MMM… LJUBAV PREMA BOROVNICI I ČOKOLADI

FOTO Yaya iz OPG-a Lisjak ostvarila svoj san: otvorila tvornicu čokolade!

Autor: Hana Batcha Frančić Foto/Video: Hana Batcha Frančić, KB Studios
- Advertisement -

Jučer, 7. ožujka 2023. godine u Caffe Baru Bedem u Čakovcu, na promociji proizvoda lokalnih proizvođača svoje je proizvode i rad predstavila i Jasminka Lisjak (38), nadimka Yaya, koja je suprugom Leom Lisjakom već 12 godina jedina u Međimurju uzgaja ekološke borovnice, u sklopu OPG-a Lisjak u Šenkovcu, a sada je ostvarila i svoj san: započela je s proizvodnjom vrhunskih proizvoda od čokolade i borovnice pod brendom „Yaya i tvornica čokolade“!

Yaya i Leo Lisjak na svojem imanju s borovnicama

Ovo je velik uspjeh za ovu međimursku obitelj, koja je osim uzgoja eko borovnica, pa čemu je prva u Međimurju, a poseban hit joj je liker od borovnica, pokrenula je i proizvodnju čokoladnih proizvoda s lijofiliziranim voćem, koje radi sama. Što je to uopće lijofilizacija? To je postupak kojim se voće prvo duboko zamrzne, a zatim suši, čime se gubi samo voda, a zadržavaju svi vitamini i minerali u voću.

OD ŽELJE DO REALIZACIJE 7 GODINA

Prije tjedan dana Yaya je svoje nove proizvode prvi put na javno izložila na Danima čokolade i kave u Zagrebu, a sada i u Čakovcu, a za njih već postoji velik interes. Kao što na njezinom plakatu piše, zaista je dovoljan jedan griz i njezina čokolada će vas osvojiti.

Yaya je uspjela ostvariti svoj san nakon mnogo godina truda

Želja se rodila još 2016. godine. Htjeli smo spojiti borovnice i čokoladu, kupili smo i kalupe, probali s pralinama te kupili stroj za lijofizilizaciju tako da sami lijofiziliziramo svoje borovnice, jagode i maline i to spajamo s čokoladom. Želja nam je spojiti čokoladu s našim i namirnicama lokalnih proizvođača, kao što su bučine koštice, lješnjaci i dr., tako da se ova čokoladna priča ujedini i proširi – rekla je Jasminka.

Yayine čokolade koje osvajaju

MMMM…

Ove fine slatkiše Yaya trenutno proizvodi u svojoj kuhinji. Slastice izrađuje od kvalitetne belgijske čokolade, koju temperira i od nje radi slastice. A to su: čokoladne table – s tamnom čokoladom i bučinim košticama, s tamnom čokoladom i borovnicama i malinama i s bijelom čokoladom s jagodom, čokoladne dražaje – bomboni s borovnicama, kavom i karmeliziranom čokoladom, party čokolade (čokoladna krema u čašici s džinom ili likerom od borovnica u epruveti), punjene lizalice grizalice, praline punjene borovnicom i bijelom čokoladom s mentom.

Proizvode od čokolade, kao i proizvode OPG-a Lisjak, kao što su eko pekmez od borovnica (sa šećerom i bez), sirup od lavande i borovnice, slatko-ljuti umak od borovnice i čilija, džin i liker od borovnica, trenutno prodaje u svojoj tvrtki, odnosno na kućnom pragu (Maršala Tita 86, Šenkovec), a mogu se kupiti i u „Međimurskom štacunu“ ili naručiti dostavom.

ZNANJE SKUPILA NA TEČAJEVIMA

Pitali smo je i je li ponosna te kako je naučila izrađivati ove slatkiše.

Yaya – Jasminka Lisjak ponosna je vlasnica brenda Yaya tvornica čokolade

– Jako sam ponosna. U Zagrebu sam položila tečaj čokolaterstva i tečaj slastičarstva i planiram se, naravno, još educirati jer čokoladnih proizvoda ima zaista širok spektar.

Dodaje i kako joj je najveća podrška i pomoć u ovoj poslu joj je suprug Leo. Planovi su im dakle širiti se, raditi usluge za druge, povezati se s vinarima i drugim OPG-ima.

Čokoladu svi vole pa vjerujem da će ovaj posao dobro ići. Nadam se jednog dana otvoriti baš i trgovinu!

Ovoj uspješnoj ženi želimo da joj se ostvare svi daljnji planovi, a svakako ćemo kupovati njezine prefine slastice, koje smo probali i odmah se zaljubili u njih!

- Advertisement -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još