11. ŽUPANIJSKA SMOTRA MEĐIMURSKE NARODNE NOŠNJE U ŽIŠKOVCU

FOTO Kako je lijepo vratiti se u dane mladosti

Autor: Mladen Grubić Foto/Video: Mladen Grubić
- Advertisement -

45 čuvara narodnog blaga i stvaralaštva, od 5 do 80 i više godina starosti, iz pet KUU i KUD-a te samostalni izvođači prošli su ove nedjelje popodne pozornicom Doma kulture Žiškovec gdje je tamošnje KUD bilo domaćin 11. smotre međimurske narodne nošnje kojoj je tema bila „Kaj se k meši oblečeno nosilo, za velike cirkvene svetke do 1950. leta”.

Sve to su izvorno ili rekonstruirano nosili članovi KUD-a Katruža Ivanovec čiju je nošnju opisivala Tamara Herak, KUU Veseli Međimurci o čijoj nam je nošnji govorila Martina Kuretić Sedlar, KUU Društvo žena Gornji Kraljevec s prezentatorkom Štefanijom Jambrošić, KUD Goričan s neiscrpnom kazivačicom Marijom Ševa te KUD Žiškovec kroz čije nas je selo nošnjom za sve uzraste provela Jagoda Srša za koju je na kraju smotre rečeno kako joj moramo biti zahvalni za sve dosadašnje smotre kao glavne pokretačice u Odboru za narodne nošnje čija je predsjednica. Uz njih samostalno je nastupila Cecilija Merkač Hudopisk iz Domašinca i Stanko Trstenjak iz Svetog Martina na Muri.

Lijepo ih je bilo vidjeti i poslušati pa vjerujemo da će se s nama služiti prosudbeno povjerenstvo u sastavu Smiljana Petr Marčec, muzejska savjetnica i prof. emer. Stjepan Hranjec. Vidjeli smo društva i udruge koje drže do svoje prošlosti u ovom segmentu djelovanju, a ono što posebno raduje da to prenose na mlade kako je u pozdravnom govoru, otvarajući smotru, naglasila gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividni uz koju je pozdravljen i David Vugrinec, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Čakovca, a tu je posebno pozdravljen i vlč. župnik župe Vratišinec Anđelko Košćak.

Uvodno nas je pozdravila Jagoda Srša koja se prisjetila vremena od prije 20-tak godina kada je smotra započela i svake se druge godine održava u ovoj sredini, izuzev prije dvije godine iz poznatih pandemijskih razloga. Dobrodošlicu je gostima i sudionicima mimohoda na pozornici poželjela Monika Ciglarić, predsjednica KUD domaćina, dok je program smotre vodila Snježana Sternad.

Pokrovitelji i sponzori smotre su bili Međimurska županija, Zajednica HKUU MŽ, VMO Žiškovec i članovi KUD-a Žiškovec. Sa manifestacije je zbog bolesti izostao Dejan Buvač, prvi čovjek Zajednice HKUU MŽ.

Razišli smo se kućama, svaki na svoj način. Stariji u žalu za prošlošću i mladosti, a oni mlađi s nevjericom kak je to negda bilo.

- Advertisement -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još