MLADA UMJETNICA LEA ŠPRAJC GOŠĆA BUDUĆIH UČITELJA

Lea uglazbila i otpjevala “Dok sam bila deklička”, pučkog pjesnika Ivana Glavine

U sklopu kolegija Kajkavski usmenoknjiževni oblici, čija je voditeljica dr.sc. Emilja Kovač, na Učiteljskom fakultetu u Čakovcu gostovala je Lea Šprajc, zaljubljenica u tradicijsku kulturu, kajkavski dijalekt, glazbu i prirodu. Danas je apsolventica na studiju Etnologije i kulturne antropologije te Kroatistike.

Ljubav prema etno i tradicijskoj glazbi javila se, kako kaže, u razdoblju srednje škole kad je shvatila da može svemu dati neki osobni pečat. Za grupu učitelja 4. godine izvela je dvije međimurske tradicijske pjesme „Guči golub guči“ i „Megla se kadi“, koja slovi za prvi zapis hrvatske pučke popijevke autora dr. Vinka Žganca te pjesmu „Dok sam bila ja deklička“, koju je skladala na tekst međimurskog pučkog pjesnika Ivana Glavine.


“Predstavila nam je i nekoliko vlastitih pjesama, za koje joj je, kako kaže, najteže osmisliti naslov.”
-Rekla nam je Miša Srnec, studentica koja je nazočila ovom prelijepom susretu. Za Leu je rekla kako je surađivala s velikim imenima poput Lidije Bajuk i Enesa Kiševića, od kojih je mnogo naučila i shvatila da rezultati dolaze uz puno rada i ljubavi prema onome što voliš. Uz to, suatorica je stripa A pod gradom zmaj“, koji je oblikovan u suradnji s Josipom Mihalkovićem, te jedna od pokretačica facebook stranice Ve (Sada), u suradnji s Janjom Kovač, kustosicom Etnografskog odjela MMČ-a.

Cilj je te priče povezivanje zaljubljenika u tradicijsku kulturu, književnost te poticanje na stvaralaštvo u tom prostoru- ispričala nam je Miša.

Najnovije vijesti

Pročitajte više