KAKO UREDITI MJESTO NA KOJE I CAR IDE PJEŠKE?

Dragica i Nada cvijećem uredile okoliš čakovečkog javnog WC-a

Ova naša, pomalo neobična, priča započinje kao klasična rođendanska. Naime, u petak 21. svibnja Dragica Trstenjak iz Čakovca je proslavila 62.rođendan. Među prvi čestitarima bila je tri godine mlađa Nada Taradi koja, uz Dragicu, brine o okolišu čakovečke zgrade u Ulici kralja Tomislava 14.

– Dvije godine ovdje skupljam sve ono što nekultura ostavlja, a ti gradski prostori su za to najpogodniji. Zaposlili su me na jedan sat dnevno u GP Stanorad, premda posla ima znatno više, kaže Nada i dodaje kako na posao dolazi u 7, a odlazi u 10, jer joj toliko vremena treba da bi počistila za sugrađanima i onima koji izvana u dolaze u  Čakovec. U šali kaže kako ima i svoj „ured“, a to je, u stvari, prostorija za smještaj kanti za smeće i ostali otpad. Zahvaljujući njoj vrata, odnosno zid tog prostora, urešeni su zelenilom i cvijećem, ručno izrađenim cvjetnim ukrasima, pa nitko ne bi rekao što se ovdje, zapravo, nalazi.

– Radim s voljom, uređujem dodatno zelene površine, jer uživam u cvijeću i zelenilu, a gode mi i pohvale stanara, s ponosom u glasu govori Nada. Baš u vrijeme razgovora koristila je metlu koju je, to je posebno naglasila, kupila za svoj novac kao i lopaticu za smeće.

Tik do nje isto je tako urešeni okoliš, ali javnog gradskog WC-a. O njemu, čistoći, urednosti i zadovoljavanju svih epidemioloških uvjeta vodi skrb Dragica koju smo jedva nagovorili da stane pred objektiv. Kaže kako nju poznaje „trifrtalja“ Čakovca i da joj ne treba pozornost niti isticanje. Već tri godine radi svakodnevno od 7do13,30 sati i trudi se da sanitarni čvor blista kao u njezinom domu.

–Da bi on služio primjerom držim ga u redu kao i sanitarne prostore svoga stana u zgradi u Vukovarskoj ulici. Mnogi znaju reći, a tako ustvari i je, da su sanitarni prostori ogledalo stana, a u ovom slučaju i našega grada. Od Dragice smo doznali i to da korištenje ovih javnih prostora nema cijene, već svaki namjernik nakon ukorištenja može u posebnu kutiju ubaciti dragovoljni prilog po vlastitom nahođenju. Dodaje kako su rijetki koji to zaobiđu, a brojniji su oni koji ubacivanjem i najsitnije kovanice na neki način pokazuju koliko cijene Dragičin rad i urednost prostora. Govoreći o zahtjevnosti posla kaže kako ima dana kada se u ovim skučenim prostorima znalo „okrenuti“ preko stotinjak ljudi.

-Svi su zadovoljni i sretni. Prije svega jer su u gradu naišli na mjesto gdje mogu obaviti nuždu bez problema, zadovoljiti svoje fiziološke potrebe, a to je ipak za svakog „velika“ stvar, dodaje naša sugovornica.

Za neupućene ćemo reći da se radna mjesta Dragice i Nade nalaze u gradskom kutku s najviše cvjetnih ukrasa.

Teško da u drugim gradskim sredinama postoje javni sanitarni prostori koje resi cvijeće i koji su uređeni poput ovih, prvenstveno zahvaljući trudu koji u svoj posao ulažu ove dvije dame. Ne samo da su vrijedne, već i izuzetno kreativne, pa kada se tamo zateknete pohvalite ih i čestitajte im, jer su uistinu zaslužile.

Najnovije vijesti

Pročitajte više