Home Blog Page 1644

FOTO/VIDEO ‘Ljukačevo f Kalanici’ u Donjem Vidovcu privuklo brojne mještane!

0

Jučer, 18. listopada, na Dan sv. Luke, održalo se „Ljukačevo f Kalanici“. Kao i svake godine do sada bilo je tu finih domaćih kolača, kuhanih kobasica i pečenih kestena.

Događaj su uveličali i mališani iz PV Donji Vidovec, te se zajedno uz ostale mještane prisjetili kako je to nekada bilo dok se za Ljukačevo u Kalanici održavao veliki sajam.

– Hvala svim posjetiteljima na podršci, a veliko hvala i organizatorima Alojzu Kuzmiću, mjesnim udrugama, mještankama koje su ispekle kolače i skuhale kavu, te Općini Donji Vidovec – stoji u objavi na Facebook stranici Donjeg Vidovca.

Medicinske sestre okupile se na stručnom skupu o tretmanu boli

0

U višenamjenskoj dvorani Riznice Međimurja danas je  održan stručni skup namijenjen medicinskim sestrama i tehničarima u kojem su kao predavači sudjelovali stručnjaci zagrebačkih kliničkih centara te Županijske bolnice Čakovec, kao i predavači koji su izlagali o metodama ublažavanja boli komplementarnima konvencionalnim metodama.

Tema simpozija bila je osnaživanje medicinskih sestara i tehničara u tretmanu boli, a organizirao ga je Odjel za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu Županijske bolnice Čakovec, čiji liječnici imaju vrijedno iskustvo i u višegodišnjem radu u ambulanti za liječenje boli u našoj Bolnici. Doprinos organizaciji dalo je u Hrvatsko društvo medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije u sklopu aktualne kampanje Zaustavimo bol.

Svaki stručni skup prilika je za učenje i hvatanje koraka s novim saznanjima i trendovima u struci, što je osobito dinamičan proces u medicini, pa tako i njezi pacijenata, na što su se uvodno osvrnuli zamjenika ravnatelja Županijske bolnice Čakovec dr. med. Danko Blažeka, voditeljica poliklinike anesteziologije dr.med. Biserka Mustač-Hlebec, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Valerija Korent teglavna sestra odjela za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu s JIL-om Vesna Hozmec-Blažić.

Župan Međimurske županije Matija Posavec pozdravio je sudionike, istaknuvši i ulogu medicinskih sestara i tehničara:

Dobrodošli u Međimurje, u kraj u kojem se razvojni uzlet jasno vidi i na polju zdravstva. Županijska bolnica Čakovec, jedna je od učinkovitijih i opremljenijih bolnica svojega ranga u našoj zemlji, i bolnica kojoj gravitira više od 80 posto domicilnog stanovništva. Raduje me što Međimurje sve češće biva domaćin i stručnim skupovima iz područja zdravstva, a danas mi je, uz predavače, čast pozdraviti i ovoliki broj naših medicinskih sestara i tehničara, desnih ruku svakog liječnika u delikatnom procesu liječenja i njege pacijenta. Vi ste srce sustava i simbol humanosti u jednom od najzahtjevnijih poziva. Želim da vam znanja koja steknete na ovom simpoziju daju novu profesionalnu snagu na dobrobit pacijenata“, rekao je župan Posavec.

Omiljeno jelo iz Smuteka od sada i na Woltu-u

0

Vaše omiljeno jelo iz Smuteka od danas, 18. listopada 2023. godine možete naručiti i preko aplikacije Wolt. Popularna usluga dostave hrane i drugih potrepština Wolt dostavit će vaše jelo na kućni prag i to po istoj cijeni kao i u samom objektu.

Korisnici koji još nisu napravili prvu narudžbu na Woltu, mogu iskoristiti i promo kod SMUTEK od 5 eura prilikom prve narudžbe.

Dovoljno je skinuti aplikaciju Wolt te u ponudi restorana odabrati Smutek – domaći kutek. U svakodnevnoj ponudi nude bogat izbor doručka, salata, sendviča, smoothia, wokova, tortilja, omleta, a sladokusci mogu uživati u kreativnim slatkim delicijama poput cheesecake u čaši, domaćih štrukla, fritula i domaće zlevanke s koprivom

U ponudi i vegetarijanci mogu pronaći široku lepezu ukusnih jela.

