VJEČNA SLAVA STRADALIMA

FOTO Grad Prelog obilježio Dan antifašističke borbe

Autor: Hana Batcha Frančić Foto/Video: Hana Batcha Frančić
- Advertisement -

Dan antifašističke borbe Grad Prelog je jutros, 22. lipnja 2022. godine obilježio polaganjem vijenca i paljenjem svijeća ispred Spomenika palim borcima u parku Trg Slobode u Prelogu. Svečanosti su, uz gradonačelnika Grada Preloga Ljubomira Kolareka, koji je održao i prigodan govor, među ostalim sudjelovali i zamjenik gradonačelnika Grada Preloga Zdravko Kvakan, predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki, vijećnik Dragutin Glavina te predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina.

– Zahvaljujem vam na dolasku na obilježavanje praznika, Dana antifašističke borbe, ovdje ispred Spomenika palim borcima, rad Luja Bezeredija. Dan antifašističke borbe obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941., kada je u šumi Brezovica pored Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred. Bila je to prva antifašistička postrojba ne samo u Hrvatskoj, nego i u ovom dijelu Europe.

Počevši od Siska, antifašistički ustanak u Hrvatskoj razvijao se postupno, sa sve većim opredjeljenjem hrvatskog naroda za partizanski pokret. Za vrijeme II. svjetskog rata na području Hrvatske pod kontrolom antifašističkog pokreta Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske obavljalo je vrhovnu zakonodavnu i izvršnu funkciju, da bi 1945. godine ZAVNOH prerastao u Narodni sabor Hrvatske. Tako je i tijekom narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj očuvan povijesni kontinuitet hrvatskog državnog suvereniteta.

Kroz ratna stradanja u Drugom svjetskom ratu, svoj su život izgubili brojni Međimurci. Molim vas da svima njima, kao i onima koji su izgubili svoj život u bilo kojem ratnom vihoru, odamo počast minutom šutnje.

Neka im je vječna hvala i slava – rekao je gradonačelnik Grada Preloga Ljuboir Kolarek.

- Advertisement -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još