MAJA ZELENIĆ IZ DOMAŠINCA:

Moj radni dan počinje u 5 sati i traje cijeli dan, ali nije mi žao jer radim posao koji volim!

Na gradskim tržnicama, u utorak u Prelogu, a četvrtkom u Murskom Središću, zapazili smo mladu prodavačicu koja se s stopila sa svojom zelenom ponudom i kupcima. Riječ je o 31-godišnjoj Maji Zelenić iz Domašinca, majci 7-godišnjeg Doriana i 1,5 godišnjeg Damjana, zaposlena je u OPG Zelenić, čija je vlasnica njezina majka Marija.

-Od skromnih početaka moje majke Marije, koja se teško probijala na tržište razvio se naš OPG. Trenutno imamo proizvodnju sezonskog cvijeća, trajnica za kamenjare, presadnica povrća, rezanog cvijeća te svježeg povrća. Proizvodimo kroz cijelu godinu. Na proljeće prodajemo jaglace, tratinčice, maćuhice, razne trajnice. Zatim slijedi prodaja balkonskog cvijeća, surfinije, pelargonije, bakope, bidensa, verbena, silverija, tamjana…, pa cvijeća za gredice begonije, tagetesa, ageratuma, salvije, dukata, gazanije, ivancice, zmajevih krila, nove gvineje, vinke…, presadnica povrća zeljarice, salata, rajčica, paprike, krastavaca, peršina, celera…, trajnica za kamenjare, hebe, pustinjske ruže, karanfile… Kroz ljeto imamo razno rezano cvijeće, a najpoznatiji su lizijantusi. Također nudimo i svježe povrće uzgojeno na našem OPG-u od ranog proljeća do kasne jeseni. Na jesen imamo krizanteme u lončanicama, poznatije kao multiflore te rezane krizanteme u svim bojama i oblicima. Radimo i aranžmane za blagdan Svih svetih – kaže Maja.

Nakon završetka OŠ u Domašincu, pohađala je  Opću gimnaziju u Čakovcu nakon koje se  upisala na Visoko gospodarsko učiliste u Križevcima gdje stječe zvanje bacc.ing.agr. smjer bilinogojstvo. 

-Inače, od malena sam sudjelovala u poljoprivrednim poslovima, hodala na polje s bakom, mamom i tatom. Bila sam uvijek u blizini kada se nešto radilo tako da mi je normalno baviti se tim poslom i ne mogu se zamisliti u bilo kojem drugom – rekla je sa zadovoljstvom i dodala:

Uživam u cvijeću, sadnji, njegovanju biljaka. Najljepše mi je uzgoj i branje lizijantusa, u tome bas uživam. Takoder mi se dopada izravan rad s ljudima. Čuje se dosta životnih priča, a lijepo je čuti i dobre komentare zadovoljnih kupaca. Školovanje mi je puno pomoglo, lakše je uzgajati biljke kada znaš kako ona funkcionira i što joj sve treba za zdrav rast, bujan cvijet ili dobar plod.

-Svojim kupcima lakše objasnim kako nešto posaditi, koju kombinaciju biljaka staviti zajedno da budu skladne skupa u tegli ili na gredici. Mislim da su i kupci prepoznali mene kao dobru  prodavačicu koja im neće “uvaliti” bilo što samo da proda već da budu zadovoljni svojim izborom te da će se vratiti i sljedećih godina.

-Moj radni dan započinje u 5 ujutro i traje do kasno uvečer. U principu nema radnog vremena, kako se po našem kaže, radim “od ve do ve”. Radnim danom prijepodne sam na placu, prodajem, a popodne se priprema sve za drugi dan za plac, također popodne prodajem na kućnom pragu. Moguće je kupovinu obaviti i kod nas doma u plastenicima na adresi Glavna 237 u Domašincu. Usput tipkam poruke i odgovaram na pitanja na Facebook stranici OPG Zelenić. Posao na OPG-u traži veliku žrtvu slobodnog vremena jer nema radno vrijeme. Puno se radi pa se nešto i zaradi.

-Nađe se i slobodnog vremena, naravno. Posvećujem ga  svojoj djeci, vozimo se biciklima, rolamo, idemo na izlete, družimo se s prijateljima. Želje? Najbitnije je da smo svi zdravi, pogotovo u ovim teškim vremenima povezanih sa situacijom oko Covida-19. Dok imaš zdravlje, sve ostalo možeš postići – završila je s optimizmom naš razgovor.

Najnovije vijesti

Pročitajte više