2. PUT U POVIJESTI MEĐIMURJA

FOTO OPG Murković iz Novakovca osvojio nagradu za hrvatsku ‘Mliječnu farmu godine’!

Autor: Hana Batcha Frančić Foto/Video: Hana Batcha Frančić
- Advertisement -

OPG Murković iz Novakovca (općina Podturen) krajem siječnja na svečanoj dodjeli u Križevcima osvojio je prestižnu godišnju nagradu „Mljekarskog lista“ Hrvatske mljekarske udruge za „Mliječnu farmu godine“. Drugi je to put u povijesti ovih nagrada da ju je osvojila neka međimurska farma  – 1. put to je uspjelo tek OPG-u Vranović iz Gardinovca daleke 2005. godine. Posjetili smo stoga najbolju mliječnu farmu 2022. godine u Hrvatskoj i ujedno najveću mliječnu farmu u Međimurju, te iz prve ruke pogledali kako ona izgleda.

Farma OPG-a Murković prostrano je zdanje u kojem se nalazi 340 životinja, od čega je 186 krava holstein pasmine, a ostalo junice i teladi. Tu je i pet pasa. Na ovoj se farmi svakodnevno proizvede više od 4000 litara mlijeka, koje se skladišti u laktofrizu i svakodnevno po njega dolazi ekipa iz Vindije.

Svu hranu za krave uzgajaju sami na 126 ha poljoprivrednog zemljišta i za to imaju svu potrebnu mehanizaciju. Sade talijanski lulj, livadu za sjeno, lucernu… Sve to jedu krave, za koje sami proizvode silažu, a osim silažom, sjenom, slamom i lucernom, one se hrane i raznim smjesama s obzirom na fazu laktacije.

Danijela, Josip, Ivica, Veronika i David Murković

OPG OSNOVALI DVA BRATA I NJIHOVE SUPRUGE

OPG Murković čine dvije obitelji: Ivica (48) i Veronika (46) te Ivičin brat Josip (49) i Danijela (48) iz Novakovca, a od deset zaposlenika na farmi jedan je i sin Ivice i Veronike, David Murković (25), koji je završio Visoko gospodarsko učilište u Križevcima. Danijelin sin Dominik (19) završava srednju školu i želja mu je također raditi na farmi.

Mljekarstvom su se prvi počeli baviti Josip i Danijela još 2000. godine, kad su pokrenuli svoje domaćinstvo s uzgojem krava. Danijela je radila kao teta u vrtiću te doma muzla krave, što je bilo puno posla jer imali su i do 1500 litara mlijeka dnevno, a Josip je bio modelar koji je 12 godina radio u Austriji i Njemačkoj.

Dotle su Ivica i Veronika živjeli u Austriji, gdje je Veronika radila knjigovodstvo, a Ivica kao vozač u građevinskoj tvrtki. Kako je došlo do pokretanja mliječne farme ispričala nam je Veronika:

– Imali smo veliku želju vratiti se u Hrvatsku i odlučili smo zajedno s Josipom i Danijelom realizirati ovaj projekt. Javili smo se na program SAPARD EU fondova i prošli na natječaju. Novac za to iskoristili smo za kupnju bređih junica, a za izgradnju farme uzeli smo kredit HBOR-a.

Josip i Ivica Murković

FARMA IZGRAĐENA 2008., A NEDAVNO NADOGRAĐENA

Farma je izgrađena još 2008. godine, a proteklih nekoliko godina OPG Murković je uz pomoć EU sredstava (podmjere 4.1.1. Programa ruralnog razvoja) dogradio postojeću staju s ciljem poboljšanja dobrobiti mliječnih krava. Ujedno su izgrađena spremišta za stočnu hranu i strojeve I nabavljena nova poljoprivredna mehanizacija.

– Mi žene se više bavimo mužnjom i brigom za zdravlje krava, koje svakodnevno posjećuje i veterinar dr. Siniša Hrgović iz Veterinarske stanice Prelog, dok se muškarci više bave hranidbom krava i ratarstvom – rekla je ženska ekipa i pojasnila nam zašto je njihova farma zaslužila prestižnu nagradu Hrvatske udruge mljekara:

Nema vrijeme za hranjenje – kad požele, krave gurnu glavu kroz ogradu i jedu

KRAVE ŠEĆU, DRUŽE SE I JEDU KAD ŽELE

Staja odgovara svim uvjetima za dobrobit životinja: krave mogu slobodno šetati i družiti se, imaju udobna ležišta, jedu kad žele odnosno kad su gladne, a imamo i robota (Lely Juno), pregrtača hrane, koji svu hranu koju krave „razbacaju“ pa ne mogu do nje, natrag stavi na hrpu pokraj ograde. Krave imaju stalno dostupnu i vodu kad su žedne, povremeno izlaze i na svježi zrak. Imamo i glazbenu liniju te im, posebno prilikom mužnje, puštamo glazbu jer ju vole i to ih opušta.

Robot Lely Juno – pregrtač hrane

‘U SEZONI NE ZNAMO KAM BI SE KO BRNUL’

U planu im je kupiti robote za mužnju kako bi radna snaga imala više vremena posvetiti se drugim poslovima na farmi.

– Na farmi ima jako puno posla, no kako je riječ o dvije obitelji, uvijek se možemo organizirati na način da uskladimo poslovni i privatni život. Ali, tijekom sezone sijanja žitarica (na proljeće i jesen), ‘ne znamo kam bi se ko brnul, puno je posla! – rekli su.

Silaža koju OPG Murković sam proizvodi

Murkovići su se ipak uspješno „brnuli“ i svoj posao obavljaju vrhunski. Naime, prestižna nagrada za Mliječnu farmu godine dobiva se na temelju raznih parametara (stanje životinja, kvaliteta mlijeka i hrane, dobrobit životinja i dr.) na temelju ocjena koje donose državne institucije, a ocjenjuju se farme na području cijele Hrvatske.

Čestitamo našim Međimurcima na ovoj vrijednoj nagradi i želimo im puno uspjeha i dalje!

- Advertisement -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još