NERKA DOBILA NOVU POUČNU TABLU

Mjesto začetka ekološkog pokreta u Međimurju

U neposrednoj blizini Retencije Šenkovec nalazi se mjesto koje ima svoju priču u ekohistoriji Međimurja. Na njemu je utemeljen moderni ekološki pokret u Međimurju. Do sredine 1990-ih godina, na tom je mjestu lokalno stanovništvo odlagalo kućno smeće i glomazni otpad svake vrste. Nakon što je takvu praksu prekinulo organizirano zbrinjavanje otpada, degradirani lokalitet preuzima Zaštitarsko-ekološka organizacija NOBILIS (ZEON) i započinje višegodišnji projekt revitalizacije prirodnog staništa kroz sadnju stabala i uređenje okoliša. U radnim akcijama, osim članova Nobilisa i lokalnog stanovništva, sudjeluju volonteri iz cijelog svijeta kroz volonterske kampove, a ovo mjesto postaje Edukacijsko-ekološki centar NERKA. Godine 2002. značaj projekta potvrđuje i tadašnji hrvatski ministar zaštite okoliša Božo Kovačević, simboličnom sadnjom stabala na ovom lokalitetu. Stabla još uvijek rastu i u svojim krošnjama pružaju odmorište i utočište brojnim pticama pjevicama.

Na spomenutom lokalitetu krajem travnja 2021. godine, u tjednu obilježavanja Dana planeta Zemlje djelatnici Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode postavili su novu poučnu tablu koja govori o tome što je to NERKA te ističe njezin značaj. Info tabla ujedno skreće pozornost na prirodne vrijednosti koje su u Međimurju zaštićene te na važnost “hotela za kukce” koji se nalazi na samom lokalitetu NERKE. On je nadograđen limenim pokrovom te će se time njegov životni vijek produžiti za najmanje desetak godina.

Siniša Golub, ravnatelj Javne ustanove Međimurska priroda o značaju NERKE govori:

-Međimurski ekološki pokret nije od jučer, a neki lokaliteti njegova razvoja već su postali povijesno značajni. Zato o njima brinemo, jer shvaćamo da procesi zaštite prirode nisu počeli s nama niti će s nama prestati. Mjesto ima svoju priču, a edukacija o zaštiti prirode nikad ne prestaje. Svi koji redovno obilaze Retenciju Šenkovec naučit će mnogo toga, te spoznati važnost jednog malog lokaliteta u središnjem Međimurju.

Najnovije vijesti

Pročitajte više