U RIZNICI MEĐIMURJA

FOTO Gosti u jednom dahu pratili zanimljivo predavanje Denivera Vukelića o progonima vještica

Autor: medjimurski.hr Foto/Video: Stjepan Hranilović
- Advertisement -

Progoni vještica jedan su od kontroverznijih i zanimljivijih tema europskog i hrvatskog kasnoga srednjovjekovlja i ranoga novog vijeka.

U jučerašnjem zanimljivom predavanju Denivera Vukelića dan je presjek odvijanja svjetovnih suđenja za magijske zločine na sjevernohrvatskom prostoru, uključivo po prvi put i Čakovec i njegovu okolicu.

Inače, dr. sc. Deniver Vukelić je završio studij povijesti i hrvatskog jezika i književnosti te doktorirao na etnologiji i antropologiji na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Bavi se znanstvenim istraživanjima magije, procesa za magijske zločine, starovjerja, novovjerja i drugih srodnih tema. Od 2012. godine predsjednik je udruge za europsku i hrvatsku antičku, srednjovjekovnu i ranonovovjekovnu oživljenu povijest i kulturu Red Čuvara grada Zagreba (Zagreb).

Vukelić je objasnio zakonske temelje za njihovo održavanje, sastavne dijelove tijeka suđenja, najčešća vjerovanja i optužbe, neke od poznatijih slučajeva te, konačno, kako su sami progoni vještica nestali.

Svi prisutni mogli su uživati u zanimljivom predavanju.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još

FOTO Pogledajte kako je bilo ove sunčane nedjelje na Marini u Prelogu

Marina Prelog još jednog poslijepodneva bila je puna rekreativaca....

FOTO Plesne minijature

Studio suvremenog plesa “TEUTA” Čakovec, svojim plesnim kolažom, predstavio...

FOTO Lagana popodnevna šetnja uz Muru

Šetnica Svete Barbare u Murskom Središću poznata je lokacija...