APEL OPĆINAMA ZA OBNOVU CENTRA TEHNIČKE KULTURE

FOTO Željko Medved: ‘Tu je 7 godina truda! Prenesite suvlasništvo Gradu Čakovcu!’

Autor: Hana Batcha Frančić Foto/Video: Hana Batcha Frančić
- Advertisement -

Mladi tehničari iz Međimurja već godinama su među najboljima u Hrvatskoj, no žalosna je činjenica da oni nemaju svoje prostore te da se udruge tehničke kulture u pripremama za natjecanja djeluju u dva mala skučena sobička u bivšim barakama Građevnog kombinata Međimurje, pokušavajući već 7 godina osposobiti svoj prostor u zgradi tehničkog centra na adresi Aleksandra Schulteissa 2B u Čakovcu.

U srpnju 2022. godine otkriveno je da je ta zgrada u vlasništvu 18 JLS-a, od čega većinskom Grada Čakovca, te je Grad Čakovec zamolio ostale JLS-e da mu prenesu svoj dio vlasništva kako bi s vlasništvom 1/1 mogao prijaviti projekt obnove zgrade na EU fondove čime bi Međimurje konačno dobilo svoj projekopotreban Centar tehničke kulture.

Zasad su na prijenos vlasništva pristali Grad Murskog Središće i Općina Sveti Martin na Muri, međutim na nedavnoj sjednici OV-a Općine Kotoriba vijećnici su gotovo jednoglasno odbili odluku o prijenosu svog suvlasničkog dijela (50/1000) nad tom zgradom Gradu Čakovcu.

APEL PREDSJEDNIKA ZAJEDNICE TEHNIČKE KULTURE MŽ!

Povodom toga, javio nam se Željko Medved, mag. edukacije politehnike i informatike, predsjednik Zajednice tehničke kulture Međimurske županije, ujedno i tajnik Društva pedagoga tehničke kulture MŽ, koji zajedno s predsjednikom Zajednice tehničke kulture Grada Čakovca Leonardom Belovićem, dipl. ing., i predsjednicom Društva pedagoga tehničke kulture MŽ Jelenom Tuksar, mag. ing., već 7 godina pokušava osigurati prostor dostojan tehničarima.

Željko Medved ispred zgrade za koju apelira suvlasnike da prepišu Gradu Čakovcu svoj udio

Pozivam vijeća JLS-a koji su suvlasnici ovog prostora da ne odugovlače s odlukom o prijenosu vlasništva jer međimurski tehničari nakon 77 godina uspješnog djelovanja zavrjeđuju imati svoj dom, odnosno Centar tehničke kulture u kojem bi se okupljali mladi tehničari i smjestile sve udruge tehničke kulture! – apelira Željko Medved.

Zajednica tehničke kulture MŽ i Društvo pedagoga tehničke kulture MŽ, dodao je Medved, su neprofitne organizacije i sve je uvijek bilo besplatno za učenike.

TEHNIČARI OD 2003. SKUČENI U DVA SOBIČKA U BARAKAMA BIVŠEG GK-A MEĐIMURJE!

Medved je istaknuo kako od 2003. Društvo pedagoga tehničke kulture MŽ te članice Zajednice tehničke kulture MŽ, zajedno sa Zajednicom tehničke kulture Grada Čakovca, Međimurskom udrugom inovatora i, povremeno, Radioklubom Međimurje, danas koriste dva sobička i jednu derutnu učionicu u sklopu baraka GK-a Međimurje (Aleksandra Schulteissa 19) u Čakovcu, gdje plaćaju najam GKP-u Čakom i visoke režije.

Sadašnji prostor tehničkih udruga u barakama bivšeg GK-a Međimurje

Jer, stara zgrada u kojoj je djelovala Zajednica tehničke kulture MŽ i tehničke udruge, je u derutnom, neupotrebljivom stanju i zasad ima djelomično u funkciji samo jednu prostoriju, u kojoj povremeno djeluje Aeroklub Međimurje, i to samo kad to dozvoljavaju vremenski uvjeti.

