DOBRO SAM RADIO I NEĆU PODNIJETI OSTAVKU!

Darko Zver: Pošteni radnici u Čakomu bi imali puno veće plaće da nema toliko uhljeba!

Autor: Ivica Jurgec Foto/Video: Stjepan Hranilović
- Advertisement -

– Ne neću podnijeti ostavku na mjesto predsjednika Gradskog vijeća Čakovca. Neka me smijene, pa neka građani vide one koji će dignuti ruku što znači da su protiv javnosti rada, protiv transparentnosti i za uhljebništvo – odgovorio je na jutrošnjoj konferenciji za javna glasila Darko Zver na izravno pitanje našeg novinara hoće li sutra (u petak), prije sjednice Gradskog vijeća Čakovca, podnijeti ostavku na svoju funkciju.

Na početku današnje konferencije Zver je “izvukao sva oružja” i zapucao prvenstveno po gradonačelnici Ljerki Cividini i direkotru Čakoma, Ivici Perhoču.

– Moja smjena s mjesta predsjednika Gradskog vijeća početak je povratak na staro. Čakovčanci će imati formiranu vlast ne voljom birača, već političkom trgovinom gradonačelnice Ljerke Cividini koja je pokrenula smjenu čovjeka koji joj je prije godinu dana u drugom krugu svojom podrškom omogućio pobjedu. Problemi su isplivali na površinu kad se Cividini našla u situaciji da treba izabrati između transparentnosti i racionalizacije Čakoma, na čemu sam inzistirao, ili da sve ostane po starom. Izabrala je ovo drugo i time pokazala kako se ne razlikuje od bivše vlasti koja je godinama u gradsko komunalno poduzeće zapošljavala stranački podobne ljude i time kupovala glasove na izborima. Izgledno je da će sada Cividini upravo s tim sadašnjim i bivšim SDP-ovim kadrovima surađivati i formirati novu većinu u Gradskom vijeću. To je i razlog zašto čuva direktora Čakoma i veliki broj ljudi za koje se zna da obnašaju različite političke funkcije, a zaposleni su u Čakomu. Pošteni radnici u Čakomu bi imali puno veće plaće da nema toliko uhljeba – kazao je Zver.

– Ona, Cividini, koja je u predizbornoj kampanji pričala o promjenama i ova koju danas imamo za gradonačelnicu su dvije različite osobe. Ne bi me više iznenadilo ni da se dogovori i sa Stjepanom Kovačem da joj bude spavač u Gradskom vijeću i diže ruku kad joj to zatreba – komentirao je Darko Zver na konferenciji za novinare koju je sazvao dan prije sjednice Gradskog vijeća na kojem će se naći točka o njegovoj smjeni.

– Zahtjev za mojom smjenom je nebulozan, jer sam ja i vijećnici stranke Fokus na dosadašnjim sjednicama glasali za 109 točaka, a samo su na jednoj bili suzdržani. Pravi razlog zašto se traži smjena jesu zakulisne igre oko Čakoma. Na prošloj konferenciji za novinare spomenuo sam slučaj kako je iz Čakoma nestalo 86 tisuća komada ambalaže. Čakom je proveo internu istragu o tome, ali krivca tko je tu količinu boca i limenki ukrao nisu našli. Nadalje, izgubili su javni natječaj vrijedan 170 tisuća kuna jer se nisu ni potrudili ispravno popuniti tablicu troškovnika, podsjetio je Darko Zver.

– Čakom je gradska firma iz koje novci cure na sve strane, ali usprkos svemu tome oni u financijskim izvještajima prijavljuju dobit. Dakle, novaca ima. Kad bi se još pokrpale sve ove rupe kroz koje ti novci cure i riješila nesposobnost, Čakom možda ljudima može i smanjiti, a ne povećati račune za odvoz smeća. Perhoč je samo za prvih četiri mjeseca ove godine odobrio kolektivnih stimulacija u vrijednosti od više stotina tisuća kuna. Stimulacije su isplaćene i djelatnicima prema kojima su pokrenuti izvidi oko odgovornosti vezanih za krađu ambalaže. Dobio sam na uvid i prepisku iz internih grupa gdje je vidljivo kako se čeka odluka za povećanje cijene građanima, na račun čega će se u Čakomu povećati plaće, osnovica i koeficijenti – istaknuo je Darko Zver i naglasio kako je upravo iz te prepiske vidljivo da je dogovor između Čakoma i većinskog vlasnika (Grad Čakovec) prolongiran za lipanj, što se poklapa s njegovom smjenom.

Zver je novinarima predao preslike poruka te dokumentaciju u kojoj se vidi kako je direktor Čakoma Ivan Perhoč odlukom iz svibnja najprije isplatio kolektivne stimulacije od 10% za dobre rezultate i poslovanje za prva tri mjeseca 2022. godine, pa ponovno u lipnju 10% stimulacije za dobre rezultate u prva četiri mjeseca ove godine. Taj isti Perhoč je dva dana nakon isplate stimulacija medijski reagirao na moje izjave optuživši me kako radim igrokaz s time što ne dozvoljavam povećanje cijene za građane te da time dovodim u pitanje opstojnost tvrtke. Poruke dodatno potvrđuju kako se s Perhočem o svemu dogovara gradonačelnica Cividini koja je u Skupštini Čakoma, a ona je i formalni predlagatelj odluke o poskupljenju cijene odvoza otpada za građane i poslovne subjekte na području Grada Čakovca.

– Javnost očekuje objašnjenje gradonačelnice Cividini zašto se u Čakomu isplaćuju bonusi i dižu plaće, a sve na teret građana i poslovnih subjekata kojima će se povećati cijene komunalnih usluga? Ima li to veze s tezom da gradonačelnica čuva radna mjesta politički istaknutim osobama u Čakomu u zamjenu za podršku u Gradskom vijeću? – javno je pitao na kraju Darko Zver, još uvijek predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca.

Sada se čekaju odgovori gradonačelnice Cividini!

- Advertisement -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još