Na jelovniku se nalazi svježe voće i povrće koje su u svojim vrtovima uzgojili certificirani prodavači na gradskoj tržnici, ali isto tako i domaće kobasice i špek iz naših lokalnih mesnica ili pak sir i vrhnje od podravskih proizvođača mlijeka. Smutek je pozicioniran kao domaći kutek s ponudom domaćih proizvoda, najvećim dijelom s naše tržnice koji odgovora potrebama novih generacija za drugačijim načinom pripreme hrane.

S obzirom na ubrzani stil života, potrebno nam je svima da se hranimo zdravije, a da obrok pripremimo brzo. Budući da sami za to često nemamo vremena, Smutek vam nudi rješenje svojim neodoljivim jelovnikom koji od sada stiže uz Wolt i na vaš kućni prag.

Smutek – domaći kutek  i dalje radi sljedećim radnim vremenom:

ponedjeljak – petak:  7.00 – 14.00 sati

subota: 8.00 – 13.00 sati

Nedjeljom i blagdanima ne radi

U Prelogu provedena zanimljiva radionica za turistički sektor – ‘Kako obogatiti ponudu i oduševiti gosta’

0

U Hotelu Panorama u Prelogu 17. listopada 2023. godine održala se vrlo zanimljiva i poučna radionica pod nazivom „Kako obogatiti ponudu i oduševiti gosta“.

U organizaciji Turističke zajednice Grada Preloga, radionica je održana u sklopu projekta „Razvoj i unapređenje turističkog proizvoda – Sportovi na vodi Grada Preloga“ koji provodi TZG Preloga i koji u velikom dijelu financira Hrvatska turistička zajednica preko Fonda za turistički nerazvijena područja i kontinent. Radionicu je provodila Nikolina Novinić, vlasnica obrta za savjetovanje i edukaciju Destinova, a ujedno i poznata te nagrađivana stručnjakinja za turistički marketing i poslovanje.

Direktorica TZG Preloga, Petra Bobić, predstavila je projekt „Sportovi na vodi Grada Preloga“, dok je Nenad Ujlaki, predstavnik partnera na projektu, Udruge sportske rekreacije „Croatian Outdoors“ iz Oporovca, ukratko predstavio aktivnosti na vodi na jezeru uz Grad Prelog te pustolovni turizam na rijekama Muri i Dravi.

Radionici je nazočilo tridesetak vlasnika smještajnih objekata, ali i ostalih dionika u turizmu, iz gornjeg i donjeg Međimurja, a prisutne je na početku prigodno pozdravio gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, koji je izrazio veliko zadovoljstvo odazivom iz različitih dijelova Međimurja te je istaknuo važnost suradnje između pružatelja usluga u turizmu na području Međimurja.

Prisutni su se složili te je već na početku radionice povedena mala rasprava o promjeni mentalnog sklopa među međimurskim iznajmljivačima i ugostiteljima, odnosno o tome kako jedni drugima ne predstavljaju nikakvu konkurenciju, već pomoć i prijateljsku suradnju.

Polaznici radionice tako su više saznali o trendovima u turizmu na području Hrvatske i Međimurja, upoznali su se s konceptom storytellinga u turizmu i kako ga mogu koristiti u stvaranju inovativne turističke ponude i autentične priče i to na temelju uspješnih primjera iz Međimurja.

Polaznici su usvojili i potrebne informacije o brendiranju vlastitog turističkog proizvoda, ali i o digitalnim kanalima za prodaju i marketing. U više navrata, na zadovoljstvo organizatora, polaznici su se aktivno uključivali u rasprave i iznosili vlastita iskustva u privlačenju gostiju.

Direktorica TZG Preloga polaznicima je predstavila i načine na koje smještajni objekti, ali i drugi dionici u turizmu mogu obogatiti ponudu raznim turističkim proizvodima, poput sportovima na vodi, ali i motivirati goste na duži boravak. U sklopu samog projekta izradit će se i prigodni katalog sportova na vodi sa servisnim informacijama te promotivni video koji će se podijeliti svim smještajnim objektima na području Međimurja kako bi ga iznajmljivači mogli koristiti na svojim kanalima promocije i tako povećali turistički promet.