Druga soba koju koriste Zajednica TKMŽ i tehničke udruge

Ta zgrada, sagrađena nakon 2. svjetskog rata, ima krov s azbestnim pločama u lošem stanju, sanitarne čvorove koji nisu u funkciji i zahtijeva temeljitu obnovu! Godine 1981. Škola učenika u privredi, koja je koristila te prostore, počela se seliti u nove prostore današnje Tehničke škole Čakovec, a 1983. tadašnja Općina Čakovec (današnja Međimurska županija) zgradu je dala na korištenje Narodnoj tehnici Općine Čakovec (današnjoj Zajednici tehničke kulture MŽ).

Zgrada bivšeg GK-a Međimurje

ZAJEDNICA TEHNIČKE KULTURE JEDINA JE ULAGALA U TU ZGRADU

– Zgradu tehničke kulture na adresi Aleksandra Schulteissa 2B u Čakovcu je do rata, 1991. godine, koristila Narodna tehnika Čakovec koja ju je jedina održavala. Zadnja rekonstrukcija ovog prostora bila je 1987. godine. Tu su djelovale i druge udruge, kao što su Radioklub Međimurje (koji je ’91. preseljen u zgradu bivše policije kod Catelluma), Aeroklub Međimurje, nekadašnji nautički klub, Udruga inženjera energetike i dr. Od ’91. većinu zgrade preuzela je Civilna zaštita – Centar 112, koji je ovdje imao skladište – rekao je Medved.

Prostor zgrade koji povremeno koristi Aeroklub Međimurje

BORBA ZA ADEKVATAN PROSTOR TRAJE OD 2016.

Dodao je kako su 2016. godine Leonardo Belović i on počeli tražiti način kako da se taj prostor vrati Zajednici tehničke kulture MŽ i adaptira.

Sadašnje stanje u zgradi budućeg Centra tehničke kulture MŽ

– Počeli smo se ozbiljno time baviti, razgovarali smo s Gradom Čakovcem i tako došli do Civilne zaštite. Načelnik Ladislav Söke založio se za to da se njihova oprema preseli, te je zajedno s otpisom opreme i traženjem prostora, to sve trajalo oko 3 godine. Godine 2019. dobili smo ključeve zgrade tog dijela zgrade i dalje pokušavali riješiti vlasničko pitanje i adaptaciju te smo svojim skromnim sredstvima popravljali prozore, žlijebove i krov. Grad Čakovec angažirao se oko pronalaska vlasnika – pojasnio je Medved, te nastavio:

Zgrada budućeg Centra tehničke kulture MŽ

– Isto tako, Zajednica tehničke kulture već godinama, i dan danas, plaća osnovne komunalne naknade za tu zgradu koja se praktički ne može koristiti. Ostali JLS-i nisu dali ni lipe zajednici, s time da Grad Prelog i Grad Mursko Središće direktno pomažu svojim udrugama tehničke kulture. Ti svi JLS-i nisu ni znali do srpnja 2022. da su suvlasnici te zgrade, kada ih je o tome obavijestio župan Posavec na Kolegiju Gradonačelnika i načelnika, zamolivši ih da se odreknu svog dijela vlasništva u korist većinskog vlasnika Grada Čakovca, kako bi se on s udjelom 1/1 zatim mogao javiti na natječaj za kompletnu obnovu te zgrade na EU fondove.

Medved je rekao i kako je tada na kolegiju netko pitao je li taj projekt sličan onome Glazbene škole, odnosno da se zgrada obnovi po tom modelu, što je župan potvrdio i nakon toga su svi šutjeli te se nitko nije protivio toj ideji te su oni smatrali da je to riješeno.

NEGATIVAN ODGOVOR OPĆINE KOTORIBA IH JE IZNENADIO

– Da Zajednica Tehničke kulture MŽ nije pokrenula da se utvrdi vlasništvo, općine ne bi ni znale da su suvlasnici! Osobno sam ostao iznenađen da je Općina Kotoriba odbila prenijeti svoj dio Gradu Čakovcu, jer učenici iz Kotoribe postižu izvrsne rezultate na natjecanjima iz tehničke kulture na razini Hrvatske – rekao je Željko Medved.

Istaknuo je i kako je 2022. godine održano 16 različitih radionica u školama u Svetom Martinu na Muri, Hodošanu, Donjem Kraljevcu i Kotoribi, pri čemu je u Kotoribi na 4 radionice sudjelovalo više od 80 učenika iz OŠ Jože Horvata Kotoriba, uz pet voditelja i tri asistenta. Radove koje su učenici izradili odnijeli su besplatno doma.

