Naše hrvatske, a poglavito međimurske jabuke, su najkvalitetnije u Europi, malo ih je i stoga će biti skuplje nego do sada. Prošlo je vrijeme kada smo jabuke ‘kak bokci’ nudili prekupcima i trgovačkim lancima, kaže Mladen Dobranić iz Brezovca.
Odmah nakon što su pale temperature započela je ovogodišnja berba jabuka u međimurskim voćnjacima, poglavito onih integrirane proizvodnje.
-Ovog trenutka bere se sorta Gala, jabuka koja sazrijeva prva, lijepe je crvene boje, vrlo je ukusna i još uvijek najtraženija od strane potrošača – kaže Mladen Dobranić predsjednik svetomartinskih udruženih voćara i tajnik Međimurke udruge za integriranu proizvodnju voća.
Dobranić kaže kako početkom rujna na red dolazi zlatni delišes, a potom sorte srednjeg dozrijevanja.
Urod je zbog mrazeva, suše i tuče manji za 50 do 60 posto u odnosu na prosječne berbe. To pak će imati utjecaj na cijenu jabuka koje će se na veliko prodavati minimalno po 4 kune za kilogram, dok će se na kućnom pragu i sajmovima prodavati u pravilu od 5 do 7 kuna po kilogramu. Dobranić kaže kako su vrlo dobro rodile starinske sorte jabuka, kako su vrlo kvalitetne i kompaktne te gotovo savršenog okusa i sočnosti.
-Prošlo je vrijeme jeftinih jabuka, kada smo ih gotovo ‘zabadaf’ nudili trgovačkim lancima i nakupcima ili ih odvozili u otpad. Sada se stabilizirala proizvodnja, ostali su najuporniji i najkvalitetniji voćari, a tržište je konačno moralo prepoznati kvalitetu. A hrvatska, poglavito pak međimurska jabuka zasigurno je najbolja i potrošači su to prepoznali. Bolje mu je kupiti skuplju jabuku, ali domaću, ukusnu, svježu, kvalitetnu i gotovo ekološki proizvedenu – kaže Dobranić, nadajući se kako će hoteli, škole i dječji vrtići konačno izabrati domaću, a ne uvoznu nekvalitetnu, moguće jeftiniju, ali slabu jabuku.