ŽUPAN OBIŠAO NOVOUREĐENI DOM KULTURE

MATIJA POSAVEC: Uređenje turističkih objekata u Općini Štrigova daje dodatni zamah razvoju međimurskog turizma

Međimurski župan Matija Posavec jučer je obišao prostore novouređenog Doma kulture u Štrigovi. Tom prigodom razgovarao je s tamošnjim načelnikom Stanislavom Rebernikom, njegovim zamjenikom Damirom Kovačićem i vijećnikom Ivanom Ferlinom o značaju ovog objekta za daljnji turistički sadržaj štrigovskog kraja, kao i ponudi te sadržajima koji će biti dostupni budućim posjetiteljima centra.

Njegovi sugovornici iznijeli su podatke da je rekonstrukcijom zgrade, u vrijednosti od 12 milijuna kuna, dobiven kvalitetan prostor površine 1.172 četvorna metra, dvorana s 231 sjedećim mjestom, prostorije za rad udruga, Turističko informativnog centra i biciklističkog centra. U tom prostoru biti će i jedinstveni Svjetski centar Pušipela.

Tijekom obilaska župan Posavec naglasio je kako obnovom ovog prostora Štrigova, ali i cijelo Međimurje, dobivaju reprezentativni objekt koji će služiti za još snažniju promociju ljepota našeg kraja, međimurske vinske ceste i vrhunskih vina naših vrijednih vinara i vinogradara.

-Brojne aktivnosti Međimurske županije usmjerene su na promoviranje ljepota našeg Međimurja, a ovaj će centar tome, zasigurno, uvelike pridonijeti. Poznato je da smo posljednjih godina imali veliki turistički rast u broju noćenja i, unatoč pandemiji, naši se dobri turistički trendovi nastavljaju. Uz dobre turističke brojke Općine Sveti Martin na Muri, obnova ovog Doma kulture i izgradnja vidikovca na Mađerkinom bregu sigurno će i Štrigovu učiniti jednim od predvodnika međimurskog turizma. Razvoj turističkih djelatnosti izravno se odražava i na rast gospodarstva, a drago mi je, što uz investicije jedinica lokalne samouprave, imamo i sve veći zamah privatne inicijative. Tako se već u petak otvara i vinski kamp obitelji Hažić, a na cijelom prostoru Međimurja, posebno u briježnom dijelu, svjedočimo ubrzanom rastu privatnih smještajnih kapaciteta. Posebno me raduje što veliki broj tih objekata zadovoljava najviše standarde, pa u našem Međimurju možemo očekivati i najzahtjevnije goste, rekao je Posavec.

Postav novouređenog centra omogućit će posjetiteljima da u potpunosti dožive međimurske vinske ceste bez obzira na vanjske objektivne ili subjektivne ograničavajuće faktore kroz 6 cjelina: povijesni razvoj vinogradarstva i vinarstva s naglaskom na tradiciju Međimurja, folklorne običaje, mitove i legende te druge socijalne i društvene fenomene koji se vezuju uz vino. Posjetitelji će moći saznati više o upotrebi vinarskih alata i uređaja kroz povijest, saslušati osobne životne priče svakog vinara i njihov pristup vinu te, naravno, degustirati vina i doznati više o Pušipelu, zaštićenoj međimurskoj vinskoj marki, uz vodstvo sommeliera ili pojedinih lokalnih vinara.

Samo otvorenje bilo je predviđeno tijekom svibnja, uz tradicionalnu vinsku manifestaciju Urbanovo, ali se zbog epidemiološke situacije taj termin malo pomaknuo, no u svakom slučaju biti će vezan uz novi datum održavanja najpoznatijeg vinskog festivala u Međimurju.

Najnovije vijesti

Pročitajte više