SLATKE I, DA, KORISNE

FOTO Uz patke indijske trkačice Milka se riješila puževa po vrtu!

Autor: Hana Batcha Frančić Foto/Video: Hana Batcha Frančić
- Advertisement -

Otkad je Milka Ovčar (60), poljoprivrednica iz Domašinca, prije četiri godine nabavila indijske patke trkačice, više nema puževa po vrtu, a blagodati njezinih patki osjetili su i susjedi. Milka svoje patke svakodnevno pušta na svoj vrt iza kuće, a one svrate i k susjedima, gdje obilaze tikve, kukuruz i sl. Puževi nestaju njima u slast!

Milka Ovčar

Do prije četiri godine sve je bilo puno puževa, no otkad imam te patke nema ih, one ih sve pojedu! Patke je kupila moja snaha na sajmu u Čakovcu, a meni dala jaja koja sam stavila pod kokoš, koja je i brinula o pačićima. Danas imam 5 odraslih pataka (nažalost, samo je jedna patka ostala), 8 malih patki koje su još u ograđenom s kokoši koja brine o njima, te jednog pačića – priča nam Milka.

Dodaje kako patke ne uništavaju salatu i usjeve, jer im ona ionako daje okrajke salate da jedu svakodnevno, dok su im puževi poslastica. Te patke jedu puževe, gliste, kukce štetnike, šrot, kukuruz u zrnu, travu…

NISU ZAHTJEVNE NITI BOLEŽLJIVE

Jako sam zadovoljna njima. Važno je da imaju mnogo vode u dvorištu, kao i posude s vodom po vrtu, jer uživaju u vodi i vole si stalno prati kljunove. Inače nisu zahtjevne, niti su boležljive, te s njima nemamo nikakvih problema. Nažalost, na rubu smo sela i k nama znaju doći lisice, na to moramo pripaziti. Jednu je dohvatila! – objašnjava Milka.

Naravno, pitali smo kako se patke slažu s ostalom ekipom u dvorištu, koja je svakako šarolika, jer Milka osim što se bavi stočarstvom, što je nasljeđe još od bake i djeda, te ima 10 krava i dva telića, na dvorištu ima i pet pasa i dvije mačke.

Kokoši i patke se dobro slažu, skupa hodaju po gruntu, kao i mali pilići. Patke nisu agresivne. Moji psi i mačke zajedno jedu, a ne diraju ni patke ni kokoši ni piliće, jer znaju da ne smiju! – kaže Milka, koja na ovoj mini farmi živi sa suprugom i majkom.

KRASI IH I INTELIGENCIJA

Patke sam prvo vodila u šetnje na vrt, a kasnije su se naučile ići same. Znaju odšetati i dosta daleko, ali se uvijek vrate i strpljivo čekaju pred vratima vrta. Kad ih ne vidim, od visoke kuruze, znam ih pozvati, a one mi se odazovu i dođu mi – opisuje Milka, te dodaje:

– Jednom sam pitala patke „Gdje vam je patka?“, a oni su me odveli unutra do gnijezda i pokazali mi je. Životinje su puno pametnije nego što mi to mislimo, samo ne znaju govoriti.

- Advertisement -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još