Polaznici radionice te sam organizator izrazili su veliko zadovoljstvo provedenom radionicom, interesom i željom za suradnjom iznajmljivača i ostalih dionika u turizmu te se nadaju da će se u skoroj budućnosti održati slične radionice.

Dođite na lijepi koncert u Macincu

0

Povodom 29. Festivala orgulja Heferer, ove nedjelje, 22.10.2023., u 10 sati održat će se  orguljaški koncert u župnoj crkvi Pohoda Blažene djevice Marije u Macincu. Na koncertu nastupaju Višeslav Jaklin i Uršuline Zvjezdice.

Ulaz na koncert je besplatan, svi ste pozvani!

Posjeti koji raduju

0

Predstavnici TZ Grada Preloga, direktorica Petra Bobić i suradnici, a u svrhu promocije kulturnih nematerijalnih dobara i drugih znamenitosti na području Donjeg Međimurja obišli su taj dio Međimurja, a  svrhu turističke promocije o čemu je sklopljen sporazum između Grada Preloga i Općina Svete Marije, Donjeg Vidovca i Donje Dubrave.

U Svetoj Mariji u Udruzi su im članice Gordana Hunjadi i Magdalena Kvakan pokazale i prezentirale izradu Svetomarske čipke sa detaljima iz povijesti o njezinom nastanku, prekidu i ponovnoj obnovi. Koliko su u tome bile uspješne pokazat će vrijeme i interes šire javnosti.

FOTO Zlatko iz Goričana uživa i u plodovima indijanske banane, novog hita i u Međimurju!

0

U dvorištu Zlatka Pongraca iz Goričana raste svakakvo voće. Među ostalim, tu su i kiviji, koji su obilno rodili ove godine, kakiji, smokve, aronije… te jedno voće za koje mnogi još ne znaju – indijanska banana ili paw paw! A kad ju jednom probate, mmm!

– Volim voće! Ove indijanske banane posadio sam prije 8 godina, uvijek treba posaditi barem dvije, a plodove je počela davati prije dvije godine. Indijanska banana je jako zahvalna za uzgoj jer odbija nametnike, ne treba ju posebno zalijevati i ova klima, gdje zime više nisu hladne kao prije, joj odgovara – priča Zlatko i nudi nam da ju probamo. Okus je prefini, sličan banani, ali puno slađi, s primjesom okusa manga i papaje. Jednim dijelom podsjeća i na slatkiš „Bananko“!

Indijanska banana ili paw paw

Plodovi indijanske banane dozrijevaju ujesen, a preporuča se ostaviti ih da odstoje nekoliko dana kako bi bili još mekši i ukusniji. Plod se prereže, kora se ne jede, a unutrašnjost se može jesti žličicom. Unutra se nalaze tamnosmeđe koštice, koje se izvade.

Indijanska banana kao da je iz raja izašla! Pritom ne mislimo samo na njezine plodove.

Unutrašnjost indijanske banane

Kora je navodno antikancerogena, lišće je dobro za čaj, a koristi se i kao insekticid – priča nam Zlatko.

Na internetu smo pronašli i kako je sam plod indijanske banane jako zdrav, bogat mineralima i vitaminima te, iako sladak, smanjuje razinu šećera te štetnog kolesterola u krvi, ima antiparazitno djelovanje te pomaže u djelovanju protiv kancerogenih stanica. Sadnicu indijanske banane možete uzgojiti od koštica, ili kupiti sadnice, ima ih i u Međimurju u vrtnim centrima.

Zlatko uzgaja i kaki

No, dok je ovo voće kod nas relativno nova pojava i oni koji ga upoznaju oduševljeni su i žele ga posaditi, u Zagorju već postoje cijele plantaže indijanske banane. Njam!

