ZAVRŠENO 5. MEĐUNARODNO OCJENJIVANJE VINA – ŠTRIGOVA 2021.

Cmrečnjak ima dva šampiona: Pušipel classic i Pjenušac “Polaris”

Početkom ovog tjedna, u ponedjeljak i utorak u restoranu Terbotz u Železnoj Gori, održano je 5. međunarodno ocjenjivanje vina. Organizator je bila Općina Štrigova u suradnji s Društvom vinogradara i vinara “Hortus Croatiae“, Međimurskom županijom te Ministarstvom poljoprivrede. Pod vodstvom dr.sc. Ivane Alpeza ocjenjivači su ocjenjivali uzorke, njih čak 165 (pušipeli, predikati, pjenušci…).

Ove godine svaki sudionik dobit će uz diplomu i kompletnu analizu vina FTIR metodom koju je besplatno napravio Željko Horvat i njegova tvrtka HORVAT UNIVERZAL d.o.o., u čijem je vlasništvu i robna kuća “Vinarska oprema” Varaždin.

Ocjene su zbrojene i poznati rezulati.

1. ŠAMPION U KATEGORIJI VINA REDOVITE BERBE – PUŠIPEL:
Pušipel classic, 2020., VINOGRADARSTVO I PODRUMARSTVO CMREČNJAK,
Sv. Urban 273, 40312 Štrigova.

 1. ŠAMPION U KATEGORIJI VINA PREDIKATNE BERBE – PUŠIPEL:
  Pušipel prestige, kasna berba, 2019., VINA DK DVANAJŠČAK – KOZOL,
  Dragoslavec 81, 40311 Lopatinec.
 2. ŠAMPION U KATEGORIJI PREDIKATNIH VINA:
  Graševina, ledena berba, 2007., VINA KRAMPAČ,
  Kopriva 1, 9246 Razkrižje, R. Slovenija.
  To je i ukupno najbolje ocijenjeno vino!
 3. ŠAMPION U KATEGORIJI CRNIH VINA REDOVITE BERBE:
  Mješavina crnih sorata, 2015., VINOGRADARSTVO I PODRUMARSTVO BRANIMIR JAKOPIĆ, Železna Gora 92, 40312 Štrigova.
 4. ŠAMPION U KATEGORIJI BIJELIH VINA REDOVITE BERBE:
  Rajnski rizling, 2020., deMar vina,
  Luka Ludbreška 7, 42233 Sveti Đurđ.
 5. ŠAMPION U KATEGORIJI PJENUŠAVIH VINA:
  Pjenušac “Polaris” (sorta PUŠIPEL), 2017., VINOGRADARSTVO I PODRUMARSTVO CMREČNJAK,
  Sv. Urban 273, 40312 Štrigova

OPĆI DOJAM: ZA PAMĆENJE!

O tijeku ocjenjivanje i prve dojmove, iznijela nam je predsjednice ocjenjivačke komisije dr. sc. Ivane Alpeza:

Unatoč trajanju posebnih okolnosti i potrebi poštivanja epidemioloških mjera, organizator je prkoseći liniji manjeg otpora izabrao reći Da ovogodišnjem ocjenjivanju vina. Manifestacije neće biti kakvu ju poznajemo, ali vina su tu. Sada kada je posao ocjenjivanja iza nas, zadovoljni su svi.

S velikim odazivom i brojem uzoraka (165) proizvođači su jasno pokazali svoj stav. U dva dana dvanaest je enologa vrlo angažirano provelo vrijeme s uzorcima tipičnog međimurskog duha i tijela, ali i šire. S velikim grupama sortno složenih vina, s lijepim brojem Pušipela, s vinima Sauvignona i Muškata žutih, bilo je zahtjevno, ali izvrsno organizirano i u profesionalnoj atmosferi odrađeno. Loših vina bilo je zaista malo i to su bile čiste tipično prepoznatljive mane, kako bismo u struci kazali, školski prepoznatljive.

Opći dojam: Za pamćenje!

Nametnulo mi se razmišljanje koliko je emocionalnost dobra i kako utječe na formiranje osobnosti? Je li ovo vrijeme usporenog ritma dopustilo vinu da u miru razvija svoju osobnost, da pokaže svoju emocionalnost jer na ovom smo ocjenjivanju imali priliku probati puno lijepih, čistih, zaokruženih vina. Iako možda Sauvignoni i druge aromatične sorte nisu u vinu bogate aromom kao nekih prijašnjih godina, ipak su pokazale lepršavu zaokruženost i privlačnost. Posebnu pohvalu zaslužuju proizvođači ovogodišnjih Pušipela, u svakoj varijanti su pokazali da znaju i mogu proizvesti puna i privlačna vina kojima ni arome ne manjka, iako sorta nije s reklame za mirise.

Nadajmo se samo da će uskoro pronaći put do potrošača i otvoriti vrata slijedećoj berbi – istaknula je dr. sc. Ivana Alpeza. Podjela šampionskih odličja nagrađenim vinarima bit će upriličena u petak, 14. svibnja u 15 sati u novom Domu kulture u Štrigovi.

Međimurski.hr upućuje čestitke šampionima!

Najnovije vijesti

Pročitajte više