Maša Salopek, pastry chefica u Hiši Franko, za portal Super1 prisjetila se svojih početaka i ispričala kako ju je putovanje u Aziju zauvijek promijenilo.
Kad je u rujnu prošle godine Čakovčanka Maša Salopek u Amsterdamu primila nagradu The Best Chef Pastry Award u izboru The Best Chef, odnosno nagradu za najbolju slastičarku svijeta, njezino je ime postalo poznato diljem gastronomskog svijeta. U Hrvatskoj, ali i široj regiji, restoran Hiše Franko s dvije Michelinove zvjezdice, iza kojeg stoji genijalna samouka Slovenka Ana Roš, najednom je postao još zanimljiviji.
OD STUDIJA PRAVA DO DIPLOME HRVATSKOG JEZIKA I BIBLIOTEKARSTVA
S kolegicama Teom Mamut i Anom Omazić te poduzetnicom Ljupkom Gojić Mikić razgovarala je o svojoj filozofiji pripreme modernih slastica, U razgovoru s nama, pak, otkrila je za Super1 kako je do nje došla, odnosno kako se u slastičarstvu, posve nevjerojatno, uopće našla.
“Moj put oduvijek je bio put traganja. Budući da sam dobar dio svog života provela glumeći u kazalištu Pinklec, planirala sam upisati Akademiju dramskih umjetnosti. Igrom slučaja, a uz nešto prisile roditelja koji su pravnici, upisujem pravo. Studiram ga godinu i pol dana i ponovno donosim odluku o promjeni, te slijedom toga što sam voljela čitati, upisujem studij hrvatskog jezika i književnosti te bibliotekarstva”, prisjeća se.
Nakon diplome seli u Kinu s dečkom koji je ondje išao na diplomski studij, a zajedno su tako dobili priliku za putovanje Azijom.
“Ona me potpuno promijenila, moju svijest i način na koji razmišljam. Nakon Azije sam tako shvatila da ne želim raditi u školi ili knjižnici te sam se dala svom posljednjem hiru, hrani i piću”, priča nam i smije se. U sisačkom Kul Inu educirala se tek dva mjeseca, a jako je zanimljiv podatak da je prije Hiše Franko radila tek u Voloskom (uz stažiranje u Dubravkinom putu i odrađenu sezonu u hotelu Lone), u restoranu Plavi Podrum Danijele Kramarić, koju, kaže, beskrajno cijeni jer joj je dala da se u kuhinji igra koliko želi.
“No, nošena znatiželjom i ambicijom prema nečem većem, usudila sam se biti toliko besramna da pošaljem svoj šturi, gotovo mizerni CV u Hišu Franko. Nakon tri dana probnog roka, ponuđen mi je posao, ali moram biti neskromna i reći da sam jako brzo uhvatila tempo s radnom stanicom. Bilo je to prije četiri godine”, priča u dahu za Super1.
NAGRADA ZA NAJBOLJU SLASTIČARSKU NAGRADA JE CIJELOM TIMU
Razgovor nam kratko odlazi u smjeru ranije spomenutog priznanja za najbolju svjetsku slastičarku, a Maša nam na pitanje o tome kako se u vezi te titule osjeća iskreno odgovara da je u 2021. na svijetu sigurno bilo i boljih slastičara. No, stjecajem okolnosti, titula je pripala njoj. “A poklonjenom konju, znamo, ne gleda se u zube.
Cijeli intervju možete pročitati klikom ovdje.