SEZONA JAGODA U TIJEKU!

FOTO OPG Voćarstvo Zadravec: Ma, kakav plastenik! Što sunce dozrije, tu je i kvaliteta!

Autor: Hana Batcha Frančić Foto/Video: Hana Batcha Frančić
- Advertisement -

Mladen (56) i Marija (52) Zadravec iz Donjeg Mihaljevca svoj prvi voćnjak zasadili su još 1999. godine, kad je otkupna cijena jabuke na veliko iznosila 3,5 kuna po kilogramu, dok je danas veleprodajna cijena jabuke manja od 2 kune za kilogram. Kako im jabuke danas ne mogu osigurati egzistenciju, njihov fleksibilni OPG Voćarstvo Zadravec prilagođava se situaciji pa su u međuvremenu počeli uzgajati i ratarske kulture, povrće, te ostalo voće, a danas su to i dinje, lubenice i – jagode, koje su prije 10-ak dana počeli prodavati na malo!

Mladen i Marija Zadravec

MIRISNE I FINE JAGODE

Jagode ovog jedinog uzgajivača jagoda na području općine Sveta Marija možete kupiti još do otprilike sredine lipnja, a onda će ih opet biti u kolovozu. Prodaju ih po standardnoj cijeni, 30 kuna po kilogramu. Slatke su i prekrasno mirišu, a u čemu je tajna saznali smo na licu mjesta.

– S uzgojem jagoda započeli smo prošle godine. Nismo htjeli plastenik. Što sunce dozrije, tu je i kvaliteta! Nisu iste jagode koje dozriju na suncu i one koje su u plasteniku. Zasad imamo tri sorte jagoda: Jolly, Quickie i Clery. Ovo nam je prva godina, prodajemo na malo, da vidimo kako će ići. Nažalost, briga oko jagoda iziskuje puno ručnog rada pa smo posadili jagoda samo koliko se stignemo baviti time – kaže Mladen.

­- U uzgoju minimalno koristimo kemiju, samo kod cvatnje, uz savjete stručnjaka. Imamo naravno i navodnjavanje, a bitno je paziti na drač! Jagode su vrlo tražene jer su ih se ljudi zaželjeli nakon zime – one su prvo proljetno voće, s mnoštvom hranjivih tvari, a može ih se jesti i u smoothijima, tortama, slasticama, džemovima… – dodaje Marija.

Jagode su im neodoljive

OD JABUKA DO MAKA I JAGODA

OPG Voćarstvo Zadravec se inače u prvom redu bavi uzgojem jabuka, a voćnjak im se proteže na 5,5 hektara zemlje. Imaju razne vrste sorti jabuka del korf, gala, jonagold, zlatni deliše, red chif, idared, braeburn, granny smith, topaz, kao i gold rush i florina. Jabuke prodaju na kućnom pragu ili proizvođačima koji imaju ugovor s velikim trgovačkim lancima, a jagode zasad samo u maloprodaji.

U svojem uzgoju općenito nemaju certifikat ekološke proizvodnje, no koriste minimalno kemikalija.

– Gold rush i florina okusom i mirisom podsjećaju na starinske sorte jabuka i njih se ne treba špricati pa su i više ekološke – kaže Mladen, dodavši kako nije važan broj prskanja već čime se voće i povrće prska, jer jedno prskanje može biti štetnije od pet prskanja! Interesantno je za jabuku gold rush da se mora smežurati, a dugo zadržava fini okus i svježinu.

Mladen, mehaničar za poljoprivrednu mehanizaciju, 32 godine radio je za Agromeđimurje u Donjoj Dubravi, gdje je stekao iskustva i znanja koja sad nadopunjuje. Zajedno sa suprugom Marijom, koja je po struci kemijski tehničar, bave se isključivo poljoprivredom, a kad stignu pomognu im i njihove tri, danas odrasle kćeri: Rahela (30), Barbara (26) i Ivana (24).

– Zadnjih godina ne možemo se oslanjati samo na jabuke, kako zbog vremenskih uvjeta (mraz), tako i zbog cijena i neusklađenosti tržišta. Ista je situacija i s povrćem. Stoga se prilagođavamo te sadimo i papriku, rajčicu, kupus, batat, tikve, mladi krumpir, mladi grah, lubenice, dinje… Ove smo godine zasadili i pola hektara kukuruza šećerca. Uzgajamo i mak, pšenicu, kukuruz, soju… što se uspostavilo da je još najzahvalnije, posebno kad gledate da je danas otkupna cijena kile jabuka niža od otkupne cijene kile pšenice – objašnjava Mladen.

Sve je krenulo od jabuka, ali stiglo je još mnogo toga

POSAO RADE S LJUBAVLJU I VOLJOM

– Volimo ovaj posao. Dok je čovjek zdrav, ništa mu nije teško. Bilo bi dobro da se država više angažira oko reguliranja cijena i uvoza/izvoza. Neshvatljivo je da Hrvatska uvozi strane jabuke, a imamo naše! – dodao je Mladen.

Njega supruga Marija upozorila je i kako je svake godine sve teže pronaći radnu snagu, posebno za jabuke. Za jagode im je u planu proširiti proizvodnju, ali ne pretjerano. Jagode imaju samo za maloprodaju, a možda, kaže, uvedu i neke različite sorte kako bi imali plodove u različito vrijeme.

Ipak, ima i pozitivnih stvari.

– Mi poljoprivrednici možemo biti sretni što u sklopu Ministarstva poljoprivrede imamo savjetodavnu službu koja djeluje na području Međimurske županije i uvijek je spremna pomoći i dati savjete, i što se tiče gnojenja, tako i zaštite biljaka te prilikom podizanja samog nasada – rekao je Mladen.

Želimo im puno sreće u svim planovima, a posebno navijamo za jagode, jer njih nikad dosta!

- Advertisement -

Podijeli:


Najnovije

Pročitajte još