6000 KUNA PO UČENIK

I čakovečki učenici stipendirani od strane Grada

U srijedu su u dvorani Scheier u Čakovcu potpisani ugovori o stipendiranju učenika koji se školuju za deficitarna obrtnička znanja. Riječ je o dugogodišnjoj praksi Obrtničke komore Međimurske županije koja u suradnji s pojedinim Jedinicama lokalne samouprave radi na popularizaciji obrtničkih zanimanja kod mladih na području cijelog Međimurja. Krajem kalendarske godine raspisuje se natječaj, a oni učenici koji ispune sve uvjete natječaja, nakon potpisivanja ugovora primaju ukupan iznos stipendije za svih deset mjeseci školske godine. Ove godine pravo na dobivanje stipendije ostvario je 41 učenik, desetak više nego prošle godine.

Trend upisivanja obrtničkih zanimanja polako se počeo vraćati i na područje Grada Čakovca pa je tako ove godine s tog područja zabilježeno deset učenika, polaznika Graditeljske škole Čakovec i Srednje škole Prelog. Za stipendiste Grada Čakovca biti će izdvojeno 600 kuna mjesečno, odnosno 6.000 kuna po učeniku za ovu školsku godinu. Uz buduća tri keramičara – oblagača, tu su i dvoje budućih kuhara, autolakirer, monter suhe gradnje, vodoinstalater te dvojica instalatera grijanja i klimatizacije.

Ugovore je uz učenike stipendiste i njihove roditelje potpisao i predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Boris Lukovnjak. Potpisivanju su prisustvovali i gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač te njegov zamjenik Zoran Vidović. Čestitavši potpisnicima, Kovač je pohvalio i odabir struka koje su sve traženije, a samim time i bolje plaćene. Podsjetio je na kontinuirano ulaganje u obrazovanje što Grad Čakovec svrstava u sam vrh Hrvatske, a za stipendije učenika obrtničkih zanimanja, od 2003. godine od kada se dijele pa do danas, Grad je iz svog proračuna izdvojio više od pola milijuna kuna.

Najnovije vijesti

Pročitajte više