ZA SREĆU NE TREBA PUNO

FOTO Kućica u cvijeću Katarine iz Podturna zaustavlja poglede prolaznika!

Autor: Hana Batcha Frančić Foto/Video: Hana Batcha Frančić
- Advertisement -

Proljeće je najdraže doba godine za umirovljenicu Katarinu Petrović (80) iz Podturna, koja skromno živi u svojoj kućici i uživa u svojem dvorištu, na kojem se u to doba godine budi prekrasno cvijeće te stvara pravi mali raj pred kojim se zaustavljaju i prolaznici, a u kojem rado uživa i ispijajući kavu s prijateljicama.

Katarini Petrović nije bilo lako kad joj je prije 37 godina umro suprug Slobodan Petrović, s kojim je punih 35 godina živjela u Vojvodini, a zbog rata i nacionalnih napetosti odlučila se vratiti u svoj rodni Podturen. Tu je morala ispočetka stvoriti svoj novi dom i zapravo započeti novi život, s malim primanjima kao domaćica i udovica.

– U Vojvodni sam imala veliku kuću, vrt, sve… Ovdje u Podturnu me čekao novi početak i novi život. Kupila sam ovu staru kuću i renovirala je, a bilo je tu puno posla, jednu staru kućicu na gruntu sam morala srušiti. No, dok je dvorište još bilo puno cigli i radovi su bili u tijeku, posadila sam cvijeće i povrće! – priča nam Katarina.

Danas, mnogo godina kasnije, Katarina ima prekrasno dvorište, u kojem ima svega: od ruža, mini ruža (šipka), običnih i turskih karanfila, lavande, ukrasnog maka, pospojki do irisa, klematisa te ružičastih, ljubičastih i bijelih katruža.

‘BEZ CVIJEĆA NE BIH MOGLA ŽIVJETI!’

– Bez cvijeća ne bih mogla živjeti! Cvijeće uzgajam oduvijek, a kad dođem kod nekoga u posjet, odmah gledam cvijeće. Za rođendan uvijek rado dobivam i cvijeće na poklon – kaže Katarina, koja ima veliku obitelji, troje djece, 7 unuka i 3 praunuka.

Danas je sretna u svojem rodnom kraju, aktivna je članica KUD-a Podturen, Udruge slobodnih umjetnika Mura te ZEU Čaplja, ima mnogo prijateljica, a također je jedna od rijetkih čuvarica kulturne baštine Međimurja jer se bavi izradom tradicionalnih cekera, kao i izradom cvijeća od krep papira, heklanjem, vezenjem. Ona i pjeva i pleše, brine o dvije mace i nekoliko kokoši te uzgaja i povrće.

Katarina s prijateljicama

– Kad kuham, rado si na vrtu uberem peršin i stavim u juhu. Nažalost, ove godine puževi su mi već u dva navrata pojeli sav perišin i mrkvu i velik su mi problem. Pužomor mi je preskup da bih ga kupovala, a to je i otrovno, pa ne želim, ali imam i patke indijske trkačice, no puževi im se čak znaju sakriti i opet mi sve pojedu! – požalila se Katarina.

Želimo joj što manje puževa i što više sreće i zdravlja u prekrasnoj cvjetnoj rapsodiji njezinog preslatkog doma!

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još

FOTO Pogledajte kako je bilo ove sunčane nedjelje na Marini u Prelogu

Marina Prelog još jednog poslijepodneva bila je puna rekreativaca....

FOTO Plesne minijature

Studio suvremenog plesa “TEUTA” Čakovec, svojim plesnim kolažom, predstavio...

FOTO Lagana popodnevna šetnja uz Muru

Šetnica Svete Barbare u Murskom Središću poznata je lokacija...