Znate onu finu bijelu smjesu u čašicama i gore voćni preljev, koja se često servira na domjencima? Obično je riječ o desertu Panna cotta, a ako ga nikad niste radili, možda je vrijeme da probate!
Vrhunska kuharica Martina Šlibar iz Oporovca, koja danas kuha djeci u OŠ Draškovec, a godinama je radila i kao kuharica u vrhunskim restoranima, usavršavajući se u Njemačkoj, podijelila je s nama recept za poznati desert Panna cotta. Probali smo ga i sami.

Sastojci:
0,5 l vrhnja za kuhanje
0,5 l mlijeka
4 velika žlice šećera
2 vanili šećera
1 i pol želatina u listiću ili u prahu

Za nadjev:
500 g smrznutog šumskog voća
2 dcl crnog vina
4 žlice šećera
3 žlice kukuruznog škroba (gustina)

Postupak: Ugrijati vrhnje za kuhanje, mlijeko, šećer i vanili šećer do 70 stupnjeva (dok se lagano radi pjenica, ili, predlaže Martina, koristite mjerač temperature koji se može kupiti u većim trgovinama). U malo vode (oko 6 žlica) posebno otopite želatinu. Ugrijanu smjesu ohladite na 50 stupnjeva i u nju dodajte otopljenu želatinu i sve dobro promiješajte.
– Kad se smjesa malo ohladi, punite njome čaše ili kalupe, već po želji domaćice. Čaše sa smjesom, koja će biti tekuća (smjesa se ne zgusne odmah!), zatim stavite u hladnjak na tri sata da se ohladi i zgusne – kaže Martina.

Zatim zavrijte šumsko voće s vinom i šećerom i malo prokuhajte uz dodatak 3 žlice kukuruznog škroba (gustina). Kad se sve zgusne, ostaviti da se ohladi. Kad se bijela smjesa u hladnjaku ohladi i zgusne (nakon 3 sata), izvadite je iz hladnjaka i dodajte u svaku čašu voćnu smjesu.
– Po želji možete na to još dodati malo šlaga i voće koje imate, primjerice maline – kaže Martina. I, dobar tek!
