Umirovljenica i poznata čuvarica međimurske popevke Marija Jambrošić – Habulica iz Podturna uvijek rado ugosti prijateljice na kavi i kolačima. Cijeli je život rado provodila vrijeme u kuhinji, kuhajući i pekući kolače svojoj obitelji i unucima. Jedno od njezinih specijaliteta je i kolač koji naziva „kuržjača“, a inače je poznat i kao „kuruzna zlevanjka“.

– Gotovo svaki dan „bordam“ kolače, to mi je u krvi. Rijetko kod mene prođe dan bez kolača. Volim raditi i „kuržjaču“. To je tradicionalni međimurski recept koji su još radile i moje bake, no ovo je malo novija verzija. Bake nisu stavljale bijelo brašno jer ga nisu imale. U kolač se mogu staviti ili orasi, ili mak, ili rogač – kaže Marija, koja je u ovom slučaju napravila „kuržjaču“ s rogačem.

Otkrila je i recept:
Sastojci za tijesto: 3 jaja, šalica šećera, prstohvat soli, 2 šalice kukuruznog brašna, 1 šalica pšeničnog oštrog brašna, 1 šalica ulja, 1 šalica mlijeka, 1 prašak za pecivo, 1 naribana jabuka.
Postupak: Prvo se električnom miješalicom izmiješaju cijela jaja, a zatim im se dodaju ostali sastojci i sve se izmiješa. U nauljen protvan ili u protvan s papirom za pečenje stavi se pola smjese, zatim se gore dodaje, prema želji, mljeveni mak, orasi ili rogač pomiješan s malo šećera. Na to se dodaje drugi slaj tijesta i na vrh 2 dcl kiselog vrhnja, koje se pomeće po površini kolača žlicom.
Kolač se peče u pećnici oko 30 minuta na 180 stupnjeva. Dobar tek!
