U obitelji Goričanec iz Svete Marije ovog se vikenda, kao i svake godine, okupilo mnoštvo članova obitelji, ali i prijatelja, kako bi pripremili zelje za zimnicu. Glavni organizator događanja bio je Igor Goričanec, inače član Atletskog kluba Varaždin, koji je sudjelovao i u reprezentaciji Hrvatske u planinskom trčanju te kod kuće ima toliko medalja i pehara s natjecanja da ne stanu u dva velika ormara.
Srećom, Igor ima dovoljno veliku kuću da u nju stanu i pehari, i zimnica, a dovoljno je discipliniran i odgovoran da stigne sve: svakodnevno odlaziti na posao, trčati po međimurskim poljima ali i hrvatskim planinama, brinuti za svog jednogodišnjeg sinčića Tea, kao i – pripremati zimnicu.

Tako je bio glavni na ribežu, na kojem se ribaju velike glavice zelja, dok su za manje komade bile zadužene žene – Igorova supruga Katarina i šogorica Marjana. U cijelom procesu zapravo su sudjelovali razni članovi obitelji, rodbine i prijatelja, neki aktivno, a neki kao „moralna podrška“, pa je posao pripreme zelja za zimnicu predstavljao i druženje i zadovoljstvo, a bio je gotovo začas.
Nakon rezanja, zelje se posoli, zatim se gazi nogama, za što su tradicionalno zadužene dječje nožice, a bitno je da je kandidat dovoljno težak za taj posao, ali i dovoljno malen da stane u kantu.
Nakon gaženja, na zelje se stavlja drveni uteg kako bi zelje ostalo u svom soku, a dalje će vrijeme odraditi svoje, odnosno, za dva do tri tjedna zelje će se ukiseliti.