GLAZBENA OBITELJ

FOTO/VIDEO Pripremamo svoj prvi samostalni koncert!

Autor: Blanka Lozić Foto/Video: Blanka Lozić
- Advertisement -

Mještoviti zbor Eliam nastao je 2020. godine, a nakon dvije godine pauze čije je djelovanje zaustavila pandemija, opet je započeo okupljati svoje članove. Dirigentica, umjetnička voditeljica te osnivačica zbora Petra Horvat ispričala nam je o samim počecima zbora, ali i motivima te osobnim aspiracijama koje su je potaknule na osnivanje prvog zbora duhovne glazbe u Međimurju.

– Krenuli smo 2020. godine, no tu nas je zadesila pandemija. Uspjeli smo se okupljati tek tri mjeseca prije nego je uvedena opća karantena. Naš je cilj promovirati i poticati novo duhovno stvaralaštvo. Ono što sam primijetila posljednjih godina bilo je to da suvremene kršćanske glazbe u Hrvatskoj gotovo da i nema, već su to uglavnom obrade stranih pjesama. Dugo sam razmišljala o tome i sve mi je češće glavom prolazila ideja da okupim zbor te započnemo i sami komponirati glazbu.
Zbor trenutno polazi 32 članova, a svima onima koji vole duhovnu glazbu, vrata su otvorena, istaknula je P. Horvat.

– Zbor je inkluzivan. On okuplja sve ljude koji vole duhovnu glazbu, neovisno kojoj Crkvi ili župi pripadali. Rodom sam iz Zagreba gdje djeluje nekoliko zborova duhovne glazbe. U Međimurju je nedostajalo ovakvih sadržaja i to je bila dobra prilika da oformim zbor i svim ljubiteljima duhovne glazbe ponudim novi sadržaj, istaknula je Petra.
Talentirana glazbenica u Međimurje se doselila prije osam godina.

– Ovdje sam sagradila svoj život. Imam svog supruga Filipa Horvata i troje djece. Tijekom mog života u Zagrebu veći je dio odredila upravo glazba. Pohađala sam Muzičku akademiju u Zagrebu i završila smjer teorija glazbe. Tijekom studija radila sam s različitim zborovima. Počela sam predavati u glazbenoj školi i vodila dječji zbor. Radila sam i sa zborom Zagrebački dječaci koji je prvi dječački zbor u Hrvatskoj i sudjelovala na brojnim projektima.

Zbor Eliam trenutno priprema prvi samostalni koncert.
– Željela sam pred članove zbora, ali i pred samu sebe, staviti izazov. Vodim se stavom da se svatko tko ima volju može priključiti. Ovo je ipak amaterski zbor, no ljepota je u tome da ljudi različitih glazbenih sposobnosti mogu doprinijeti zboru. Sve ovisi o njihovom uvježbavanju. Tako zbor dobiva sklad, a ispred svega bitno je zajedništvo. Voljela bih da na našem prvom koncertu pozovemo upravo one ljude koji su i napisali pjesme koje izvodimo, a i da oni samostalno izvedu neke svoje kompozicije. Pozivam tako ovom prilikom sve zainteresirane da se odazovu koncertu 19. lipnja u dvorani Srednje škole Čakovec. Također, postoji ideja da održimo koncert i u Domu za starije i nemoćne u Čakovcu i uljepšamo im boravak u domu.
Čini se da je ovo tek početak zbora Eliam. Kako pak izgleda njihova proba, pogledajte u videu.

- Advertisement -

Podijeli:


Najnovije

Pročitajte još