NEOBIČNO OTKRIĆE U DONJOJ DUBRAVI

Otkrivena kanalizacija od prije 130 godina

Zadnjih godinu dana Donja Dubrava je veliko gradilište i radilište jer su u tijeku radovi na izgradnji mjesne kanalizacijske mreže u sklopu projekta Aglomeracija Donja Dubrava. Kako su bageri sveprisutni na ulicama jedan od njih, kopajući u Ulici novembarskih žrtava, naišao je na ostatke kanalizacije s kraja 19. stoljeća. O tom pronalasku je obavješten Slaven Ujlaki, hobi istraživač mjesne prošlosti, koji je u ovom slučaju postao i arheolog, uzeo je u ruke četku i lopaticu skidajući slojeve zemlje s ostataka kanalizacije kojoj su vlasnici bili iz imućnih donjodubravskih obitelji Hirschchler i Zalan. Vidljivo je kako je ona bila napravljena od starinske cigle, tipične za vrijeme gradnje.

– Dio kanalizacijskog sustava koji je iskopan datira s kraja 19. stoljeća. Izgrađen je oko 1890. godine i spaja bivšu kuću činovnika obitelji Hirschler i Zalan, danas vlasništvo obitelji Zvonar i Feletar, s palačom Zalan. Ista takva kanalizacija nalazi se i kući obitelji Hirschler u kojoj je danas zdravstvena stanica – pojasnio nam je Slaven dodajući kako je današnji kanalizacijski sustav u izgradnji treća kanalizacija u mjestu.

– Uz kanalizaciju obitelji Zalan – Hirschler, 1983. godine prilikom gradnje Osnovne škole na Krbulji, napravljen je kanalizacijski sustav na koji je spojen dio kuća iz ulice Marije Gupca i Zlatarskog strmca. Zahvaljujem se obitelji Kovač, Ivanu Štefiću, bivšem pročelniku Općine D. Dubrava, i djelatnicima Tegre na pomoći u istraživanju 130 godina stare kanalizacije – rekao nam je ponosno Slaven upisavši u svoje povijesne pronalaske i ovaj podatak.

Najnovije vijesti

Pročitajte više