ŠESTA USKRSNA NEDJELJA

Isusovi smo učenici samo onoliko koliko ljubimo

Propovijeda: fra Tomislav Božiček

Današnja poruka Božje riječi govori nam o ljubavi. Kako nam je ta riječ potrebna?! Tko od nas ne čezne za Ijubavlju? Bog Stvoritelj je u nas usadio neizmjernu čežnju za ljubavlju da ljubimo i da budemo ljubljeni. Iz toga slijedi da je ljubav od Boga. Bog je stvorio čovjeka kao biće njemu slično, a znamo da je Bog ljubav. Prema tome, čovjek je najviše čovjek i najviše Bogu sličan kada ljubi.

Kolika je Božja ljubav prema nama, do kojih granica ona može ići saznajemo iz Božje riječi: „Bog je tako ljubio svijet da je dao svoga Sina Isusa, da nitko ne propadne“. Kada o tome razmišljamo, ostajemo ganuti do koje nas mjere ljubi Bog. I sve to bez naših bilo kakvih zasluga, potpuno nesebično. To je bezuvjetno darivanje. Kada neka osoba osjeti da Bog tako bezgranično i bezuvjetno ljubi ne može više odoljeti tolikoj Božjoj nježnosti. Tada se cijeli njezin život potpuno mijenja i ona to doživljava kao novo rođenje, kao nov početak života.

Jedini istinski pokazatelj da smo Isusovi učenici jest ljubav. Bezvrijedne su sve titule i svi počasni naslovi, pripadnost bilo kojoj vjerskoj zajednici i neki osjećaj sigurnosti da smo obavili sve što tradicionalna vjera od nas traži. Ako ljubavi nemamo, sve je uzalud. Isusovi smo učenici samo onoliko koliko ljubimo. Taj poziv na ljubav posebno je aktualan u ovo naše vrijeme kada postoji velika opasnost da se u srce ljudi koji se nazivaju kršćanima, koji vjeruju u Krista, nastane mržnja, ogorčenje i strah. U strahu nema ljubavi. Ako smo puni gorčine i dopuštamo da nas zahvate osjećaji mržnje i osvete, tada smo sigurno zatajili, tada više nismo u ljubavi Kristovoj, tada više nismo njegovi učenici.

Isus pokazuje kako on razumije ljubav: “Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje.” Kako smo zahvalni kada u situacijama nevolje nađemo ljude koji su za nas tu: bolničari (većinom bez naplate!) kod nezgoda, vatrogasci (gotovo uvijek dobrovoljno i bez naplate), medicinske sestre, koje su nam dobre; liječnici koji se posvećuju nama. Ili jednostavno prijatelji koji su tu, ako nam zagusti. U biti svi mi znamo: ljubav “funkcionira” samo uz cijenu predanja: darovati vrijeme, pažnju, istinsku pomoć. Ljubav, to znači predanje, također do boli. To je Isus donio u svijet. A posljedica takve djelatne ljubavi je radost. Nema ljepše nagrade za pomoć nego zahvalnost koju možemo darovati.

Isuse, hvala ti za sve. Hvala ti za tvoju ljubav!

Najnovije vijesti

Pročitajte više