Spojit će se lokalni put Domašinec-Gardinovec s Glavnom ulicom, traži se etno kuća…

Autor: Foto/Video:
- Advertisement -

Zbog ukazane javne potrebe, Općina Domašinec donijela je Odluku o formiranju nerazvrstane ceste – poljskog puta u k.o. Domašinec. Put će se napraviti na prostoru zvanom Gornjak, a njime će se povezati lokalna cesta 20030 Domašinec – Gardinovec na sjeveru i Glavna ulica na južnom kraju.

Dio puta, koji spaja tu lokalnu cestu s jugom, već postoji, a ovime bi se put produžio i spojio i na Glavnu ulicu u Domašincu. Odlučeno je to na 4. sjednici Općinskog vijeća Općine Domašinec održanoj u četvrtak, 30. rujna 2021. godine u prostorijama Općine.

– Riječ je o dijelu od oko 200 metara. Put već postoji, ali on prolazi po parcelama koje su u privatnom vlasništvu, što naravno izaziva negodovanje vlasnika. Jedan od vlasnika, preko čijeg posjeda ide glavnina tog puta, voljan je prodati zemljište općini, pa će se put moći napraviti propisno i legalno, dok će Općina ostalim vlasnicima sitnih čestica preko kojih prolazi put, isplatiti odštetu – objasnio nam je načelnik Mario Tomašek.

Sve odluke na sjednici donesene su jednoglasno, a uz načelnika Općine sudjelovalo je svih 10 vijećnika: Dijana Novak (predsjednica Općinskog vijeća), Stjepan Vrzan, Danijel Tomašek, Silvija Žeželj, Maja Zelenić, Kristijan Peras, Goran Koren, Josip Rob i Emina Lacković Ferenc.

Potraga za etno kućom

Na sjednici je odlučeno i da će Općina Domašinec kupiti etno kuću koja bi se koristila poput muzeja Općine, radi očuvanja kulture baštine te će, kako saznajemo iz Općine, uskoro za to raspisati i javni poziv.
Kuća koju bi Općina kupila financijama iz svog proračuna, mora biti starije, tradicionalne gradnje i imati povijesne elemente kao što su tradicionalna peć na drva i drveni strop tzv. prosnice.

– Tražimo kuću starijeg načina gradnje, koju je moguće konzervirati i opremiti. Na području Domašinca nema mnogo takvih kuća, pa je tim važnije da se taj dio povijesti zaštiti i očuva – rekao je načelnik Mario Tomašek.

Izvještaj o radu načelnika

U izvještaju o radu načelnika Općine Domašinec za prvih 6 mjeseci 2021. godine, istaknuto je kako je tvrtka Graden -Mal iz Domašinca bila zadužena za održavanje zelenih površina na području opreme i redovito brinula za iste, u sklopu čega joj je isplaćeno ukupno 26.735,06 kuna s PDV-om.

Za financiranje redovnih djelatnosti isplaćena su sredstva udrugama, a također je DVD-u Domašinec isplaćeno 31.800 kuna, a DVD-u Turčišće 24.960 kuna, a Općina je također sufinancirala i redovnu djelatnosti JVP-a Grada Čakovca u iznosu od 10.800 kuna.

Općina Domašinec je u sklopu socijalne skrbi za svoje mještane isplatila i tri jednokratne novčane pomoći u ukupnom iznosu od 7.000 kuna te 5 darovnih kartica za novorođenu djecu u iznosima od 500 kuna. Donesena je i odluka o provođenju projekta za sportsku udrugu.

Značajan dio novca iz proračuna za prvu polovicu godine izdvojilo se za obrazovanje. Tako je za sufinanciranje predškolskog odgoja izdvojeno 191.189,25 kuna, za prijevoz osnovnoškolaca 34.125,00 kuna, a za stipendiranje studenata 77.400 kuna.

Štedi se za nadogradnju škole i sportsku dvoranu

– Financije u proračunu su stabilne, a sredstva se štede sa svrhom projekta dogradnje škole i izgradnje školske dvorane, za što se nadamo da će biti realiziran u skorije vrijeme – rekao je načelnik Tomašek.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još