Goran Kozjak: Rekli su mi da je Županijska bolnica nikad bolje, a financijsko stanje je katastrofalno

Autor: Foto/Video:
- Advertisement -

Osim pitanja oko stanja proračuna Igora Ivkovića, o kojem smo pisali, na 3. sjednici Skupštine Međimurske županije održanoj u četvrtak, 7. listopada 2021. godine u prostorijama Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje u Čakovcu, vijećnici su postavljali i pitanja vezana uz rekonstrukciju cesta i nadogradnji škola i sportskih dvorana te stanju u zdravstvu…

Tako je vijećnicu Dijanu Novak zanimalo imali li županija uvid u to kako funkcionira Županijska bolnica Čakovec otkad je Stožer civilne zaštite 4. listopada 2021. godine uveo covid potvrde za sve zaposlene u zdravstvu i većinu pacijenata, na što joj je zamjenik župana Josip Grivec odgovorio:

‘U našoj Županijskoj bolnici sve se odvija normalno, a Stožer civilne zaštite RH donosi odluke kakve donosi, a koje se temelje na Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih i sličnih bolesti. Prema našim informacijama pacijenti nisu zakinuti.’

Na pitanja nasilja u romskim zajednicama te njihove probleme, koji utječe na sve stanovnike Međimurja osvrnuo se vijećnik Dejan Drabić i pitao što planira Međimurska županija po tom pitanju. Josip Grivec je istaknuo da što se tiče problematike Roma, ima i pozitivnih primjera, ali nažalost i negativnih, te da se ti problemi ne mogu riješiti samostalno na razini lokalnih samouprava, već u to treba biti uključen niz institucija.

– Prilikom nedavnog kratkog susreta s potpredsjednikom Vlade i ministrom Božinovićem, dotaknuli smo tu temu te čekamo Božinovićev poziv tijekom narednih 7 dana, kako bismo raspravili o tome, a razgovora o tome bilo je i u drugim ministarstvima, što je u interesu kako romske zajednice, tako i žitelja Međimurja.

Željko Kofjač postavio je pitanje Županijskoj upravi za ceste vezano uz cestu Črečan-Macinec, dužine 2 kilometra, za koju se već godinama planira proširenje i dodavanje pješačke staze, međutim od realizacije ništa. Upitao je i planira li se proširenje ceste u Slakovcu od kapelice do izlaza iz Brezja, a također i što je s nadogradnjom OŠ Grge Novaka koja bi omogućila jednosmjensku nastavu za gotovo 500 učenika, kao i izgradnja školske sportske dvorane, koju djeca danas, u 21. stoljeću, nažalost nemaju.

Josip Grivec je istaknuo kako MŽ itekako vodi brigu o obrazovanju i izgradnjama dvorana, a kako će odgovor na to vijećnik dobiti pisanim putem. Na pitanje rekonstrukcije cesta odgovorila je Đurđica Hamer, privremena ravnateljica Županijske uprave za ceste Međimurske županije:

Što se tiče ceste Črečan-Macinec, u planu je izrada projekte dokumentacije, što znači da smo u planu za 2022. godine predvidjeli prvo projekte, a nakon toga ide rekonstrukcija ceste, prema zahtjevu Općine, dok je cesta u Slakovcu predviđena za financiranje 2022. godine. Sve potrebe općine su uvažene, ali usklađene s potrebnom dokumentacijom i ostalim prioritetima ŽUC-a.

Vijećnik Zlatko Marciuš upitao je planira li Međimurska županija ove godine umirovljenicima koji su na rubu siromaštva isplatiti božićnicu. Josip Grivec je odgovorio kako sve što je predviđeno u proračunu ide normalnim tokom i realizirat će se, a što nije, slijedi rebalans proračuna te kako MŽ sukladno mogućnostima želi voditi brigu o svojim građanima te će nastojati poraditi i na tome.

Vijećnik Nikola Hren osvrnuo se na plan proširenja ceste i izgradnje parkirališta uz OŠ Selnica.ŽUC je još 2019. godine potvrdio projekt, a izdana je i građevinska dozvola, no zanima me jesu li osigurana financijska sredstva za taj projekt, za koji postoji sva potrebna dokumentacija još iz 2019. godine, ako ne, hoće li se planirati i hoće li se raspisati natječaj za izvođača radova, s obzirom da građevinska dozvola ističe u lipnju 2022. godine? – pitao je.

Pitao je i planira li Međimurska županija pripremiti projektnu dokumentaciju za nadogradnju OŠ Selnica za prijavu na EU natječaj (čime bi se osigurali uvjeti za jednosmjensku nastavu).

Josip Grivec je rekao da će dobiti odgovor u pisanom obliku odgovoriti, ali je istaknuo da županija svakako planira znatna sredstva za dogradnju škola i školskih dvorana te omogućavanje cjelodnevnog boravka u školama.

Vijećnik doktor Goran Kozjak izazvao je pozornost izjavom kako je financijsko stanje u Županijskoj bolnici Čakovec katastrofalno, ta ga zanima i na kakve točno edukacije su utrošena sredstva iz bolničkog proračuna.