Već odlučeno: na izboru za Miss svijeta, Hrvatsku će predstavljati Lucija Begić

0

Iako će se finalni izbor za Miss Hrvatske održati tek 27. studenoga 2023. godine u Zagrebu, s obzirom na činjenicu da će tad već početi trajati za 71. izbor za Miss Svijeta u Indiji (New Delhiju), koje se održavaju od 17. studenog do 16. prosinca, a na kojem će biti i hrvatska predstavnica, Direkcija Miss Hrvatske za Miss Svijeta i Miss World Limited, organizator izbora Miss World zajedno su odlučili o predstavnici Hrvatske na izboru za Miss Svijeta.

Lucija Begić

Bit će to Lucija Begić, 23-godišnja Miss Zagreba, studentica na Kineziološkom fakultetu. U slobodno vrijeme boravi u teretani, voli duge šetnje u prirodi sa psićem Lorom te se kao bivša sportašica rekreativno bavi raznim sportovima. Također slika na platnu, druži se s prijateljima i obitelji, ide na koncerte, putuje te surađuje s raznim udrugama koje pomažu socijalno ugroženim osobama.

– Prijateljstva koja sam sklopila kroz ovaj posao su razlog zašto toliko volim sve što radim. Osobe s tjelesnim oštećenjima motiviraju me svojom hrabrošću i pozitivnom energijom – rekla je Lucija.

Na izboru za Miss Hrvatske, Međimursku županiju predstavljat će Luna Marija Novak, 17-godišnja iz Strahoninca, učenica 4. razreda Gimnazije Josipa Slavenskog u Čakovcu, koja bi voljela upisati Pravni fakultet i jednog dana biti sutkinja.

– Iduće srijede odlazim na pripreme u Zagreb, jako sam uzbuđena – rekla nam je Luna Marija Novak. Želimo joj mnogo lijepih iskustava i ugodan boravak na pripremama i samom izboru, koji će se dakle održati 27. studenoga u Zagrebu!

Luna Marija Novak

FOTO Ava Karabatić privlačila s naslovnice Playboya, a Josip Broz Tito s naslovnice Starta. Ona gola, a on…!?

0

Na sajmu se svašta dozna, pa i o mogućem “trećem svjetskom ratu”. Puno se i danas na prohladnom čakovečkom sajmu srijedom pričalo o ratnim sukobima na rubovima Europe, pa je slična bila i ponuda. Tako su se mogle kupiti gas-maske svih vrsta i veličina. Istina, teško da bi one spriječile prodor plina do dišnih organa korisnika, jer su proizvedene u prvoj polovici prošlog stoljeća, ali interesa je ipak bilo.

No, više od maska, nazočne kupce privlačio je primjerak nekadašnjeg Payboya s golom, tada mlađahnom, Avom Karabatić na naslovnici te Josip Broz Tito na naslovnici Starta. Doduše, on je bio odjeven!

Na prostoru “stare krame”, koja je uvijek zanimljiva, pozornost su privlačile i bijele ženske klizaljke kao i gitara okićena značkama.

Bijelo zelje bilo je od 0,60 do 1 euro kilogram, a kod nekih i po jedan euro glavica. Varaždinsko je bilo po 2 eura kg. Crveno zelje prodavano je po 1 euro kg. Puter tikve bile su po 0,80 eura kg. Litra domaćeg crnog tikvinog ulja prodavana je od 11 do 14 eura.

Odlična je bila i ponuda šljiva, koje su prodavane po 2 euro kilogram. Ovogodišnje jabuke nuđene su po 1 euro kg, a nektarine po 2 eura kilogram. Marelice su bile po 3 eura kilogram. Lubenice su se mogle kupiti po 2 eura kilogram. Orasi očišćeni su bili po 7 eura, limun po 2, grožđe po 3, kruške po 1,5 i smokve po 7 eura kilogram.

Počela je i prodaja domaće hajdinske kaže: 4,5 eura po kilogramu.

Da jesen stiže vidjelo se po obilnoj ponudi voća i povrća. Prekrasna crvena rog paprika mogle se kupiti po 1,5 eura kilogram, kao i luk i rajčica. Ljuti feferoni bili su po 5, a slatki po 3 eura kg. Pojavila se i repa po 1 euro kg.

