MEĐIMURCI NEMAJU POTRES, ALI IMAJU MAĐARSKE RADNIKE

Mještani Međimurja na rubu strpljenja, na cestama se otvaraju duboke rupe

Po ulicama međimurskih naselja koja su dio projekta izgradnje kanalizacijskog sustava u sklopu Aglomeracije Donja Dubrava, otvaraju se duboke rupe. Međimurci nemaju potrese, ali imaju – mađarske radnike iz tvrtke Szabadics Nagykanizsa zadužene za izvođenje radova na kanalizaciji.

Ispred kuće Zvonka Igreca iz Donjeg Mihaljevca, na Ulici maršala Tita, tako se jučer pojavila oko metar i pol duboka rupa. Zvonko ističe da to nije prva tako duboka rupa u ovoj ulici.

– Ova rupa je prvotno bila sanirana, no kako su padale kiše, zemlja se odronula i otvorila se rupa. Kao što vidite, ova ulica je u jako lošem stanju i puna je rupa, manjih ili većih, sve posvuda, što je opasno ne samo za amortizere automobila koji ovdje svakodnevno prolaze, već i za sigurnost pješaka.

Nekoliko rupa sam već zatrpao sam s lopatom. U ovoj ulici su Mađari zatrpali i odvodni kanal, pa kad pada puno kiše, na cesti se skuplja puno vode, a tu niže je i osnovna škola, pa po ulici hodaju i djeca na putu do škole i doma… – upozorava Zvonko Igrec.

Obišli smo ulicu i pronašli još rupa. Većina prolaznika se žalila na njih, no neki niti ne znaju za postojanje onih dubinskih, pa se nadamo da tom cestom ne prolaze oni s glavom u oblacima, koji bi s nogom mogli zagaziti u jednu takvu rupu.

Na Ulici maršala Tita sreli smo i Nenada Kocijana i Roberta Čuljaka iz tvrtke Vektra Varaždin.

– Naš zadatak je snimiti izvedeno stanje kanalizacije, položajno i visinski. U kanalizaciji također ne smije biti pijeska i mulja, no ovo sad je normalno kod radova i izvođač će to kasnije počistiti specijalnim strojevima. Situacija koju sada bilježimo je dobra. Rupe koje nastaju vjerojatno su rezultat dodatnog odronjavanja zemlje zbog kiša – rekao je Nenad Kocijan.

Za mišljenje smo upitali i Đurđicu Slamek, načelnicu Općine Sveta Marija, pod koju spada i naselje Donji Mihaljevec:  
– Rupe moraju sanirati Mađari, kojima je sve to plaćeno u troškovniku radova, a nadzorni inženjeri Međimurskih voda bi ih trebali prisiliti da to odrade. Oko ovoga su zabrinuti i iz Županijske uprave za ceste te nastoje utjecati na izvođača, a isto radim i ja. Ljudi me prozivaju i ja pokušavam utjecati koliko mogu, ali je jako teško.

Koliko saznajemo, nije ništa bolje ni u drugim naseljima, a svi stanovnici su uvjereni da je kod njih najgore. Nemoguće je odrediti koje ceste su u najlošijem stanju, ali ima i dobrih vijesti.

– Danas su počeli sa zavažanjem, pa se nadam da prometnice budu uskoro u redu – dodala je Đurđica Slamek, koja danas muku muči s Mađarima u Svetoj Mariji, koji su šuderom i bagerima zatrpali glavnu cestu uz groblje, koja spaja Kotoribu i okolna naselja s gradom Prelogom i Čakovcem, a bez da su postavili ikakve table i pravovremeno organizirali alternativni prolaz za vrijeme radova, zbog čega je nastao kaos.

Kako komunikaciju s Mađarima na terenu dodatno otežava činjenica da ih većina ne zna niti jedan jezik osim mađarski, ovdje je link na stranicama Međimurskih voda, gdje su još prije godinu dana objavljeni kontakti za pritužbe građana.

Voditelji glavnih radova na ovom projektu iz Međimurskih voda nažalost nisu bili dostupni za komentar jer je upravo u tijeku veliki sastanak – upravo u vezi projekta Aglomeracije Donja Dubrava. Nadajmo se da će brzo doći do rješenja!

Najnovije vijesti

Pročitajte više