– Nakon toga, u listopadu 2022., u suradnji s Hrvatskim savezom pedagoga tehničke kulture održali smo radionicu modelarstva u kojoj je sudjelovalo 26 učenika, među kojima i učenici s poteškoćama u razvoju – rekao je Medved, koji je u svojoj karijeri bio i direktor Centra za odgoj i obrazovanje u Čakovcu, zbog čega uvijek želi uključiti i takvu djecu.

Jelena Tuksar s učenicima OŠ Joža Horvata Kotoriba

Od 2017. godine do danas održano je i 7 kampova tehničke kulture, koje vode Društvo pedagoga tehničke kulture MŽ s partnerima iz Zajednice tehničke kulture MŽ, uz sufinanciranje Grada Čakovca i Međimurske županije. Na svim kampovima sudjelovali su i učenici OŠ Jože Horvata Kotoriba. Voditelji kampova divili su volji učenika te škole da jutarnjim vlakom dolaze na vrijeme u Čakovec i prvom popodnevnim vlakom se vraćaju u Kotoribu te njihovoj želji da budu uzorni učenici. Prva dva kampa financirao je samo Grad Čakovec, a kasnije je 50 posto financirala Međimurska županija.

NAJVAŽNIJE AKTIVNOSTI ZAJEDNICE TEHNIČKE KULTURE

Željko Medved istaknuo je i sljedeće:

– Uz radionice i natjecanja mladih tehničara u suradnji sa srednjim školama (Tehnička škola Čakovec i Graditeljska škola Čakovec), po čemu smo, po kontinuitetu i suradnji, jedinstveni u Hrvatskoj i imamo državne prvake, te tehničkim kampovima, među najvažnije aktivnosti Zajednice tehničke kulture MŽ spadaju i Dan tehničke kulture koji se održava izvan Čakovca, Agro Arca u Prelogu te CODE klubovi u Murskom Središću i Čakovcu, na kojima sudjeluju djeca iz cijelog Međimurja.

Leonardo Balović i Željko Medved

– Na zadnjem ljetnom kampu prije korone, održanom 2019. godine u III. OŠ Čakovec, bilo je 253 učenika raspoređenih u 11 radionica, gdje su također sudjelovala djeca iz Kotoribe, kojoj se divimo na volji i trudu, a posebno bih istaknuo učenika Lovru Erdeljija, malog genija koji je u prošle školske godine svojim praktičnim radom na smotri radova u sklopu Natjecanja mladih tehničara MŽ bio predložen da svoj rad izlaže na Smotri radova i izložbi fotografija Zajednice TK MŽ, te je izabran za izložbu Argo Arca u Prelogu, za što je dobio medalju, što mu je omogućilo sudjelovanje na Inovi u Zagrebu, gdje je stekao uvjete za sudjelovanje na međunarodnoj izložbi inovatora Arca 2022. u Zagrebu – dodao je Medved, rekavši kako mu je ove godine rad ponovno predložen za Argo Arcu u Prelogu i međunarodnoj izložbi mladih inovatora Inventum u Iloku.

ZAŠTO OPĆINA KOTORIBA NE ŽELI POMOĆI?!

Napokon, Medved se zapitao sljedeće:

Je li vijećnik Ljubomir Grgec, s kojim sam u dobrim odnosima, i općina Kotoriba, u kojoj su tako dobri tehničari, uopće svjesni svega toga i zašto ne žele pomoći Zajednici tehničke kulture MŽ, sada kad je konačno došlo da trenutka da se ostvari višegodišnji san i napravi Centar tehničke kulture u Međimurskoj županiji, kakav tehničari zaslužuju i trebaju?! Susjedne županije to imaju daleko, daleko kvalitetnije riješeno i jednostavno nam je neugodno primiti goste u sadašnjim prostorijama.

Dodao je i:

– Iznos novčane vrijednosti uloženog u samo četiri radionice na kojoj su sudjelovala djeca iz Kotoribe moglo bi se procijeniti na četvrtinu iznosa kojeg potražuje Općina Kotoriba za tu zgradu!

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još