Domaći krastavci, ovisno o veličini, bili su od 0,5 do 3 eura kilogram. Češnjak domaći bio je po 5 eura kilogram, a debeli tzv. slonovski češnjak po 3 eura komad. Mahune žute, uske bile su po po 3 eura kg. Komad zelene salate prodavan je po 1 eura. Peršin je nuđen po 3 eura, celer po 3, mrkva od 1,5 do 2 eura, cvjetača 1,5 eura kg, a poriluk po 3 eura kilogram. Cikla je bila po 1,5 eura, a patliđani po 2 eura kg.

Evo i cijena suhog očišćenog graha: trešnjar visoki 9 eura, putrek 10 eura, sivko 9, keder bajs 13 i kukuruzar zelenček 9 eura. Onaj neočišćen u vrećama je po 2 eura kilogram.

Inače, krumpir je po 1 euro kilogram. Korijen hrena je prodavan po 3 eura, dok su šampinjoni bili po 3,50 eura kilogram. Luk je bio po 1,5 eura kg. No, vreća od 5 kilograma luka stajala je 5 eura. Cherry rajčica bila je po 2 eura kilogram, dok se cijena domaćoj rajčici kretala od 2 do 3 eura za kilogram.

Stiglo je i cvijeće za groblje, najviše je bilo maćuhica, svih boja i veličina, po 0,60 eura komad.

Naš Stjepan Štef Hranilović i danas se na sajmu nazimio, ali i puno toga vidio i snimio. Pogledajte!

FOTO Učenici, roditelji i djelatnici uredili dvorište Osnovne škole Tomaša Goričanca Mala Subotica

0

Na inicijativu Vijeća roditelja i volontera OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica u petak 13. listopada ispred matične škole okupili su se djelatnici, učenici i roditelji s ciljem da urede školsko dvorište i izrade namještaj od paleta.

Radna akcija započela je kasno poslijepodne, a mrak je prisutne protjerao sa školskog dvorišta i zaustavio radove. Učenicu su zajedno s odraslima uređivali i čistili školsko igralište te od drvenih paleta izrađivala stolice i klupe koje će se koristiti za izvanučioničku nastavu. Iz škole zahvaljuju na donaciji paleta Haix-u i Domus interijerima, a Vijeću roditelja na kupnji boja i kistova. Okupljeni su bili podijeljeni u tri skupine. Svatko je bio zadužen za jedan dio: park ispred škole, izrađivanje klupa i stolova te uređivanje igrališta.

Prva je skupina, zajedno s učiteljicama Blaženkom i Ljiljanom, ravnateljicom, pedagoginjom psihologinjom, obrezivala grmlje, bojala klupice i skupljala smeće oko cijele škole. U toj skupini bile su i mame i jedan djed koji su se odlično snašli s kistovima u rukama.

U drugoj su skupini dječaci zajedno s domarom, okupljenim tatama i učiteljem Enesom izrađivali klupe i stolove od drvenih paleta te ih bojali. Ta je skupina bila najmnogobrojnija, a okupila je sedmaše i osmaše škole.

Treća je skupina uz pomoć učiteljica Mateje i Tihane te pomoć domara imala zadatak počupati obraslu travu i izrezati granje kod ograde. Akcija uređenja pokazala se vrlo uspješnom jer se pojavilo mnogo djece te je za neke čak ponestalo kistova i pribora za rad. Našim je učiteljima to pokazatelj kako su djeca željna rada, volontiranja i druženja istovremeno.

Također je za svaku pohvalu što je inicijativa potekla iz redova roditelja i volontera te se iz škole nadaju daljnjim uspješnim akcijama. Veseli činjenica da su okupljeni roditelji stalni suradnici škole i zagovaratelji ideje da se zajedničkim snagama lakše dolazi do cilja. Nakon radionice učenicima i učiteljima bili su ponuđeni sokovi, kava i kolači uz koje su se svi zasladili.

Učenicima se radionica svidjela te smatraju da bi se moglo organizirati više ovakvih radionica izvan nastave jer im je to prilika da se nauče raditi u timu, izrađivati, bojati i činiti nešto korisno uz dobro društvo i zabavu.