BILO JE STRAŠNO!

Dubravko Lesar jedini je snimio događaje oko ubojstva policajca Željka Murka! Još i sad me prođe jeza!

Autor: Ivica Jurgec Foto/Video: Dubravko Lesar/ I.J.
- Advertisement -

Sutra, u ponedjeljak, 12. veljače 2024. godine navršava 21 godina otkako je u potjeri za pljačkašem banke u Nedelišću, blizu dravskog mosta kod Varaždina, ubijen policajac Željko Murk (33) iz Mihovljana, sudionik navjećih bitaka u Domovinskom ratu.

Željko Murk

Tim povodom Policijska uprava međimurska i Grad Čakovec organiziraju obilježavanje spomena na poginulog policijskog službenika Policijske uprave međimurske polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te kross utrkom.

Željko Murk te tragične srijede, 12. veljače 2003. godine, prema podcima PUM-a, zajedno s kolegom Stjepanom Balićem krenuo je u potjeru za razbojnikom koji je neposredno prije opljačkao poslovnicu Varaždinske banke u Nedelišću. Nakon što su ga sustigli u šumarku nedaleko dravskog mosta kod Gornjeg Kuršanca, svirepi i nemilosrdni ubojica iz automatske puške ispalio je hice prema njima i pritom usmrtio Željka. Ubojica Marsel Budimir osuđen je na 40 godina zatvora.

Fotoreporter Dubravko Lesar (65), tada je za list “Međimurje” i svoju knjigu “Sjećanja”, koju priprema, pratio sva ta događanja, a pun je dojmova još i danas. On je zadnji snimio Željka Murka živoga, na policijskoj blokadi na ulazu u Nedelišće iz pravca Čakovca, a snimio je kratko vrijeme poslije i kako kolege iznose, na žalost, ubijenog Murka.

Dubravko Lesar
Policajci iznose mrtvo tijelo kolege Murka

-Bio sam tridesetak godina fotoreporter i svašta vidio i doživio, ali ovaj događaj mi se najdublje usjekao u pamćenje. Još i sad me prođe neka jeza. Sve je izgledalo kao u nekom gangsterskom američkom filmu. Puške, pištolji, potjere, prometna i interventna policija. Išao sam na zadatak pa su nas propustili na blokadi, ali sam svejedno snimio prometne policajce Murka i Balića. Bila je to zadnja snimka Željka Murka. Otišao sam s kolegom Vanjom Hačekom prema mostu na Dravi kod Varaždina. Prema nekim informacijama pljačkaš se sakrio u šumici s desne strane ceste, kod kućica. Snijeg je bio dubok dvadesetak centimetara. Dio policajaca dolazio je pješke po pruzi od šume Čep, a ostali cestom. Željko Murk  i Stjepan Balić nisu čekali interventnu jedinicu nego su odmah krenuli u potjeru. Već se spustio prvi mrak. Iz šume se začuo rafal i Murk je pao. To je bila jedina pucnjava koju sam čuo. I nastao je muk. Teška tišina – kaže Lesar, stane, a onda nastavi:

-Znate, kod nesreća, najviše prometnih, rodbina unesrećih dođe, plače, vriska, viče. Očevici glasno komentiraju. Ovdje je bio muk. I kad su kolege policajci donijeli tijelo svog kolege do kola Hitne pomoći na cesti, govorili su malo. Svi su šutjeli, utonili u bol. Neki su i plakali. Nisu mogli vjerovati da kolega s kojim su nešto ranije bili na blokadi, sada ovdje leži mrtav – priča Dubravko Lesar, čijom dobrotom i objavljujemo nekoliko fotografija koje je tada snimio.

Pljačkaš i ubojica Marcel Budimir uhićen je poslije ponoći na varaždinskoj strani, kada je preplivao ledenu Dravu i pokušao pobjeći.

SVIJEĆE I CVIJEĆE

Sutra, u ponedjeljak, 12. veljače 2024. godine u 8 sati položit će se vijenac i zapaliti svijeće na mjestu pogibije Željka Murka. Učinit će to zaposlenici Postaje prometne policije Čakovec u kojoj je  Murk radio.

U 11 sati slijedi polaganje vijenca na čakovečkom groblju (najuža obitelj Željka Murka, delegacije Ravnateljstva policije, Policijske uprave međimurske, Međimurske županije, Grada Čakovca, Mjesnog odbora Mihovljan, UDVDR RH-e i DVD-a Mihovljan).

U 11:15 sati je polaganje vijenca uz Spomen ploču na Društvenom domu u Mihovljanu (najuža obitelj Željka Murka, delegacije Ravnateljstva policije, Policijske uprave međimurske, Međimurske županije, Grada Čakovca, Mjesnog odbora Mihovljan, UDVDR RH-e i DVD-a Mihovljan).

U subotu, 17. veljače 2024. godine s početkom u 10 sati u Gornjem Kuršancu  održat će se Kros utrka u spomen na poginulog Murka. Start i cilj utrke je kod objekta HVIDR-e Međimurske županije na Dravi kod Gornjeg Kuršanca. Organizatori utrke su Policijska uprava međimurska, Policijska udruga IPA Međimurje, Udruga hrvatskih vojnih invalida domovinskog rata – Čakovec te Atletski klub Nedelišće.

Zadnja fotografija Željka Murka na blokadi
- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još