Iz financijskog izvješća koje smo dobili za Županijsku bolnicu Čakovec za 2020. godinu, izvidno je da je napravljen dug od sveukupno 42 milijuna kuna. Intervencijom države uplaćeno je 22 milijuna kuna za lijekove i oko dva milijuna kuna za medicinski materijal za potrebe pandemije, pa je smanjen na nekakvih 18 milijuna kuna.

– Moje pitanje pročelnici Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije i predsjednici Upravnog vijeća bolnice, gospođi Sonji Tošić Grlač i zamjeniku župana Josipu Grivcu, je na što se točno mislilo na sjednici u svibnju 2020., kad je bila tema o stanju u Županijskoj bolnici Čakovec, kad sam dobio odgovor, onako malo bezobrazni, da bolnica nikad nije bolje stajala? Zanima me na što se odnosio odgovor, jer u financijskom smislu stanje je katastrofalno. A za takvo stanje je direktno odgovorno Upravno vijeće bolnice – rekao je Goran Kozjak.

Doktora Kozjaka je također zanimao financijski izvještaj Županijske bolnice Čakovec za 2020. godinu, gdje se navodi da je dio rashoda u iznosu od 530.460 kuna otišao na stručno usavršavanje zaposlenika, a ni liječnici ni sestre nisu išli na edukaciju. Zatražio je stoga kratak usmeni i detaljni pisani odgovor.

– Stjecajem okolnosti prošli tjedan sam razgovarao s naša dva međimurska liječnika, od kojih je jedan radio u Švedskoj, a drugi u Beču, koji su mi rekli da se mi nemamo što sramiti, jer naša bolnica je po uređenosti i opremi bolja čak i od bečke. Ne smijemo samo kritizirati bolnicu. Znam da svi rade u teškim uvjetima otkad je stigao covid, no pozivam sve zdravstvene djelatnike na slogu i zajedništvo – bio je komentar Josipa Grivca, a ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović odgovorio je doktoru Kozjaku.

– Ja bih rekao da financijska situacija u bolnici nikako nije katastrofalna. Nadovezao bih se ujedno na komentar vijećnika Igora Ivkovića, da 85 milijuna kuna duga HZZO-a ne postoji, jer to nije točno. Jer on postoji i odnosi se na već izvršene usluge. To znači da mi dobijemo određenu svotu novaca i do 20. u mjesecu to imamo za liječenje pacijenata. Kad nakon toga pacijenti dođu i traže bolničku uslugu, mi je i dalje pružamo. Bolnica ima svoj limit, a hvala bogu i ministarstvu, limit je povećan i iznosi 13.5 milijuna kuna, a uz određen novac dolazi se do 18 milijuna kuna, međutim rashodi su sve veći i dolaze na 22 milijuna kuna pa se mjesečno radi minus od nekih 3-4 milijuna kuna.
Moram reći da je sve transparentno i pozivam sve koji žele doći i pogledati, moja pomoćnica za financije Sandra Novak će vam sve pokazati – rekao je Šegović i dodao da se može zatražiti i uvid u sredstva potrošena za edukacije, koji se vjerojatno utrošio na troškove postdiplomskih studija.

Možemo se naći u bolnici i sve provjeriti i riješiti što god vas muči – rekao je.

Vijećnik Miljenko Zobić ukazao je kako smo svi svjedoci sve većih klimatskih promjena, koje uzrokuju elementarne nepogode, kao što su poplave, požari, suše, a tu je i tuča.

– Zanima me zašto je MŽ ukinula protugradnu obranu odnosno zaštitu od suše? Je li razlog tome višegodišnje neplaćanje obveze županije prema DHMZ-u?

Josip Grivec je odgovorio kako MŽ u svom proračunu ima sufinanciranje zaštitnih mreža i drugih subvencija vezanih uz poljoprivredu, a odgovor će dobiti pisano.

Vijećnika Ivana Borovića zanimalo je zašto se još nisu dodijelile rektorove nagrade koje je bivši župan obećao, kao i što je s izmjenama i dopunama prostornog plana MŽ-a, konkretno područje kampa u preloškoj marini, na što mu je Grivec odgovorio kako je izrada prostornog plana u tijeku, a realizirat će se i dodjela rektorovih nagrada.

- Advertisement -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još

FOTO Mlada sopranistica Marija Magdalena Kočila oprostila se od Međimurja

Marija Magdalena Kočila završila je svoja srednjoškolska glazbena naukovanja...

Bivši saborski zastupnik Branimir Bunjac oženio se na Filipinima

Bivši saborski zastupnik Branimir Bunjac ponovno se oženio. Vjenčao...

FOTO Međimurci opet iskazali svoju humanost!

Brojni ljudi dobre volje, jučer, u subotu, 24. rujna...

FOTO Trčalo se za međimurske ‘Downiće’

U subotu je u Mačkovcu održana humanitarna utrka za...