i Valentova, a razne hrenovke i kobasice traže se redovito.

Od neprehrambenih proizvoda, jedan od najvećih hitova u Vajdi, ne samo u Prelogu već i diljem Hrvatske, uvjeravaju prodavačice, svakako su omekšivači Duel, koji se u Hrvatskoj mogu kupiti jedino u Vajdinim prodavaonicama, a prije se po njih išlo u susjednu Sloveniju.

– Svaki drugi tjedan omekšivači Duel su na akcijskoj ponudi, 1.9 litara za 23,90 kuna. Inače, svaki tjedan imamo akcije, ne samo na mesne proizvode, već na razne kategorije i prehrambenih i neprehrambenih proizvoda, a informacije se nalaze i na našem letku koji redovito tiskamo – objašnjava Irena Talan, inače iz Lopatinca, koja u Vajdi radi već 12 godina.

Ovog tjedna su tako na akcijskoj ponudi, primjerice, svinjski but bez kosti, snižen sa 35,90 kn/kg na 24,90 kn/kg, svinjsko carsko meso, koje sada stoji 21,90 kn/kg umjesto 27,90 kn/kg, zatim domaći jeger (33,90 kn/kg) ili, ako vam treba namaz za palačinke, namaz Lino Lada Duo od 750 g za 29,90 kn.

Unatoč većem asortimanu i novoj, praktički boljoj lokaciji, zbog komotnog parkiranja, trgovina Vajda je u ovih nekoliko dana zabilježila manji broj kupaca, ali se prodavačice Irena i Kristina nadaju da će kupci s vremenom shvatiti prednosti nove lokacije i vratiti se u Vajdu po domaće i kvalitetne proizvode. Uz, naravno, kupnju i ostalih namirnica, od kojih i neizostavne omekšivače.

Mesna industrija Vajda inače, već više od 100 godina, proizvodi isključivo domaće meso i mesne proizvode, putem vlastitih farmi junadi i kooperaciju s hrvatskim uzgajivačima svinja, uz, ističu, jamstvo svježine, kvalitete i sigurnosti, a diljem Hrvatske ima oko 300 prodavaonica.