LIPANJSKA RAPSODIJA U ČAŠI VINA

Lipanj je mjesec kada su međimurska vina najbolja za pijenje: Kušali smo Horvatov izbor i graševinu 279

Autor: Stjepan Mesarić Foto/Video: Stjepan Mesarić
- Advertisement -

Kada sam sredinom devedesetih godina minulog vijeka počeo profesionalno pisati o međimurskim vinima, vinarima i vinogradarima i kada je Sajam vina VINOVITA u Zagrebu bilo najprestižnije mjesto izložbe i ocjenjivanja vina i kada su međimurska vina počela dobivati odličja sve većeg sjaja, međimurski majstori vina su mi rekli kako je za međimurska vina malo prerano, jer su naša vina najbolja u lipnju.

Naime, VINOVITA se održavala u ožujku ili travnju i to je prema riječima Franje Lebara, Martina Jakopića, Zvonka Belovića, Franje prof. Lovreca, Ivana Karlovčeca, Augustina Bobnjara, Juraj Nemeca, Vladimira Kocijana i drugih, bilo malo prerano za naša vina, te kazali kako su naša vina najbolja u lipnju. Kasnije se to pokazalo istinitim na izložbama na MESAP-u i na kraju na danas najprestižnijem ocjenjivanju na Međunarodnom ocjenjivanju vina ŠTRIGOVA koje je uvijek prije Urbanovoga.

Provjerili smo je li još uvijek drži ta istina naših veterana vina i krenuli smo put Vinarije HORVAT u Svetom Urbanu, društvo se odmah našlo, a za ovaj put odabrani su mix i cuvee Horvatov izbor, danas jedno od najprodavanijih međimurskih vina i vinsku cesaricu Graševinu 279. Horvat izbor bio je upravo kakav mora biti u ovim toplim danima, zavidne svježine, blago kiseli, svijetao kao nebeske oči i zavidnih alkohola, pak su tako kliznule tri boce. A onda upitah Roberta sina Vladimirova, kako nam stoji ‘CESARICA 272’ na što Robert fino odgovori: treba ju probati. Pa kad je vadičep oslobodio grlo boce, iz njega su izlazili neopisivi fantastični mirisi, arome koje ne dopuštaju odmah pijenje, nego promišljanje o tom zlatu. I onda potekoše kapljice u naše kupice, naravno čaša odmah pod nos i onda samo uzdasi.

– Ne mogu vjerovati. Zar ovako miriše međimursko vino, pak to je bajkovitost, nemam riječi, zavapila je prelijepa Tihana iz Mihovljana, a kada su joj kapljice prolazile grlom to je bila svečanost pijenja. A, bogme i mi smo ostali na trenutak bez riječi, premda smo koji trenutak bili glagoljivi komentirajući dolazak eura u naše lisnice 01. siječnja 2023. godine i pitali koliko bude onda ova graševina koštala. Vrijeme je za skratiti priču. KOMENTAR SMO DOPUSTILI SAMO Tihani:

– Ja nikada u životu bolje vino nisam pila. Prekrasno je, nova dimenzija i nova saznanja. Od sada samo Vina Horvat i prvo Graševina 279, pak koliko košta, neka košta, rekla je iskreno, iskrenije nego Blažena Djevica Marija, anđelu ‘Evo službenice gospodine’. I onda Robertova priča Tihani i njezinom ugodnom partneru, zašto se graševina 279 zove upravo tako. Mi koji smo se toga naslušali, zvali smo butelju pinota sivoga za lijep ostatak dana. A Robert zbori, a Tihana otvorenih usta upija svaku riječ i pogledava u do suha ispijenu cesaricu:

– Vino spada u vrstu kvalitetnog vina barique-kasna berba 2018. i vino je izvrsne kakvoće, sadrži 14% alkohola i 8 grama ostatka sladora te zavidnih 7 grama kiseline. Broj 279 simbolizira: Od rezidbe do berbe prošlo je 279 dana, vino je 279 dana sazrijevalo u bariqu bačvi u podrumu koji se nalazi na 279 metara nadmorske visine, na kućnom broju 279 odmara i čeka prodaju, punjeno je samo 279 butelja za prodaju i stoji 279 kuna, izgovorio je Robert, a da nitko ništa nije rekao, pak ne znamo kako je butelja pinota sivog tako brzo osuhnula iznutra. Tihana, je bila oduševlejna i progovorla, od sada samo ova graševina.

Ovo je mala priča o lipnju i podsjećanje na vinare koji se onda bili u najboljim godinama i od kojih sam ja čuo za ovu priču o vinima u lipnju, a sada je proširio na druge. Ako kojim slučajem dvojite u ovo, pohitite u podrume štrigovske i sveto urbanske pak mi onda kažite. Tihana mi vjeruje i sigurno će na Ivanje ili Petrovo kod Horvatovih na kupicu-dvije. Na zdravlje!!!!

- Advertisement -

Podijeli:


Najnovije

Pročitajte još