UKLJUČENA DVA MINISTARSTVA I HRVATSKE CESTE

Općina Kotoriba želi riješiti problem loše prometne povezanosti

Prije tjedan dana je u Kotoribi u organizaciji Europske grupacije za teritorijalnu suradnju održana početna konferencija projekta “MuKo Bridge” kojim se kreće u projektiranje cestovnog spajanja Kotoribe i Murakeresztura, izgradnjom mosta preko Mure i prilaznih cesta. Projekt je financiran iz prekogranične suradnje Interreg Hrvatska Mađarska.

U petak, 23. srpnja u Kotoribi je, na inicijativu načelnika Općine Kotoriba Daria Friščića, održan sastanak s ciljem rješavanja problema loše prometne povezanosti Kotoribe. Uz načelnika Friščića te općinskog vijećnika Zorana Radmanića, prisustvovali su ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić, predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, direktor Sektora za pripremu, građenje i rekonstrukciju Hrvatskih cesta Darko Šošić, savjetnik uprave Hrvatskih cesta Sven Jesenković, Davor Bobičanec i Josip Habunek, rukovoditelj i voditelj Poslovne jedinice Hrvatskih cesta u Varaždinu te Goran Gotal, tajnik kabineta ministra Horvata.

U Općini Kotoriba dva projekta vide ključnima za rješavanje loše prometne povezanosti – izgradnju spomenutog mosta preko Mure te pronalazak adekvatnog rješenja za cestu prema Goričanu, umjesto dosadašnjeg eko asfalta koji je postavljen 2016. godine i pokazao se lošim rješenjem.

Načelnik Friščić i vijećnik Radmanić prezentirali su probleme osmeročlanoj delegaciji i pritom istaknuli da je Kotoriba i od Nagykanizse, mađarskog grada veličine Varaždina, i od Goričana i izlaza na autocestu udaljena tek desetak kilometara, no nema adekvatnih prometnih rješenja. Povezivanjem Kotoribe mostom prema Mađarskoj te cestom prema Goričanu potaknule bi se brojne dodatne razvojne mogućnosti, a olakšalo bi se i svakodnevno kretanje ljudi, roba i usluga u tom dijelu Međimurja i šire. U prekograničnim mađarskim mjestima živi i brojna populacija hrvatske nacionalne manjine.

U konstruktivnom razgovoru, ministar Horvat, državni tajnik Mihotić te predsjednik uprave Hrvatskih cesta Škorić pokazali su razumijevanje za prometne probleme Kotoribe i ukazali na moguća rješenja, poglavito po pitanju financiranja. Ostatak delegacije Hrvatskih cesta ukazao je na rješenja u operativnom dijelu, osobito kada je riječ o projektu mosta, s obzirom da su uključeni u projektiranje istog.

S obzirom na kompliciranu proceduru projekta izgradnje mosta, obostrana je želja da se vremenski rok što je više moguće skrati te su i po tom pitanju predložena moguća rješenja, a Općina Kotoriba će se kontinuirano zalagati za to.

Što se tiče ceste prema Goričanu, ona je u ingerenciji Županijske uprave za ceste, a iz Općine Kotoriba najavljuju da će uskoro inicirati sastanak i s njima, kako bi se pokušalo pronaći adekvatno rješenje problema.

Najnovije vijesti

Pročitajte više